22.9.08

Yle Uutiset 22.9.2008

Afrikasta tullaan yhä useammin laittomasti Suomeen

Lähinnä läntisestä Afrikasta saapuu yhä enemmän ihmisiä laittomasti Suomeen. Viranomaisten mukaan suuri ongelma on se, että suomalaiset oppilaitokset houkuttelevat afrikkalaisnuoria tänne pääsykokeisiin ja opiskelemaan.


Ammattikorkeakoulut ovat lähettäneet jälleen tänä syksynä tuhansia kutsuja esimerkiksi Nigeriaan, josta innokkaita houkutellaan kauas pohjoiseen opiskelemaan.

Rajavartiolaitos tutkii useita rikosjuttuja, joissa epäillään Nigeriasta Suomeen suuntautuvaa laitonta maahantuloa.

Rajavartiolaitokselta kerrotaan, että matkan järjestäjälle maksetaan suuriakin summia.

- Opiskelu ei monessakaan tapauksessa ole se päämotivaatio, vaan lupa, jolla päästään tänne alueelle. Tämän jälkeen on rajat auki ympäri Eurooppaa, sanoo majuri Ilkka Herranen Rajavartiolaitokselta.

Oleskelulupia on ehditty myöntääkin. Maahanmuuttovirasto myönsi toissa vuonna oleskeluluvan opiskelua varten 200 länsiafrikkalaiselle - pääsosin nigerialaiselle - hakijalle. Viime vuonna lupia myönnettiin 400 ja tänä vuonna hakemuksia on tullut 600. Niiden käsittely on kesken.

Opetusministeriössä myönnetään ulkomaisiin opiskelijoihin liittyvät ongelmat. Ministeriössä parhaillaan pohditaan, voitaisiinko pääsykokeita järjestää esimerkiksi Nigeriassa, jolloin muusta kuin opiskelusta kiinnostuneiden tulo maahan saataisin ehkä paremmin estettyä.

Lähde

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/1135239683878