30.10.07

Aamulehti 30.10.2007

Rasistisia kommentteja huudellut KooVeen juniorikiekkoilija matkusti Helsinkiin pyytämään anteeksi

- Hyvä peli, neekeri.

Sami Vainionpää ei harkinnut sanojaan aivan loppuun asti kätellessään Reno Goodwiniä tamperelaisen KooVeen ja helsinkiläisen East Hockey Clubin välisen C-nuorten jääkiekko-ottelun jälkeen.

Hyvässä hengessä sujunut, KooVeen 2-3-tappiolukemiin päättynyt ottelu sai ikävän lopun.

- Kaikki oli siihen asti ookoo, kunnes sanoin tuon neekeri-jutun. Sitten aika moni alkoi tapella, KooVeen riveissä pelaava Sami kertoo.

Aamulehti kertoi ottelun jälkimainingeista tiistaina. Jäällä ottelun jälkeen perinteisesti suoritettavan kättelyn aikana puhkesi kahakka, johon osallistui toistakymmentä pelaajaa molemmista joukkueista.

Kahakka sinänsä ei ollut ihmeellinen, molempien joukkueiden edustajat vakuuttavat, pientä tönimistä ja tuuppimista. Syy, josta se sai alkunsa, oli kuitenkin tuomittava, rasismi.

Renolle "neekerittely" on periaatekysymys

Sami istuu Malmin jäähallin kahvion pöydässä silmin nähden nolostuneena. Harkitsematon heitto on saanut isot mittasuhteet - tosin ihan syystä, hän myöntää.

- Olen jutellut asiasta valmentajan ja isän kanssa. Joukkueen kanssa jutellaan illalla harjoituksissa. Harmittaa tietysti, Sami sanoo.

15-vuotiasta Samia vastapäätä istuu saman ikäinen Reno. Pelaajina pojat ovat melko samankaltaisia: nopeita ja taitavia hyökkääjiä. Ulkonäöltään pojat ovat kuitenkin toistensa vastakohdat.

Reno muistelee sunnuntain ottelun jälkeisiä tapahtumia varsin tyynesti.

- Pelin jälkeen tuntui ihan hyvältä, koska me voitimme. Ei noi jutut mua sillä tavalla loukkaa. Lähinnä se on mulle sellainen periaatekysymys, hän sanoo.

Periaatekysymys se on myös KooVeelle, sanoo seuran toimitusjohtaja Risto Laine, joka on ajanut Samin kanssa Hämeestä Helsinkiin pyytämään Renolta ja East Hockey Clubilta anteeksi.

Seura ei tietenkään hyväksy tällaista, mutta kyllä näistä yleensä puhumalla selvitään. Tärkeintä on, että asiaan tartutaan välittömästi, hän sanoo.

Pöydän ääressä istuu myös EHC:n päävalmentaja Asko Honkanen. Hän on enemmän kuin tyytyväinen tapaan, jolla KooVee on tilanteen hoitanut.

- Asiasta on keskusteltu loistavassa hengessä. Samanlaisia rasismi-tapauksia on ollut aikaisemminkin, mutta yhdeltäkään toiselta seuralta ei ole koskaan tullut jälkeenpäin minkäänlaista yhteydenottoa, hän kertoo.

Viime vuonna Reno sai kuunnella kommentteja tummasta ihonväristään ainakin Valkeakoskella ja Pispalassa.

- Valkeakoskella piti marssia vastustajan vaihtoaitioon ja sanoa, että jos huutelu ei lopu, me lopetamme pelaamisen, Honkanen kertoo.

- Meillä on joukkueessa kolme pelaajaa, jotka ovat eri värisiä kuin muut. Pääkaupunkiseudulla se ei merkitse kenellekään mitään, mutta muualla Suomessa toisen värisiin ihmisiin ei ehkä ole vielä niin totuttu.

"Keskenkasvuisten sammakoita" Suomen jääkiekkoliiton kilpailupäällikön Pirkka Antilan mukaan tuomarit joutuvat raportoimaan rasistisista kommenteista "aika harvoin - onneksi".
- Olen ollut tässä hommassa kuusi vuotta, enkä muista, että tällaista olisi tapahtunut aikuisten sarjoissa, hän sanoo.

Antila on yksi jääkiekkoliiton yhdeksästä kurinpitäjästä. Hänelle ilmoituksia rasismista tulee pari-kolme vuodessa.

- Useimmiten kommentit tulevat keskenkasvuisilta pojilta, jotka ajattelemattomuuttaan päästävät näitä sammakoita suustaan.

Säännöt ovat selvät: rasistisesta huomautuksesta pelaaja saa aina ottelurangaistuksen. Sen jälkeen tapaus siirtyy kurinpitäjälle, joka harkitsee tapauskohtaisesti, onko syytä langettaa pelikieltoa.

Sami tietää ja hyväksyy tämän.

- Jos tästä tulee mulle pelikieltoa, niin olen sen kyllä ansainnut, hän sanoo.

Lähde

Ei kommentteja: