4.8.08

Turun Sanomat 4.8.2008

Joka toisessa kebab-näytteessä ollut ruokamyrkytyksen ainekset
Terveystarkastaja jahtaa lämmössä lisääntyviä pöpöjä

OSSI RAJALA

Turun kaupungin terveystarkastaja Jari Tulonen ajoi kerran kiertävää kananmunakaupustelijaa autolla takaa, koska epäili tämän myyvän pilaantunutta tavaraa.

- Jouduin pysähtymään liikennevaloihin, joten hän pystyi eksyttämään minut, Tulonen naureskelee.

Yleensä viranomaisten suorittama elintarvikevalvonta sujuu ilman tällaisia kommelluksia. Viime viikolla Tulonen kävi ottamassa näytteitä muutamista kahviloista, ravintoloista sekä jäätelökioskeista.

- Joka paikassa pitäisi käydä kerran vuodessa. Ainoastaan pieni osa elintarvikeyrityksistä tekee omavalvontaa. Käymme myös silloin tutkimassa paikan, jos saamme monta valitusta. Yhden valituksen takia emme tee mitään, Tulonen kertoo.

Tarkastajien tarkkaan syyniin ovat joutuneet muun muassa kebab-ravintolat, jotka voivat toimia aivan liian huonokuntoisissa kiinteistöissä. Muutamissa paikoissa ongelmat johtuvat silkasta huolimattomuudesta tai säästämisestä.

- Puolet viime aikoina testaamistani kebab-ravintoloista ovat tarjoilleet lihaa, joka ei olisi kelvannut edes koiralle. Ruokamyrkytyksen vaara on näissä paikoissa ollut olemassa, Tulonen sanoo.

Tulonen ei juridisista syistä kerro terveystarkastajien epävirallista mustaa listaa paikoista, joissa syömistä kannattaa harkita.

- Noin 3-4 euroa maksavia annoksia kannattaa varoa, koska silloin ei ole puhtaat jauhot pussissa. Tukkukauppiaat voivat myydä yrittäjille pian vanhoiksi meneviä lihoja puoleen hintaan. Kova kilpailu ajaa yrittäjät säästämään, Tulonen kertoo.

- Ja on sitä hienommissa paikoissakin havaittu rikkeitä, hän lisää.


Maahanmuuttajat hyvässä ja pahassa

Terveystarkastajilla syntyy herkemmin epäselvyyksiä maahanmuuttajien kanssa, koska muualta tulleet eivät välttämättä tiedä paikallisia sääntöjä. Myös elintarvikealan koulutuksen puute näkyy, kun oman ravintolan pyörittäminen on ainoa työllistymisvaihtoehto.

- Toisaalta Turun parhaat pizzeriat ovat maahanmuuttajien pitämiä, Tulonen toteaa.

Tarpeeksi kylmät säilytystilat ovat kesäisin todella tärkeitä, koska lämpö pilaa ruuan nopeasti. Kuumien keittiöiden lähellä jääkaappien lämpötila nousee herkästi liian suureksi. Suotuisissa olosuhteissa bakteerimäärä kaksinkertaistuu Tulosen mukaan jo 20 minuutissa.

- Kebab-ravintoloiden keittiöt ovat kuumia, mahdollisesti jopa 60-70-asteisia. Henkilökunnalla ei ole läheskään aina vaadittavia asusteita, kuten lakkia päässään.


Yleensä kaikki on kunnossa

Turkulaisissa ravintoloissa ei tarvitse pelätä ruokamyrkytystä, sillä yleensä kaikki on kunnossa. Terveystarkastajan huomautuksiin suhtaudutaan Tulosen mukaan yleensä vakavasti, ja ongelmat saadaan tarvittaessa nopeasti korjattua.

- Kannattaa kuitenkin katsoa, mitä suuhunsa laittaa. Joskus oikein sieppaa, kun ei lainkaan välitetä siitä, mitä ihmisille tarjotaan.

Muutamat yrittäjät ovat hermostuneet suunnattomasti, jos tarkastaja ei ole ollut tyytyväinen näkemäänsä.

- Olen saanut mukilointi- ja jopa tappouhkauksia. Kerran yrittäjä soitti poliisin pidättämään minut, mutta poliisi veikin yrittäjän putkaan. Terveystarkastajalla on aika suuret valtuudet. Voimme esimerkiksi sulkea paikan lyhyeksi aikaa, Tulonen kertoo.

Lähde

Ei kommentteja: