30.8.08

Helsingin Uutiset 30.8.2008

Pihlajamäen ylilääkäri tyrmää väitteet oudoista hoitotavoista

Maahanmuuttajalääkäreitä on Helsingin terveysasemilla yhä enemmän.
Maahanmuuttajalääkäreitä on Helsingin terveysasemilla yhä enemmän. Huolestunut lukija otti yhteyttä Helsingin Uutisiin ja kertoi, että Pihlajamäen terveysasemalla työskentelevillä maahanmuuttajalääkäreillä on Suomen käytännöistä poikkeavia tapoja muun muassa astman hoidossa. Noin puolet Pihlajamäen terveysaseman 11 lääkäristä on maahanmuuttajia.

Pihlajamäen terveyskeskuksen ylilääkäri Heikki Sumuvuori tyrmää väitteet. Hänen korviinsa ei ole kantautunut palautetta erikoisista hoitotavoista.

–Meillä on käytössä suomalaisen koululääketieteen hoitotavat. Niitä noudattavat niin Suomessa koulutuksensa saaneet lääkärit kuin maahanmuuttajalääkäritkin, korostaa Sumuvuori.

Hänen mukaansa astmapotilaitakin hoidetaan samalla tavalla kuin muissa terveyskeskuksissa.

–Päähoitona astmassa ovat meilläkin suun kautta otettavat sumutteet. Meillä ei hoideta ketään pelkillä tableteilla. Astmalääkäritkin suosittelevat, että joidenkin yliherkkyyttä hoidetaan sumutteiden lisäksi tableteilla. Nämä hoitotavat ovat käypiä läpi läntisen maailman, Sumuvuori sanoo.

Hän muistelee, että terveysasemalla työskenteli vuosia sitten maahanmuuttajalääkäri, joka oli lääkärin tutkinnon lisäksi saanut manuaaliterapeutin koulutuksen. Tällainen henkilö hoitaa esimerkiksi selkävaivoja käsittelemällä ja lääkäri on saattanut aikanaan herättää kummastusta potilaissa.

Ylilääkärin mukaan joillakin terveysasemilla maahanmuuttajalääkäreiden osuus on jopa suurempi kuin Pihlajamäessä.

–Siinä mielessä emme ole ainut ja poikkeava terveysasema. Jotkut henkilöt ovat valittaneet, että yhteistä kieltä ei aina löydy. Ymmärtämisvaikeuksia on jonkin verran puolin ja toisin, mutta näitä tapauksia on hyvin vähän, Sumuvuori vakuuttaa.

Lähde

Ei kommentteja: