13.6.06

Blåljus.nu - en site av Polisförbundet Stockholms län

- Vi har haft sex fall när polisers privata bilar fått hjulbultar eller – muttrar lossade när de stått parkerade, berättar Jan Svensson, facklig ordförande vid Södertäljepolisen, för Blåljus. Kvinnliga poliser har mycket svårt att jobba i Ronna. De kriminella har en avskyvärd kvinnosyn och de trakasserar kvinnliga kolleger från Södertälje eller andra delar av länet på alla sätt de kan utan att direkt begå brott.

- Det finns en grupp på tio-femton tungt kriminella som anser att Ronna är deras ”getto”, som de uttrycker sig. De hävdar att polisen inte har något där att göra. Vår polisledning har haft ett möte med ett antal kvinnor som tillhör samma folkgrupp som de kriminella. Kvinnorna vill att polisen ska finnas i Ronna men de säger att de är mycket oroliga för vad de här kriminella kan komma att ta sig till mot polisen om poliskontoret fortsätter att vara öppet. Utöver sabotagen har vi redan haft två bombhot mot polisstationen och en civilanställd har fått däcken på sin privatbil sönderskurna.


Inga kvinnliga poliser sökte

- Det fanns inga kvinnliga sökande till polisjobben i Ronna. Vi vill inte backa för de här kriminella men vi kan inte tvinga dit kvinnliga poliser.

Jan Svensson understryker att problemet är långtifrån enkelt. Det är en svår balansgång, menar han.

- Vi kan naturligtvis sätta ner foten med en massiv polisinsats i Ronna. Men när den drar sig tillbaka? Poliserna som är kvar där måste ju kunna jobba och nyckeln till framgång är att vinna befolkningens förtroende. Och det gör poliserna där genom att finnas i området, prata med folk, hjälpa till med saker, skapa ordning och trygghet för den hyggliga majoriteten som vill ha polis. En maktdemonstration kan förstöra det arbetet för lång tid framåt.

- Samtidigt kan vi inte leva med att våra medlemmar utsätts för livsfarliga sabotage och andra kränkningar. Det skulle inte skada om Ronna-poliserna fick lite stöd från det övriga samhället – att politiker och andra människor med inflytande säger ifrån att det här kan inte accepteras, vi kommer inte att finna oss i att våra poliser behandlas på det här viset. Det skulle kanske göra nytta. Kontoret öppnar officiellt på onsdagen den 14 kl 14 och det är ett bra tillfälle att säga ifrån.


Kan även hända i Fisksätra

- Det är för övrigt bra om politikerna blir uppmärksamma på problemet för vi har information om att grupper i Fisksätra planerar att trakassera polisen på samma sätt som i Ronna när kontoret öppnar där. De vill inte heller ha polis i ”sitt” område.

Blåljus kan tillägga att politikerna i Polisstyrelsen har ett lysande tillfälle att visa solidaritet med Ronna-poliserna och de trakasserade kvinnliga poliserna eftersom styrelsen lägligt sammanträder tisdagen den 13 juni.


Lähde

Ei kommentteja: