18.9.08

Aamulehti 18.9.2008

Ruotsin suurkaupungeissa jengisota

Ongelma: Rikollisuus houkuttaa yhä nuorempia, aseina pommeja ja käsikranaatteja


Eteläisessä Ruotsissa on valloillaan jengisota. Autopommit ja ampumavälikohtaukset seuraavat toisiaan niin Göteborgissa kuin Malmössäkin.

Esimerkiksi Göteborgissa on koettu yhdeksän ampumavälikohtausta viimeksi kuluneiden kahdentoista päivän aikana. Malmössä on puolestaan räjäytetty huoneistoja käsikranaateilla ja pommeilla. Ulkopuoliset ovat toistaiseksi säästyneet henkilövahingoilta.

- Jengit käyvät taistelua huume- ja kiristysmarkkinoista, tietää Göteborgin poliisipäällikkö Klas Friberg.

Yhteenotot ovat kärjistyneet kuluneena kesänä. Tapahtumat ovat keskittyneet pääasiassa suurkaupunkien lähiöihin. Ruotsin keskusrikospoliisi on tilanteesta vaitonainen.

- Emme tiedä tarkasti, mitä tämä on, mutta se on selvää, että tilanne on vakava, sanoo keskusrikospoliisin lehdistösihteeri Varg Gyllander.

Junioriporrasta

Nyt valtataistelua käyvien jengien jäsenet ovat varsin nuoria. Ruotsin keskusrikospoliisin järjestäytyneestä rikollisuudesta aiemmin tekemän selvityksen mukaan useimmat lähiöjengien nuoret ovat alle 18-vuotiaita. Ryhmiä löytyy myös Tukholmasta, mutta ongelmallisin tilanne on Göteborgissa ja Skoonessa, missä on tavattu jopa 13-vuotiaita jengiläisiä.

Jengien jäsenten määrä kasvaa, ja rikokset ovat yhä törkeämpiä. Jengit syyllistyvät useimmiten ryöstöihin, varkauksiin sekä väkivalta- ja huumerikoksiin. Nuoret ovat kovapintaisia, eivätkä he piittaa poliiseista tai muistakaan ihmisistä. Jäseniksi hankkiudutaan useimmiten kontaktien avulla.

Gyllanderin mukaan jengiytyminen liittyy lähiönuorten sosiaalisiin ongelmiin ja maahanmuuttajien syrjäytymiseen. Siten ongelma on ennaltaehkäisymielessä enemmänkin yhteiskunnallinen kuin poliisiasia. Ranskan kaltaisista nuorisomellakoista Gyllander ei kuitenkaan vielä lähde puhumaan.

Yhteyksiä esikuviin

Poliisi ei sulje pois jengien yhteyksiä maan järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Ruotsissa erilaiset rikollisverkostot tekevät keskusrikospoliisin selvityksen mukaan yhteistyötä. Ilmiselviä ovat yhteydet rikollisiin moottoripyöräjengeihin.

Poliisi ei kuitenkaan seiso tumput suorina, vaan on ryhtynyt yhteistyöhön kaupunkien ja jopa yritysten kanssa. Lisäksi jengien jäsenten värväystä pyritään estämään.

Gyllanderin mukaan tilanne on hallinnassa melko hyvin, mutta yksittäisten paikkakuntien tilannetta hän ei lähde kommentoimaan.

- Suuren yleisön ei tarvitse olla peloissaan, mutta tietyillä asuinalueilla ei ole vaaratonta.

Tähän asti turvallisena mainostetun Göteborgin tapahtumajärjestäjät pelkäävät jo kaupungin maineen puolesta.

Fakta

Asuinpaikan mukaan

Göteborgissa jengit ovat lähinnä löyhiä verkostoja, joiden jäsenistö valikoituu asuinpaikan ja henkilön rikollisen maineen mukaan. Nuoret ovat arvaamattomia, eivätkä he koskaan puhu poliisille. Yhteyksiä ammattirikollisverkostoihin luodaan jo nuorella iällä.

Tukholmassa jengejä on pääasiassa eteläisissä lähiöissä, missä niiden jäsenet ovat 20-30 -vuotiaita. Rikoksia tehdään yleensä saman lähiön nuorten kanssa, mutta joskus mukaan otetaan erikoisosaajia maalta. Jengit tekevät myös pankkiryöstöjä lähimaaseudulla.

Skoonessa jengejä on eniten, jäsenet ovat enimmäkseen alle 18-vuotiaita. Jengiläiset suhtautuvat hyvin vihamielisesti poliisiin ja muihin yhteiskunnallisiin instituutioihin. Vartijoita, poliiseja, paloautoja ja jopa ambulansseja vastaan on hyökätty.

[Vain paperiversiossa.]

Ei kommentteja: