21.10.08

Helsingin Sanomat 21.10.2008

Turkin lähetystö epäilee öisestä polttoyrityksestä kurdijärjestöä

Turkin suurlähetystö epäilee kurdijärjestö PKK:n olevan aamuöisen lähetystön polttoyrityksen taustalla. Lehdistötiedotteessaan Turkin suurlähetystö tuomitsee teon ja uskoo sen taustalta löytyvän poliittisia motiiveja.

Tiedotteen mukaan Turkin pääkonsulinvirasto joutui samanlaisen iskun kohteeksi kaksi päivää sitten Itävallan Salzburgissa.

Helsingin poliisi pidätti iltapäivällä neljä henkilöä epältynä suurlähetystön sytyttämisen yrityksestä. Poliisi otti henkilöt kiinni jo aamulla.

Poliisin mukaan epäillyt ovat olleet liikkeellä nelisin. Noin parikymppiset miehet ovat asuneet pitkään Suomessa ja heillä on suomalaiset henkilötunnukset. Ainakin osalla kiinniotetuista on kurditausta.

Rikoskomisario Markku Stenberg kertoi tiistaina aamupäivällä, että miesten kuulustelut on jo aloitettu. Hän ei kuitenkaan suostunut vielä tässä vaiheessa kertomaan, ovatko miehet jotenkin kommentoineet poliisin epäilyksiä.

Stenberg ei myöskään halunnut puhua vielä teon mahdollisista motiiveista.

Stenbergin mukaan juttua tutkitaan tässä vaiheessa tuhotyönä. Tuhotyön kriteerit täyttyvät, jos teosta on yleistä hengen tai terveyden vaaraa.

Poliisin mukaan teko oli harvinaisen huonosti mietitty. "Lähdettiin heittelemään palavaa nestettä, seuraukset olisivat voineet olla tosi huonot."

Poliisin mukaan tapaus ei ole ainutlaatuinen, mutta aikaisemmat tuhotyöt ovat rajoittuneet suurlähetystöjen töhrimiseen ja kananmunien heittelyyn.

Turkin suurlähetystö Helsingin Kaivopuistossa yritettiin sytyttää aamuyöllä tuleen.

Yksi lähetystön työntekijä hengitti savua, mutta kukaan ei loukkaantunut vakavammin.

Lähetystöalueella vartioinut poliisipartio huomasi alkaneen palon kolmen aikaan aamuyöllä ja hälytti pelastuslaitoksen sammutustöihin. Palo ehti levitä lähetystörakennuksen eteistiloihin.

Päivystävän komisarion Jussi Huhtelan mukaan ainekset suurempaan paloon olivat olemassa.

Turkin lähetystön edustalla järjestettiin eilen kurdien mielenosoitus, johon osallistui parisataa ihmistä.

Myös Turkissa kurdit ovat järjestäneet viikonlopusta lähtien mielenosoituksia. Kurdit ovat vastustaneet PKK-kurdijärjestön vankilassa istuvan johtajan Abdullah Öcalanin kohtelua.

Poliisi suojaa parhaillaan varmuuden vuoksi Turkin muita kohteita Helsingissä kuten suurlähettilään asuntoa.

Lähde

Ei kommentteja: