3.8.08

Helsingin Sanomat 3.8.2008

Helsingissä tehtailtiin nigerialaisille väärennettyjä asiakirjoja

Asiakirjoja tehtailtiin opiskelija-asunnossa Helsingin Kannelmäessä.

Helsinkiläisessä opiskelija-asunnossa ehti toimia vuosien ajan nigerialaistaustaisten ihmisten pyörittämä asiakirjojen väärennöstehdas. Rajavartiolaitoksen mukaan ainakin 17 nigerialaista on päässyt rikollisryhmän kauppaamien väärien koulutodistusten ja muiden asiakirjojen avulla Suomeen 2005–2007. Lisäksi viranomaiset ovat estäneet ainakin 12 nigerialaisen yrityksen päästä maahan.

Rajavartiolaitoksen mukaan Suomeen väärillä papereilla pyrkineiden nigerialaisten todelliset määrät voivat olla huomattavasti tätä suurempia.

Tästä kertoo se, että rikoksesta epäiltyjen hallusta on löytynyt kaikkiaan 263:n eri ihmisen väärennettyjä koulu- ja muita todistuksia.

Päätekijöinä pidetyt neljä nigerialaistaustaista ihmistä ovat olleet vangittuina muun muassa törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä epäiltyinä viime keväästä lähtien.


Rikostutkijoiden mukaan ryhmä haki opiskelupaikkaa useille sadoille nigerialaisille ihmisille lähettämällä hakemuksia keskiasteen oppilaitoksiin ja ammattikorkeakouluihin etenkin pääkaupunkiseudulle mutta myös muualle maahan.

Pääkaupunkiseudulla kohteena oli esimerkiksi Suomen liikemiesten kauppaopisto Helsingissä ja muualla maassa savolainen Savonia-ammattikorkeakoulu.

Oppilaitokset myönsivät opiskelupaikkoja, minkä ansiosta ryhmän epäillään onnistuneen järjestämään ihmisiä luvattomasti Suomeen.

"Väärennökset olivat niin laadukkaita, että niitä meni läpi niin edustustoissa, oppilaitoksissa, Ulkomaalaisvirastossa [nykyisessä Maahanmuuttovirastossa] kuin poliisissa ja rajavartiolaitoksessakin", tutkinnanjohtaja Marko Jokela kertoo.

Suomeen väärillä todistuksilla päässeistä suurin osa jätti ilmestymättä oppilaitoksiin. Jotkut aloittivat opintonsa, mutta lopettivat ne yleensä kesken ensimmäisen lukuvuoden.

Rajavartiolaitoksen mukaan epäillyt päätekijät osallistuivat myös nigerialaisen jalkapallojoukkueen matkan järjestämiseen viimekesäkuiseen Norway Cup -turnaukseen Norjaan.

Joukkueessa olisi ollut neljä laitonta Suomeen tulijaa pelaajina ja neljä virkailijoina. Viranomaiset keskeyttivät yrityksen.


Epäiltyjen käyttämästä Hoasin opiskelija-asunnosta Helsingin Kannelmäestä löytyi muun muassa tulostimia, skannereita, kopiokoneita sekä ohjelmistoja hakemusten ja todistusten laadintaan.

"Se oli täyden palvelun talo, jossa he valmistivat väärennökset alusta loppuun asti itse", Jokela luonnehtii.

Epäiltyjen kumppanit väärensivät todistuksia myös Nigeriassa.

Rajavartiolaitoksen mukaan rikollisryhmä peri asiakkailta 3 200–4 500 euron maksun, joka sisälsi opiskelupaikan sekä viisumin tai oleskeluluvan edellyttämät kutsut ja todistuksen riittävästä varallisuudesta.

Lisäksi summalla sai usein myös muun muassa vääriä koulu- ja työtodistuksia sekä matkustusasiakirjat, apua matkalippujen hankinnassa, vastaanoton Suomessa majoituksineen ja tarvittaessa opastusta turvapaikan hakemiseen.


Rajavartiolaitoksen mukaan epäillyt päätekijät järjestivät myös toisella tavalla nigerialaisia luvattomasti Suomeen. He laativat maahan pyrkijöille kutsuja, joita he allekirjoituttivat seitsemällä suomalaisella läheisellä tai tuttavalla.

Päätekijöiden epäillään uhanneen yhtä suomalaista pahoinpitelyllä ja kiristäneen toista. Rajavartiolaitoksen esitutkinta jatkuu edelleen.

Lähde

Ei kommentteja: