18.10.08

Helsingin Sanomat 18.10.2008

Suomeen tulvii alaikäisiä turvapaikanhakijoita

Maahanmuuttoviraston (Migri) mukaan Suomeen saapui viime viikolla yhteensä 47 alaikäistä turvapaikanhakijaa ilman huoltajaa.

"Se on kyllä todella paljon, kun vertaa koko viime vuoteen, jolloin hakijoita oli 96", Migrin tulosalueen johtaja Susanne Tengman hämmästelee.

Hakijamäärien on tiedetty olevan kasvussa, mutta viime viikkojen räjähdysmäinen kasvu on yllättänyt monet asiantuntijatkin.


Suurin osa viime viikolla saapuneista on kotoisin Somaliasta ja Irakista. Heistä 23 on Helsingin ulkomaalaispoliisin kuulusteltavana. Lisäksi ainakin Turkuun ja Ouluun on tullut alaikäisiä hakijoita.

"Laivakuvausten perusteella he ovat luultavasti tulleet Ruotsista. Usein he kertovat, että tuntematon salakuljettaja on saattanut heidät Dubaista jonkin välilaskun kautta Ruotsiin, josta sitten on tultu Suomeen", Helsingin ulkomaalaispoliisin tutkinnanjohtaja Arvo Mäntykenttä kertoo.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio arvioi, että yksi syy tilanteeseen on Ruotsin tiukentunut turvapaikkamenettely. Sen seurauksena hakijamäärät ovat lähteneet nousuun Suomessa ja Norjassa.


Kasvu on herättänyt epäilyjä järjestäytyneestä rikollisuudesta ja niin sanotusta ankkurilapsitoiminnasta, jossa vanhemmat lähettävät lapsia hakemaan turvapaikkaa länsimaista.

"Tosiasia on, että jos ja kun alaikäinen lapsi saa oleskeluluvan, lähestulkoon jokainen jättää perheenyhdistämishakemuksen", Oulun poliisin ulkomaalaisryhmän rikosylikonstaapeli Ilkka Pernu sanoo.

"Myös laittoman maahantulon järjestämistä on tapahtunut. Oulun alueella tutkinnassa on 3–4 tapausta, jossa joku esimerkiksi on kuljettanut ihmisiä", Pernu kertoo.

"Onhan se lisääntynyt, eivät lapset ja nuoret tänne yksinään osaa tulla. Salakuljetus on hyvin kannattavaa bisnestä", Mäntykenttä sanoo.

Viime viikolla tulleiden tilanteesta ei ole tietoa.


Maahanmuuttoviraston ehdottama alaikäisten iänmääritys jakaa mielipiteitä.

"Me olemme niitä jonkin verran tehneet, mutta en tiedä kuinka paljon Maahanmuuttovirasto niitä on hyödyntänyt. Ei niillä tätä ongelmaa ratkaista", Mäntyniemi sanoo.

Pernu sen sijaan uskoo testien helpottavan ikänsä valehtelevien täysi-ikäisten löytämistä.

Ikätestissä todellinen ikä selviäisi tutkimalla hampaiden ja ranneluiden kehitystä.

Hakijoiden määrän vuoksi vastaanottokeskuksia on avattu uudelleen, kun niitä parisen vuotta sitten väen vähentyessä suljettiin.

Lähde

Ei kommentteja: