16.1.08

Turun Sanomat 16.1.2008 (2.)

Maahanmuuttajien kielikoulutuksen puute kuohuttaa

Turun kaupungin viime vuoden puolella tekemä päätös lakkauttaa Turun iltalukion toteuttama maahanmuuttajien avoin suomen kielen opetus on aiheuttanut tungosta iltalukion muilla suomen kielen kursseilla.

- Finnish for foreigners -kurssille mahtui 30 opiskelijaa eli murto-osa hakijoista. Iso joukko opiskelijoita jäi ulkopuolelle. He olivat todella ihmeissään siitä, että suomen kielen opetukseen ei enää pääse, Turun iltalukion rehtori Erja Vihervaara kertoo.

Rehtorin mukaan iltalukio yrittää tehdä kaikkensa, että toiminta saataisiin jatkumaan pian.

- Tarkoitus on, että maaliskuulla koulutus voisi alkaa uudelleen. Koulutus järjestetään Suomi-projektin nimellä.

Hankkeelle haettavan rahoituksen hakuaika päättyy helmikuussa. Hanke on TE-keskuksen, työvoimatoimiston ja Turun kaupungin yhteinen.

Viime vuoden lopulla päättynyt iltalukion kielikoulutus oli suosittua. Non stop -periaatteella toimivalla kurssilla on vuosittain ollut noin 250 opiskelijaa. Syksyn 2007 aikana mukana oli 97 opiskelijaa.

Kaiken taustalla on se, että talouttaan kiristävä Turku on etsimässä maksumiehiä ja vastuunkantajia opetukselle, jonka tarve kasvaa koko ajan. Laissa kunnille on sälytetty kotouttamisvastuu, johon oleellisena osana liittyy suomen kielen opetuksen järjestäminen.

Non stop -periaatteella toimiville kursseille osallistuneet maahanmuuttajat lähettivät loppuvuodesta kaupungille vetoomuksen, jossa vaadittiin koulutuksen jatkamista. Kurssilaisten mukaan kaupunki toimi lakkauttamisasiassa ristiriitaisesti ja vastoin omaa kotouttamisstrategiaansa.

Lähde

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.hustler.fi/etusivu&id=398