28.1.08

Iltalehti 28.1.2008

Khat-liigan epäillään välittäneen 6 600 kiloa huumeita Suomeen

Epäilyttävät rahansiirrot herättivät viranomaisten huomion.

Tulli epäilee, että khat-liiga on tuottanut Suomeen jopa noin 6 600 kiloa huumausainetta vajaan kolmen vuoden aikana.

Käyttöannoksina tämä tarkoittaa, että organisaatio olisi välittänyt vuoden 2005 alusta viime vuoden syyskuuhun mennessä yli 66 000 annosta khatia. Rahaa on liikkunut paljon.

Tullin tutkimassa jutussa on kyse järjestäytyneestä ja mittavasta khat-huumeen salakuljetus- ja välitysketjusta Saksan ja Suomen välillä. Khatia on tuotu Afrikasta Hollannin ja edelleen Saksan kautta Suomeen. Täältä rahaa on virrannut lähinnä Saksaan.

Eriasteisista huumausaine- ja rahanpesurikoksista on ollut esitutkinnan aikana epäiltynä noin neljäkymmentä ihmistä. Viisi on ollut vangittuna syyskuusta lähtien.

Vangittujen joukossa ovat muun muassa Suomen päätekijäksi epäilty noin 30-vuotias somalitaustainen mies sekä hänen nykyinen ja entinen kirjanpitäjänsä. Myös esimerkiksi saksalainen pääepäilty sekä khat-huumeen käyttäjät ovat somalitaustaisia.

Tulli uskoo, että jutun päätekijä on saanut rikoshyötynä yli 1,3 miljoonaa euroa.

Yhdellä langat Suomessa

Viranomaiset pääsivät liigan jäljille, kun keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskuksen huomio kiinnittyi epäilyttäviin rahansiirtoihin. Paljastui, että lähetykset olivat yhteydessä khat-kauppaan.

Tutkinnanjohtaja tulliylitarkastaja Tiina Tahvanaisen mukaan noin 30-vuotiaalla somalitaustaisella miehellä oli kontaktit Keniaan ja Hollantiin khatin ostamiseksi sekä lisäksi Saksaan aineen tuomiseksi Suomeen.

Saksalainen pääepäilty kuljetti Keniasta tulleen khatin Hollannista Saksaan, missä se pakattiin matkalaukkuihin ja lähetettiin pääasiassa nuorten saksalaisten kuriirien välityksellä niin sanottua ilmasiltaa pitkin Suomeen.

Kuriireja oli salakuljetuksen järjestelijän käytössä noin 25. Kuriirit lensivät tänne jopa useita kertoja viikossa. Huumetta tuotiin kerralla yhdestä kahteen matkalaukullista.

Ohjeet käryn varalta

Bisnesmatkailijoina esiintyneillä kuriireilla oli tarkat ohjeet, miten toimia, jos käry käy.

- Tarinat olivat aika samanlaiset kaikilla: en tiennyt, että kyse on laittomasta aineesta, luulin tuovani yrttejä tai teetä, en tiedä, mihin nämä ovat menossa, tulliylitarkastaja Tiina Tahvanainen kertoi maanantaina Helsingissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Suomessa khat levitettiin nopeasti suurimmille jälleenmyyjille. Huumeiden välitys tapahtui pääkaupunkiseudulla muun muassa kerhotiloissa.

Kymmenet ihmiset lähettivät pääepäillyn määräyksestä rahaa ulkomaille khatin ostoon, kuriirien palkkioihin ja muihin kuluihin. Tullin mukaan rahaa lähetettiin Saksaan, Hollantiin ja Keniaan yli 200 000 euroa ja runsaat 100 000 dollaria.

Helsingin käräjäoikeus aloittaa khat-vyyhden käsittelyn keskiviikkona. Syyttäjän mukaan syytettynä on noin parikymmentä ihmistä.

Lähde

Ei kommentteja: