20.10.08

Yle Uutiset 20.10.2008

Maahanmuuttajan työllistyminen tyssää usein ruotsiin

Opetushallitus on perunut vaatimuksensa maahanmuuttajien ruotsin kielen osaamisesta. Aiemmin vaadittiin, että asiakaspalvelutyön ammattitutkinnossa maahanmuuttaja osaa suomea, ruotsia ja kolmatta kieltä. Tutkintolautakunta on jo hylännyt kokeita ruotsin kielen puutteellisuuden vuoksi.


Maahanmuuttajien kotouttamisesta ja kouluttamisesta puhutaan hurskaasti, mutta käytännössä työelämään siirtymisen tiellä on usein kohtuuttomia esteitä. Korkeakaan tutkinto ei tunnu kelpaavan kuin hanttihommiin. Pätevöitymiskoulutus kompastuu monilla vaatimuksiin toisen kotimaisen kielen hallinnasta.

Opetushallitus lähestyi syksyllä oppilaitoksia kirjeellä, jossa vuosia voimassa olevia sääntöjä täsmennettiin. Maahanmuuttajan kielitaidoksi vaaditaan suomea, ruotsia ja jotain kolmatta kieltä.

Kymmenet oppilaitokset ovat koko syksyn noudattaneet kirjaimellisesti paimenkirjettä. Monien maahanmuuttajien pätevöityminen on viivästynyt reputusten ja lisäopintojen vuoksi. Opetushallitus on nyt täsmentänyt ohjeistustaan, ja vääryyttä kokeneiden tilanne luvataan korjata.

Ammatillisia näyttötutkintovaatimuksia aiotaan uudistaa vuoden päästä.

Lähde

Ei kommentteja: