25.9.08

Ilta-Sanomat 25.9.2008

Ruotsalaiskopla puhalsi tavaraa 400 000 euron edestä

Nelimiehinen ruotsalaiskopla aiheutti noin 400 000 euron omaisuusvahingot teleoperaattoreille ja rahoitusyhtiöille muutamassa kuukaudessa pääkaupunkiseudulla ja Lahden alueella.

Kopla hankki tekaistuilla henkilötiedoilla, valheellisilla ansiotulotiedoilla ja maksukyvyttömyytensä salaamalla useita kymmeniä puhelimia ja puhelinliittymiä, kymmeniä tietokoneita, autoja ja asuntovaunuja.

Lahden käräjäoikeudessa tänään torstaina käsitellyssä rikosvyyhdessä kävi ilmi, että miehet saivat vaivattomasti käyttöönsä yhdellä kertaa rahoitusyhtiöiltä kymmenien tuhansien eurojen arvoisia ajopelejä.

Asiakirjat faksattiin liikkeestä rahoitusyhtiöön, josta muutamassa minuutissa paperit tulivat hyväksyttyinä takaisin ja kvartetti saattoi lähteä autoliikkeestä mm. 43 000 euron autolla, jonka vetokoukussa oli lähes saman arvoinen asuntovaunu.

Oikeudessa oli esillä myös tapaus, joka kuivui törkeän petoksen yritykseksi, kun päätekijä halusi päästä 500-sarjan BMW:n rattiin. Autoliike olisi antanut auton, mutta rahoitusyhtiö jätti runsaan 100 000 euron sopimuksen allekirjoittamatta.

Kännyköitä ja puhelinliittymiä operaattoreita irtosi vaivatta. Enimmillään yhdellä kertaa yksi tekijöistä sai 20 puhelinta ja onnistui avaamaan myös saman määrän liittymiä. Muutamassa kuukaudessa operaattorille koitui lähes 50 000 euron menetykset.

Oikeudessa ihmeteltiinkin, miten helposti tavaraa lähtee liikkeistä tekaistuilla nimillä silloinkin, kun asiakkaina on vierasta kieltä puhuvia ihmisiä. Joukkoa syytetään lähes 30 petoksesta, joista osa on törkeitä sekä useista petoksen yrityksistä.

Päätekijä on ollut vangittuna kesäkuun puolesta välistä lähtien. Hänelle syyttäjä vaatii yli kahden vuoden ehdotonta vankeustuomiota. Kolmelle muulle miehelle vaaditaan ehdollisia rangaistuksia. Juttu istuttiin tänään, mutta tuomio on odotettavissa kahden viikon päästä.

Miehet ovat Ruotsin kansalaisia. He ovat lähtöisin Slovakiasta ja Puolasta. Oikeudessa tarvittiin tulkkien apua. Päätekijä myönsi osan petoksista. Apulaiset kertoivat, että heidän tarkoituksenaan oli maksaa kaikki hankinnat, vaikka miehet olivatkin rahattomia ja työttömiä.

Lähde

Ei kommentteja: