7.1.08

Turun Sanomat 7.1.2008 (3.)

Katuturvallisuuteen pureudutaan riskikartoituksessa

Katuturvallisuuteen liittyvät kysymykset ovat mukana Turun kaupungin keväällä valmistuneessa riskikartoituksessa. Kartoitusta ovat olleet työstämässä kaupungin lisäksi Turun poliisi ja Varsinais-Suomen pelastuslaitos. Kartoitus on osa sisäministeriön käynnistämää sisäisen turvallisuuden ohjelmaa.

- Kartoituksessa pyrittiin löytämään alueelle tyypilliset riskit. Yhtenä kohtana ovat erityisryhmät, kuten työttömyyden vuoksi syrjäytyneet nuoret ja maahanmuuttajat. Myös esimerkiksi yksin asuvat vanhukset ovat kartoituksessa mukana paloturvallisuuden näkökulmasta, kertoo Turun kaupungin hallintolakimies Marjo-Riitta Pihlajamäki.

Riskikartoituksen valmistuttua aletaan laatia turvallisuussuunnitelmaa ja pohtia konkreettisia keinoja turvallisuuden lisäämiseksi. Pihlajamäki korostaa, että ongelmat ovat monimutkaisia.

- Julkisuudessa olleisiin väkivaltatapauksiin eivät ole syyllistyneet vain maahanmuuttajaporukat, vaan mukana on ollut myös suomalaisia. Nämä ongelmat liittyvät moniin asioihin.

Väkivaltaa ja ilkivaltaa pyrittiin kitkemään myös nyt jo päättyneessä Turva-Turku -projektissa, joka keskittyi erityisesti keskustan, jokirannan ja Halisten turvallisuuden kohentamiseen.

- Asiat pysyvät vireillä, vaikka itse hanke on loppunut. Esimerkiksi poliisi satsaa koko ajan keskustan turvallisuuteen, Pihlajamäki korostaa.

Mukaan tarvitaan kaikki toimijat

Poliisipäällikkö Tapio Huttunen perää avointa keskustelua ulkomaalaistaustaisten huolestuttavista rikosluvuista ja tilanteen vaatimista toimenpiteistä.

- Turvallisuustyöhön tarvitaan mukaan paitsi viranomaiset, myös maahanmuuttajanuorten vanhemmat ja monikulttuuriset yhdistykset. Pelkästään valvontaa lisäämällä ja tutkintaa tehostamalla ei tilannetta saada korjattua, Huttunen sanoo.

Tampereella samaa ongelmaa on Tampereen apulaispoliisipäällikön Risto Äijälän mukaan hoidettu luomalla maahanmuuttajiin tiiviit yhteydenpitokanavat.

- Meillä on käytössä yhdysmiesjärjestelmä, jossa eri kansallisuuksille on nimetty omat kontaktihenkilönsä, joina toimivat muun muassa lähipoliisiryhmään kuuluvat viisi ylikonstaapelia, Äijälä kertoo.

Lähde

Ei kommentteja: