8.1.08

Helsingin Sanomat 8.1.2008 (2.)

Helsinki pelkää yhä suurempaa kerjäläisten maahanmuuttoa

Helsingin kaupunki valmistautuu yhä suurempien kerjäläisjoukkojen tuloon kaupungin kaduille. Isoa aaltoa odotetaan kevään lämpimiksi, ja viranomaiset pelkäävät sen tuovan mukanaan myös rikollisuutta.

"Suuri huolemme on, että Helsingissä toistuu sama kehitys, joka on nähtävissä Euroopan suurissa kaupungeissa ja esimerkiksi Oslossa. Siellä kerjäläiset ovat tuoneet mukanaan rikollisuutta ja muita lieveilmiöitä", turvallisuus- ja valmiusosaston päällikkö Hannu Hakala Helsingin hallintokeskuksesta sanoi tiistaina.

Hakala koordinoi viranomaisyhteistyötä Helsingissä.

Helsingistä on oltu yhteydessä Euroopan eri suurlähetystöihin kerjäläistilanteen kartoittamiseksi. Osloon Norjaan tehtiin opintomatka.

Kerjäläisten määrää Helsingissä säätelee Hannu Hakalan mukaan siitä, kuinka rohkaisevan viestin kerjäläisten nykyiset etujoukot välittävät kotikonnuilleen, lähinnä Itä-Euroopan romaniyhteisöön.

Kun Helsingin Sanomat haastatteli kerjäläisiä viime viikolla Helsingin keskustassa, he luonnehtivat tulotasoa parhaaksi Euroopassa.

Kaupunginhallitus pyysi viime vuoden lopussa valtioneuvostolta linjausta ilmiöön, "joka on tullut Helsinkiin jäädäkseen", kuten Hakala sanoi.

Sisäministeriön ohjeistus on paraikaa valmisteilla.

Tällä välin Helsingin hallintokeskus, järjestyspoliisi, ulkomaalaispoliisi ja erityissosiaalitoimi ovat sopineet yhtäläisestä linjasta suhtautumisessa kerjäläisiin.

Kerjääminen on Helsingissä Hakalan mukaan selkeästi "työnjohdettua toimintaa": "Tukikohtaverkosto on syntymässä. Jonkinlaiset doormanit (ovimies, vahtimestari) jakavat kerjäämispaikat ja seuraavat tuottavuutta. Rahat kertyvät yhteiseen kassaan."

Lähde

Ei kommentteja: