17.10.08

Helsingin Sanomat 17.10.2008

Oikein tehty pojan uskonnollinen ympärileikkaus ei ole rikos

Uskonnollisista syistä tehty pojan ympärileikkaus ei ole rangaistava teko, jos te tehdään asianmukaisesti. Näin päätti korkein oikeus perjantaina antamassaan tuomiossa.

Syytteessä pahoinpitelystä tai yllytyksestä siihen oli musliminainen, joka oli teettänyt nelivuotiaalle pojalleen ympärileikkauksen uskonnollisista ja kulttuurisista syistä. Ympärileikkauksen teki lääkäri paikallispuudutuksella.

Lääkäri tarkasti pojan vielä seuraavana päivänä, eikä toimenpiteestä tuomion mukaan tullut pojalle haittaa.

KKO katsoi, että lapsen huoltajalla voi olla oikeus päättää ympärileikkauksen kaltaisesta pysyvästä toimenpiteestä, kunhan toimenpide edistää lapsen hyvinvointia ja kehitystä. Toimenpide ei saa myöskään olla lapsen edun vastainen.

KKO:n mielestä uskonnollisesta syystä tehdyllä ympärileikkauksella voi olla myönteistä merkitystä muslimipojan ja hänen identiteettinsä kehittymisen kannalta sekä uskonnolliseen ja sosiaaliseen yhteisöön liittymisen kannalta. Ympärileikkaus on muslimeilla vakiintunut ja vanha perinne sekä kiinteä osa miesten identiteettiä, oikeus totesi.

Oikeus arvioi kokonaisuutena, että lapsen ruumiilliseen koskemattomuuteen puututtiin vain vähän.

Myös Turun hovioikeus katsoi, ettei äiti syyllistynyt pahoinpitelyyn. Tampereen käräjäoikeus puolestaan oli pitänyt tekoa oikeudenvastaisena, mutta ei tuominnut äitiä, koska laki oli epäselvä eikä äiti tiennyt, ettei teko ollut sallittu.

Lähde

Ei kommentteja: