25.1.08

Iltalehti 25.1.2008 (2.)

Tulli paljasti Suomen suurimman khat-liigan

Päätekijän epäillään saaneen rikoshyötynä yli 1,3 miljoonaa euroa.

Tulli on paljastanut Suomen tiettävästi suurimman khat-huumeen välitysliigan.

Jutussa on kyse järjestäytyneestä ja mittavasta khat-huumeen salakuljetus- ja välitysketjusta Saksasta Suomeen. Liigan epäillään välittäneen huumetta useamman vuoden aikana useita tuhansia kiloja.

Jutun päätekijän epäillään saaneen rikoshyötynä lähes 1,33 miljoonaa euroa vuoden 2005 alusta. Esitutkinnan aikana on tutkittu jopa lähemmäs neljänkymmenen ihmisen osuutta huumausaine- ja rahanpesurikoksiin. Osan kohdalla rikosnimikkeenä on ollut törkeä huumausainerikos.

Saksan kautta Suomeen

STT:n tietojen mukaan huumetta on tuotu Afrikasta Saksaan ja edelleen Suomeen. Täällä myyntiin ja jakeluun on osallistunut afrikkalaistaustaisia henkilöitä. Suomen ja Saksan viranomaiset ovat tehneet jutussa yhteistyötä.

Vyyhden esitutkinta on nyt valmis, ja asia etenee pian käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Afrikkalaisen pensaan lehtiä

Khat on Afrikassa viljeltävä pensas ja sen lehdistä sekä oksista saatava päihde. Päihdelinkin mukaan khatin pureskelu on yleinen tapa Itä-Afrikassa ja Arabian niemimaalla. Euroopassa sitä käyttävät lähinnä näistä maista tulevat siirtolaiset.

Esimerkiksi Somaliassa khatin käyttö on varsin yleistä. Suomessa khat on luokiteltu huumausaineeksi.

Tulli pitää aiheesta erillisen tiedotustilaisuuden maanantaina Helsingissä.

Takavarikoidun khatin määrä on kasvanut selvästi tällä vuosituhannella. Se on kymmenkertaistunut vuosituhannen alusta. Tilastot osoittavat tullin takavarikoineen khatia viime vuoden lopulle mennessä yli 2 400 kiloa.

Lähde

Ei kommentteja: