13.6.06

Expressen 13.6.2006

VITTNADE MOT SINA FÖRÄLDRAR

JÖNKÖPING. Ända sedan hennes älskade Abbas mördades har hon levt på hemlig ort skyddad från sin egen släkt. I går - med risk för sitt liv - vittnade den 17-åriga flickan mot sin familj. - Jag var rädd för att jag också skulle dödas, sa hon.


I november förra året torterades och mördades den 20-årige asylsökande afghanen Abbas Rezai hemma hos sin flickväns familj i småländska Högsby. I tingsrätten dömdes hennes bror till fyra års sluten ungdomsvård - hennes föräldrar frikändes.

Då vittnade inte den 17-åriga flickan. Nu - i Göta hovrätt - har hon själv valt att berätta.

Hon är klädd i slöja, höjer aldrig blicken och ger korta svar. På fingret har hon ringen som hon fick av Abbas när de förlovade sig.

Mamman skriker

När hennes mamma, pappa och bror kommer in i rättssalen är det första gången på sex månader som de träffas. Mamman skriker förtvivlat och den 17-åriga flickan börjar gråta. I polisförhör har hon berättat att hennes mamma lovade att hon skulle få gifta sig med Abbas bara hon kom hem till Högsby.

Hon har också berättat hur familjen efter mordet planerade vad de skulle säga till polisen.

- De upprepade att min bror dödade honom, min pappa var på toaletten och min mamma var inne i vår andra lägenhet, har hon sagt.

Visar tydlig rädsla

Nu får åklagaren dra svaren ur henne, det är tydligt att hon är rädd.

Han frågar:
- Stämmer det att du frågade din bror varför han dödade
Abbas och att han då svarade att det var er pappas förslag?
Efter en stund svarar hon tyst:
- Ja.

Efter förhöret - som kan fälla hennes föräldrar - går hennes mamma fram till henne. Hon säger något, de kramar varandra och båda börjar gråta.

Minuterna senare förs flickan i väg av väntande poliser som ska ta henne tillbaka till det skyddade boendet.

Lähde

Ei kommentteja: