7.10.08

Yle Uutiset 7.10.2008 (2.)

Pakolaisten vastaanotto säilyy kunnille vapaaehtoisena

Pakolaisten vastaanotto on jatkossakin kunnille vapaaehtoista. Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin mukaan kuntien määrää pyritään lisäämään valtakunnallisella kordinaatiolla.

Tarkoitus on kuitenkin säilyttää vapaaehtoisuus ja sopimusjärjestelyt kuntien kanssa, sanoi Thors eduskunnan kotouttamiskeskustelussa.

Vastanottosopimuksen tehneiden kuntien määrä on ollut viime vuosina alhainen ja määrää olisi Thorsin mielestä lisättävä. Järjestelmän olellinen merkitys on kuitenkin siinä, että pakolaisten vastaanotto on suunniteltua ja mitoitettua kunnan mahdollisuuksien mukaan järjestää asunto ja erityispalvelut, sanoi Thors.

Valtio korvaa kunnille vastaanotosta aiheutuvat kulut. Korvausten tasoa ei kuitenkaan ole tarkistettu vuoden 1993 jälkeen. Eduskunnan kotouttamiskeskustelussa onkin toivottu korvausten korottamista.

Kuntapaikkojen vähäisyyden vuoksi 240 myönteisen päätöksen saanutta aikuista turvapaikanhakijaa ja 75 pakolaiskiintiössä vastaanotettua pakolaista odottaa turhaan kuntaan sijoittamista. Erityisen vaikeaa on löytää kuntaa, joka ottaisi vastaan yksin tulleita alaikäisiä pakolaisia.

Pääkaupunkiseudulle, Turun seudulle ja muille merkittäville maahanmuuttoalueille laaditaan yhdessä valtion ja seudun kuntien kanssa pilottiohjelma maahanmuuttajien kotouttamisen ja työllistymisen edistämiseksi. Pilotti on tarkoitus toteuttaa kahtena seuraavana vuonna.

Helsingin, Vantaan, Espoon, Tampereen ja Turun kaupungit ovat valmistelleet esityksiä uusiksi, nykyisiä toimenpiteitä täydentäviksi käytännöiksi. Pilottiohjelman toteuttamiseksi tarvittaisiin rahoitusta 5 miljoonaa euroa.

Lähde

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.kaleva.fi/plus/juttu756830_page0.htm

Anonyymi kirjoitti...

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id103958.html

Anonyymi kirjoitti...

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/1135240079334

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltalehti.fi/vantaa/200810098396602_va.shtml

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1599913