9.10.08

Helsingin Sanomat 9.10.2008

Vanhemmille vankeutta tyttären lähettämisestä Kongoon

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut afrikkalaislähtöisen avioparin törkeästä vapaudenriistosta, koska he pakottivat tyttärensä useaksi kuukaudeksi Kongon demokraattiseen tasavaltaan.

Vanhemmat saivat vuoden ja kaksi kuukautta ehdollista vankeutta.

Vähemmistövaltuutetun mukaan vastaavia tapauksia on tullut ilmi aiemminkin, mutta suomalainen tuomioistuin ei tiettävästi ole ennen tuominnut teosta vanhempia.


Rikos tapahtui vuonna 2006, jolloin perheen tytär oli 16-vuotias. Hän oli asunut puolet elämästään Suomessa.

Vanhemmat olivat huolissaan tytön kaveripiirin huonosta vaikutuksesta häneen ja lähettivät tyttärensä sukulaisten luokse Kongoon opettelemaan afrikkalaisia tapoja.

Äiti saattoi tyttärensä pitkän laiva-, bussi- ja lentomatkan Suomesta Keski-Euroopan kautta Afrikkaan niin, että tyttö sai tietää määränpään vasta perillä Kongon pääkaupungissa Kinshasassa.

Isä perusteli myöhemmin poliisille matkakohteen salaamista tyttäreltä sillä, että hän olisi muuten kieltäytynyt matkasta ja "mennyt turvakotiin tai muualle".

Äiti palasi Kongosta kotiin Suomeen ilman tytärtään.


Tyttö oli lähes päivittäin sähköpostiyhteydessä Kongosta suomalaiseen luokkakaveriinsa ja pyysi tätä auttamaan hänet takaisin kotiin.

Tyttö toivoi apua myös suomalaiselta opettajaltaan. Opettajan mukaan tyttö sanoi isän uhanneen, ettei hän pääse koskaan takaisin Suomeen.

Myös suomalaisviranomaiset kiinnostuivat tapauksesta. Poliisi järjesti tytön neljän kuukauden oleskelun jälkeen takaisin Suomeen.


Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää kertoo, että maahanmuuttajien lapsia "katoaa" silloin tällöin Suomessa.

Hän epäilee, että vanhemmat ovat järjestäneet heidät vanhaan kotimaahansa pois suomalaisvaikutteiden ääreltä kuten kongolaistaustaisen perheen tapauksessakin.

Usein kyse on matkasta, jonka jälkeen nuori palaa takaisin Suomeen.

Vähemmistövaltuutettu pitää käräjäoikeuden langettamia vankeusrangaistuksia ankarina mutta perusteltuina.

"Kulttuuri- ja uskontosyyt eivät anna oikeutta poiketa ihmisoikeuksista", Johanna Suurpää huomauttaa.

Lähde

Ei kommentteja: