22.10.07

Helsingin Sanomat 22.10.2007 (2.)

EU-kansalaisella oikeus olla maassa, jos ei tee vakavia rikoksia

EU-kansalaisilla on täysi oikeus oleskella toisessa EU-maassa kolmen kuukauden ajan ilman velvoitteita, muistutti ulkomaalaispoliisin johtaja, ylikomisario Hannu Pietilä maanantaina.

Kun viimeksi Bulgaria ja Romania liittyivät EU:hun, portit tulla myös Pohjolan perukoille aukenivat itäeurooppalaisille.

"EU:n kansalainen voi siirtyä vapaasti ilman viranomaistoimenpiteitä rajan yli mihin tahansa toiseen EU-maahan", Pietilä sanoi.

"Kolmen kuukauden oleskelun jälkeen heidän pitäisi rekisteröityä. Mutta on hyvin vaikea todentaa sitä, kuinka kauan he ovat maassa olleet, kun esimerkiksi rajalle ei jää mitään merkintää."

Viranomaisten on vaikea pysyä kerjäläisten perässä senkään takia, että nämä siirtyilevät ahkerasti paikkakunnalta toiselle, niin muualla Euroopassa kuin Suomessakin. Ja miksi pitäisikään, niin kauan kuin he ovat kiltisti.

"Jotta heidät voisi häätää maasta, heillä pitäisi todeta toimeentulon ongelmia tai heidän pitää olla syyllistynyt vakaviin rikoksiin", Pietilä sanoi.

Järjestyslain sekä rahankeruulain rikkominen kerjäämällä eivät ole tällaisia vakavia rikoksia. Sitä paitsi jos EU-kansalainen ilmoittaa etsivänsä työtä, "kohtuullinen aika työn hakemiseen" venyy ilman kommervenkkeja jopa kuudeksi kuukaudeksi.

Helsingin kerjäläiset tulevat lähinnä Itä-Euroopan uudehkoista EU-maista. He ovat tuttu näky myös muualla Suomen suurissa kaupungeissa ja varsinkin Keski- ja Etelä-Euroopassa.

Kerjäämistavat ovat yhteneväiset, mikä monien mielestä viittaa keskitetysti organisoituun toimintaan ja jopa rikollisuuteen.

Monien mielessä Helsinginkin kerjäläiset samastuvat esimerkiksi rihkaman tai ruusujen väkipakolla kaupustelijoihin.

Kenttäyksikön johtaja, ylikomisario Pekka Höök Helsingin keskustan poliisipiiristä muistutti kuitenkin, että "epäillä voi kaikenlaista, mutta näyttöä ei ole".

Helsingin poliisi on jakanut joitakin sakkoja järjestystä häirinneestä, aggressiivisesta kerjäämisestä. Mutta sen suurempaan rikollisuuteen kerjäläisillä ei ole todettu yhteyttä.

Lähde

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1447826