5.8.08

Iltalehti 5.8.2008

Poliisi paljasti amfetamiiniliigan Lahdessa - useita kiloja tuotu Suomeen
5.8.2008 14:23 (Päivitetty 5.8.2008 16:33)
Poliisi on paljastanut Lahden seudulla organisoidun pitkäaikaisen amfetamiinin välitystoiminnan.

Jutun pääepäillyn, Lahdessa pysyvällä oleskeluluvalla asuvan vironvenäläisen, epäillään tuottaneen ja välittäneen useita kiloja amfetamiinia vuosien 2007-2008 aikana. Osa välitetystä amfetamiinista on takavarikoitu eri puolella Suomea.

- En ole aivan tarkkaa määrää ruvennut laskemaan, koska se koostuu niin monesta osasta. Syyttäjä laskee ne sitten yhteen. Kyse ei kuitenkaan ole kymmenistä kiloista, rikosylikomisario Pekka Sailio Keskusrikospoliisin Kouvolan yksiköstä sanoo.

Sailion mukaan ainakin osa amfetamiinista on salakuljetettu Suomeen auton renkaissa.

Liiga paljastui Keskusrikospoliisin Mikkelin yksikön tutkiessa vuosien 2006-2007 aikana Suomesta anastettuihin ja Venäjälle salakuljetettuihin perämoottoreihin liittynyttä juttusarjaa. Tutkinnan yhteydessä nousi esille osin samojen tekijöiden huumausaineisiin liittyvää rikollista toimintaa.

Vironvenäläisen johdolla toimineen ryhmittymän epäillään salakuljettaneen amfetamiinia Venäjältä Suomeen säännöllisin väliajoin. Huumausaine tuotiin Lahteen, mistä jakeluorganisaatio levitti sitä Lahden seudun lisäksi mm. pääkaupunkiseudulle, Joensuuhun ja Lappeenrantaan.

Kaksi henkilöä vangittu

Kaksi henkilöä on ollut toukokuusta 2008 lähtien vangittuna ja useita henkilöitä on tutkinnan aikana ollut pidätettyinä. Pääepäillyn lisäksi vangittuna on toukokuusta asti ollut toinenkin mies, jota myös epäillään liigan toiminnan organisoinnista. Molemmat miehet ovat vironvenäläisiä, mutta asuvat pysyvästi Suomessa.

Osa levitysorganisaatioon kuuluneista henkilöistä on vangittu ja tuomittu jo aikaisemmin tässä juttukokonaisuudessa.

Esitutkinnassa kertynyt materiaali on siirretty syyteharkintaan Päijät-Hämeen syyttäjävirastoon. Jutun käsittely alkaa ensi viikon maanantaina Lahden käräjäoikeudessa. Välitysorganisaatioon kuuluneita epäillään muun muassa törkeistä huumausainerikoksista ja kätkemisrikoksista.

Lähde

Ei kommentteja: