19.6.08

Helsingin Sanomat 19.6.2008

Työmiehet jättivät vantaalaisen pihakivetyksen kesken ja katosivat

Erkki Huppusen harmiksi koitui pihakivetystä kesäkuun alussa kunnostanut ulkomaalainen miesjoukko. Miehet jättivät työmaan kesken ja häipyivät ennakkoon maksettu rahasumma mukanaan.

"Olkoon tämä opiksi ja ojennukseksi muille. Älkää tehkö niin kuin minä tein", Huppunen kertaa onnettomasti päättynyttä pihankunnostusta.

Asiat kärjistyivät kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Kivetyksen laajennukset jäivät sovittua pienemmiksi, polut aiottua kapeammiksi, ja työn laadussakin oli sanomista.

Talon isäntä antoi palautetta työntekijöille. "Siinä meinasi tulla ihan kunnon nokkapokka, kun viisi miestä esiintyi aika uhkaavasti", hän kertoo.

Huppunen soitti poliisin paikalle. Yhdessä laadittiin lista epäkohdista ja sovittiin erimielisyydet. Seuraavana päivänä karavaani katosi.

Huppusen piina alkoi toukokuun lopulla. Pihapiiriin kurvasi englantia puhuva miesjoukko avolava-autoillaan. He esittelivät itsensä kivitöiden ammattilaisiksi.

"Kehuivat taloni maasta taivaisiin, mutta sanoivat, että kivetyksessä on painauma."
Siitä alkoi kaupan hieronta.

Ryhmän napamiehet lupasivat talon isännälle entistä ehomman pihan 4 750 eurolla. Maksu sovittiin hoidettavaksi töiden valmistuttua ja kun asiakas työn hyväksyy.

Lopuksi lyötiin kättä päälle. Työsopimusta ei tehty, eikä Huppuselle jäänyt muutakaan kirjallista todistetta kiviryhmän vierailusta.

"Minä kun olen tottunut siihen, että sopimus pitää kun sen päälle kättä lyödään", itsekin talonrakennusalalla 25 vuotta toiminut mies toteaa.

Firman nimikin jäi Huppuselle arvoitukseksi. Käyntikorttejakaan ei miehillä ollut antaa.
"Ja printterikin oli rikki, kun piti kuittia kirjoittaa maksamastani summasta."

Huppunen kertoo maksaneensa miehille etukäteen 2 000 euroa.

"He kertoivat, että muissa työkohteissa maksut viipyivät. Palkat piti silti maksaa ja ostaa minun pihalleni uusia kiviä."

Vantaan Kuusikossa asuu muutama muukin kivimiesten lankaan mennyt perhe.

Lähde

Ei kommentteja: