12.6.06

Satakunnan Kansa 12.6.2006

Näpistelijä menetti hameensa rikoksentekovälineenä valtiolle

PORI
31-vuotiaan porilaisnaisen pitkää rikossarjaa yritettiin äskettäin katkaista Porin käräjäoikeudessa erittäin poikkeuksellisella tavalla. Laajaa myymälänäpistyssarjaa Porissa ja viime aikoina myös Kokemäen ja Huittisten seuduilla tehtailleen naisen arvokas kansallispuku tuomittiin valtiolle.

Nainen tuomittiin oikeudessa näpistyksen sijaan poikkeuksellisesti varkaudesta.

Nainen ja hänen yltään jo helmikuussa takavarikoitu hame ovat ehtineet niittää kyseenalaista mainetta Porin seudulla jo yli vuoden. Nainen on rötöstellyt pikkuliikkeissä ainakin 27 kertaa. Kansallispuvun sisään neulotussa kuljetustilassa on useista eri liikkeistä anastettu menneinä vuosina paljon muutakin kuin makkaraa, voita ja lihaa, kuten kävi naisen jäätyä kiinni Porin Vähälläraumalla 11. helmikuuta.

Poliisin tietoon tulleissa kansallispukunäpistyksissä on viety mitä erilaisempia tavaroita. Hameen uumeniin on kätketty jopa moottorisaha ja useita erilaisia sähkötyökoneita.

Kahden kansallispuvun alle on nopeiden käsien ansiosta ehditty piilottaa peräti 76 kahvipakettia. Kuljetustila on niin iso, että yhdellä kerralla sinne on mahtunut myös yhdeksän nelilitraista öljykanisteria.

”Ainutlaatuinen päätös oikeudelta”

Myymälänäpistyksen edettyä poliisitutkinnan jälkeen alioikeuteen Porin käräjäoikeus hyväksyi tiistaina 30. toukokuuta pitkähkön harkinnan jälkeen syyttäjän vaatimuksen kansallispuvun menettämisestä valtiolle. Hameeseen tehdyt viritelmät vakuuttivat käräjäoikeuden tekemään ennakkoluonteisen päätöksen hameen menettämiseksi valtiolle. Käräjäoikeus tuomitsi naisen varkaudesta, ja päätös tuli lainvoimaiseksi viime keskiviikkona.

– En ole aiemmin kuullut Suomessa päätetyn, että kansallispuku olisi tuomittu valtiolle menetetyksi – ainutlaatuinen käräjäoikeuden päätös, hämmästelee päätöksen ennakkoluonteisuutta Helsingistä tavoitettu Romaniasian neuvottelukunnan pääsihteeri Sarita Friman-Korpela.

Näpistykset ovat jatkuneet

Komisario Reima Lajunen Porin poliisista kertoo, että poliisilla on viime aikoina ollut selvitettävänään kansallispukua rikoksentekovälineenä käyttäneiden kahden naisen Porissa ja ympäri Satakuntaa tekemiä useita kymmeniä myymälänäpistyksiä. Läheskään kaikki eivät ole tulleet ilmi ja käräjille asti, koska poliisi on tähän asti päästänyt näpistyksistä kiinni jääneen kaksikon sakon antamisen jälkeen vapaaksi.

– Valtaosa näpistyksistä on saman naiskaksikon tekemiä, osa jopa ryöstöjä, joissa on teot on toteutettu väkivallalla uhaten.

– Varkaudesta Porin käräjäoikeudessa tuomittu 31-vuotias porilaisnainen on helmikuun takavarikon jälkeen tehnyt lisää samantapaisia pikkuliikkeissä tapahtuneita myymälänäpistyksiä, ehkä kymmenkunta. Teot eivät siis loppuneet helmikuussa tehtyyn takavarikkoon, Lajunen murehtii.

Hän sanoo kuitenkin Porin käräjäoikeuden päätöksen antavan poliisille uudet keinot.

Poliisille uudet keinot esitutkintaan

– Koska myymäläanastukset on nyt todettu suunnitelmallisiksi, kyse on varkauksista, kuten oikeus päätti. Vaikkakaan varastetun omaisuuden arvo ei olisi kovin suuri, poliisilla on myös mahdollisuus pidättää tekijät esitutkinnan ajaksi, enintään kolmeksi vuorokaudeksi. Myös takavarikkoseuraamus on mahdollinen, Lajunen sanoo.

Lähde

Ei kommentteja: