1.8.08

Aamulehti 1.8.2008

Kokaiini olikin liki puolet laihempaa

Oikeudenkäynti: 11 syytteessä kokaiinin salakuljetuksesta, välityksestä ja käytöstä Tampereella

Kokaiinikaupassa ei saa sitä, mitä tilaa. Hollannista Tampereelle salakuljetetun kokaiinin piti olla 50-prosenttisesti laimennettua, mutta kokaiinipitoisuus oli lopulta vain 27-29 painoprosenttia.

Keskusrikospoliisin laboratoriolausunto aiheuttikin hämmästyneitä ilmeitä, kun Tampereen käräjäoikeus aloitti tamperelais-hollantilaisen kokaiiniliigan touhujen käsittelyn.

Törkeistä ja tavallisista huumausainerikoksista sekä käyttörikoksista syytetään kaikkiaan yhdeksää miestä ja kahta naista. Päätekijöiksi katsotuilla on hyvin kansainvälinen tausta.

Yksi tamperelaisista tarvitsi arabian kielen tulkkauksen ja kuriirina toiminut käännöksen hollanniksi.

Tampereen poliisin huumeyksikkö käräytti liigan seurannan jälkeen toukokuussa. Siitä asti vangittuina on ollut neljä päätekijäksi epäiltyä.

Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta törkeästä huumausainerikoksesta viidelle.

Kaikkiaan 700 grammaa

Toukokuun 16. päivä kuriirina toiminut marokkolaislähtöinen hollantilainen otettiin kiinni Tampereen linja-autoasemalta. Varta vasten rakennetusta vaatehenkarista löytyi 200 grammaa kokaiinia.

Kolmella aikaisemmalla kerralla tammi-huhtikuussa mies kuljetti Tampereelle yhteensä 500 grammaa vartaloon teipattuna, minkä hän myöntää. Kuriiri lensi yleensä Amsterdamista Helsinkiin, mutta kerran suoraan Pirkkalankin lentoasemalle.

Kaikkinensa liigan tuoman kokaiinin katukauppa-arvo nousee 100 000 euroon.

Tampereella vastaanottajana oli 31-vuotias marokkolaislähtöinen mies, joka välitti huumeet edelleen jälleenmyyntiin. Syytteen mukaan päämyyjinä toimivat 25-vuotias kosovolaislähtöinen mies ja 28-vuotias irakilaislähtöinen mies. Molemmat nykyisin tamperelaisia.

Kosovolaislähtöinen mies kiisti kokonaan osallisuutensa ja myönsi saaneensa vain 0,3 grammaa omaan käyttöön.

Kaksi muuta pääsyytettyä kiistävät törkeän huumausainerikoksen. Määrät ja rahaliikenne olivat huomattavasti syytettä pienempiä. Toinen myöntää kokaiiniriippuvuutensa ja rahoittaneensa omaa käyttöä.

Hollantilaiskuriiri kertoo toimineensa pakkotilanteessa, kun pelkäsi perheensä puolesta. Mies oli velkaa hollantilaiselle huumekauppiaalle 26 000 euroa.

Vaihtoehtoina velanmaksuun oli väkivallanteko tilauksen mukaan, kokaiinin haku Surinamista tai salakuljetus Euroopassa. Mies valitsi viimeisen.

Yksi syytetty vietti käräjillä 24-vuotispäiväänsä. Vapaalta jalalta vastannut mies sai onnittelut myös käräjätuomarilta nimenhuudon yhteydessä.

- Ei kai sitä enää paremmin voi juhlia, tuumasi tamperelaismies tauolla.

Hinta kirii

Hollannissa Surinamista tuodun kokaiinin tukkuhinta oli 30 euroa grammalta.

Väliportaassa Tampereella kokaiinigramma vaihtoi omistajaa 80-90 eurolla.

Lopullinen kuluttajahinta oli 140 euroa gramma.

Käyttöannos on 0,2-0,3 grammaa.

Oikeudenkäynti jatkuu perjantaina ja tuomio annettaneen maanantaina.

Lähde

Ei kommentteja: