27.10.07

Kaleva 27.10.2007

Kerjääjien ilmestyminen yllätti

Oulun katukuvaan ilmestyi loppuviikolla viime kesältä tuttu näky, Rotuaarilla rahaa kerjäävät ulkomaalaiset. Oulun Korun edustalla Minulla on nälkä -kyltin kanssa hiljaa ja käsi ojennettuna istui slovakialainen Paul Balog.

"Olen työtön, ja minulla on Slovakiassa kaksi pientä lasta, tyttö ja poika. Rahat menevät lasten koulunkäyntiin", Balog kertoo syyksi kerjäämiseen.

Hänen mukaansa Slovakiassa on tällä hetkellä paljon työttömiä, ja se on ajanut muitakin maanmiehiä kerjäämään rahaa vauraammista EU-maista.

Balog on tullut kotimaastaan Suomeen ystävänsä kanssa autolla, ja autossa he myös asuvat viikon mittaisen Oulun reissun ajan. Oulusta alkaa kotimatka Slovakiaan.

Ennen Oulua Balog on kaverinsa kanssa kerjännyt rahaa Helsingissä, Turussa ja Tampereella.
Viikossa kertyy 200 euroa "Päivässä rahaa kertyy noin 20-30 euroa, viikossa ehkä 200 euroa. Ja sen lähetän perheelleni", ensimmäistä kertaa Suomessa oleva Paul Balog laskee.

Kadulla polvillaan kerjäävä mies on joutunut reissunsa aikana vastaamaan usein kysymyksiin siitä, miksi on tullut juuri Suomeen. Pohjoiseen hän tiesi tulla kuulemansa perusteella. Sen mukaan suomalaiset antavat rahaa helpommin.

Oulun poliisille kerjääjistä ei ole tullut ilmoituksia. Muutenkaan poliisilla ei juuri ole mahdollisuutta puuttua asiaan.

"Kerjääminen ei ole kiellettyä nykyisen järjestyslain mukaan, vaan lähinnä sellainen kiusallinen ilmiö. Sille ei pystytä tekemään mitään, jos se noin rauhallisesti tapahtuu. Tilanne on toinen, jos ihmisiin käydään kiinni, aletaan tönimään tai tartutaan vaatteisiin", muistuttaa ylikomisario Kari Seppänen Oulun kihlakunnan poliisilaitoksen kenttätoimistosta

Viime kesä oli Rotuaarilla vilkasta, ja poliisillekin tuli aggressiivista kauppiaista useita valituksia. Pieni yllätys miesten ilmestyminen katukuvaan vielä talven kynnyksellä kuitenkin on.

"Kesällä kerjääminen loppui yhtäkkiä, ja ajattelimme, että kerjääjät lähtivät pois. Nyt näyttää siltä, että on tullut uutta porukkaa."

Siitä Seppäsellä ei ole tietoa, ovatko kerjääjät yleensä yksittäisiä yrittäjiä, vai onko kyse organisoidusta toiminnasta. Hän ei kehota antamaan rahaa kerjääjille, mutta toteaa, että jokainen tekee omat päätöksensä.

"Se vaara on, että kun heille rahaa antaa, eivät he lähde millään pois. Jokainen harkitsee kuitenkin itse, miten toimii."

Poikkeuksellinen ajankohta Oulun kansainvälisen toimintakeskuksen Villa Victorin toiminnanohjaaja Shahnaz Mikkonen pitää hänkin miesten ilmestymistä Oulun katukuvaan syksyn pimeillä outona ja poikkeuksellisena asiana.

"Näin itsekin heidät, ja ajattelin, että voi hyvänen aika, mistä on kyse. En ole aikaisemmin törmännyt vastaavaan. Yleensä kerjääjät tulevat kesällä ja ryhmänä, kuten viime kesänä ruusuja myyneet Slovakian romanit", Mikkonen ihmettelee.

Juuri nämä perheittäin eri puolilla Suomea liikkuneet ryhmät herättivät kesällä ihmisten ja viranomaisten huomion. Tuolloin huolta herätti mukana olleiden lasten hyvinvointi.

Villa Victorin toimenkuvaan ei kuulu kadulla kerjäävien ulkomaalaisten haastatteleminen tai heidän taustansa kysyminen. "Emme ole poliiseja."

Mikkonen kuitenkin muistuttaa, että ketään ei Suomessa jätetä kadulle, jos ulkomaalainen vain ilmoittautuu viranomaisille.

Turistit ovat asia erikseen. "Turistinahan saa olla täällä niin kauan kuin viisumi on voimassa", Mikkonen huomauttaa.

Lähde

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mikkonen kuitenkin muistuttaa, että ketään ei Suomessa jätetä kadulle, jos ulkomaalainen vain ilmoittautuu viranomaisille.

Majoitetaan vaan kaikki köyhempien maiden asukkaat, kyllä Suomesta rahaa siihen löytyy! Asunnottomia sun muita syrjäytyneitä löytyy omastakin takaa liiaksi, millä järjellä meidän pitäisi tuhlata veroeuroja vielä muidenkin maiden kansalaisiin?