24.6.06

Helsingin Sanomat 23.6.2006

Laiton taksi tuomittiin ensimmäistä kertaa valtiolle Turussa

TURKU. Turun keskustan taksikyydit ovat yhä useammin laittomien autoilijoiden ajamia. Poliisin arvion mukaan Turussa tarjoaa kyytejä noin 50 pimeää taksia.

Turun poliisi on tehnyt säännöllisiä ratsioita pimeiden taksien kimppuun, mutta niiden määrä ei ole vähentynyt. Alkuvuoden aikana kolmessa ratsiassa on jaettu vajaat 20 sakkoa.

Nyt taistelussa pimeitä taksikyytejä vastaan on otettu käyttöön uusi keino, kun Turun käräjäoikeus tuomitsi viime viikolla laittoman taksin kuljettajan menettämään autonsa valtiolle. Tapaus on tiettävästi ensimmäinen koko maassa. Tuomion saanut mies oli jäänyt yhteensä neljä kertaa kiinni luvattomista taksikyydeistä.

Mies oli viime tammikuussa kuljettamassa kahta miestä keskustan ravintolasta Ylioppilaskylään, kun poliisi pysäytti hänet jo toisen kerran samana iltana. Turun käräjäoikeus tuomitsi miehelle 30 päiväsakkoa, joiden lisäksi hän menetti autonsa. Mies aikonee valittaa tuomiosta.

Käräjäoikeuden päätöksessä auton menettämistä pidettiin tarpeellisena uusien rikosten ehkäisemiseksi. Valtiolle tuomittu auto oli vuoden 1989 Opel Kadett, eikä oikeus pitänyt sen menettämistä rahallisestikaan kohtuuttomana.

Taksiliiton mielestä pimeästä taksitoiminnasta on tähän asti saanut liian lieviä rangaistuksia. Toimitusjohtaja Lauri Säynäjoki muistuttaa, että esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa rangaistukset ovat olleet paljon kovempia kuin Suomessa. Yleensä pimeästä taksitoiminnasta saa sakkoja.

Valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto pitää auton tuomitsemista valtiolle erinomaisena pelinavauksena. Koiviston mukaan auton menettämisessä on kyse nimenomaan rikosten ennalta ehkäisemisestä, ei rangaistuksesta.

"Kyllä aikaisemminkin on voinut vaatia tämän kaltaisesta toiminnasta autoa valtiolle, mutta ei ole vain vaadittu", Koivisto sanoo.

Hän pitää syynä ajattelutapaa, jonka mukaan auto ei voi olla rikosväline. Lisäksi pimeä taksitoiminta on lisääntynyt vasta viime vuosina.

Pimeitä takseja on erityisen paljon juuri Turussa. Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa tai Tampereella poliisi ei pidä pimeitä takseja kovin suurena ongelmana.

Liikenneturvaosaston esimies ylikonstaapeli Simo Savioja Turun poliisista kertoo, että luvattomiin kyyteihin houkutellaan lähinnä torin ympäristöstä iltaisin ja viikonloppuisin. Osa autoilijoista jakaa jopa puhelinnumeroita, joista voi tilata kyydin.

"Volyymi on lisääntynyt ja toiminta on alkanut olla järjestäytyneempää. Mukana on reviiriajattelua", Savioja kuvailee.

Pimeän taksitoiminnan keskittyminen Turkuun johtuu Saviojan mukaan etenkin siitä, että Turussa on paljon syntyperältään ulkomaalaista väestöä. Vain pieni osa Turun laittomista taksikuskeista on syntyperäisiä suomalaisia.

Luvattomiin taksikyyteihin on silloin tällöin liittynyt myös muuta rikollisuutta kuten asiakkaiden ryöstöjä ja pahoinpitelyjä.

Pimeiden taksien hinnat eivät Saviojan mukaan enää ole juurikaan halvempia kuin oikeissa takseissa. Luvattomien taksien valvominen on vaikeaa, sillä poliisi joutuu todistamaan, etteivät asiakas ja kuljettaja tunne toisiaan, ja että kyydistä peritään maksu.

Lähde

1 kommentti:

Mikko Ellilä kirjoitti...

Ei liity tuohon aiheeseen, mutta tässä pieni esimerkki Eurooppaakin potentiaalisesti rikastuttavasta afrikkalaisesta kulttuurista:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/5107360.stm?ls

Afrikkalaiset naiset yrittävät tuhota murrosikäisten tyttäriensä rinnat estääkseen tyttöjä joutumasta koulunsa poikien raiskaamaksi.

Tämähän on tietysti kulttuurillista rikkautta, johon länsimaalaisilla ei ole mitään oikeutta puuttua. Jos joku länsimaalainen sanoisi afrikkalaisten koulupoikien raiskaavan luokkansa tyttöjä, sehän olisi hirveää rasististen ennakkoluulojen levittämistä. Murrosikäisten tyttöjen äidit tietysti ihan huvikseen tuhoavat tyttäriensä rintoja. Tämä on afrikkalainen kulttuuriperinne, jonka estäminen Euroopassa olisi rasismia.