19.9.08

Helsingin Sanomat 19.9.2008 (3.)

Yksi houkuttelevimmista avioliittokohteista on Ruotsi

EU:n lumeavioliittoja kartoittavan projektin mukaan hääjärjestelyt ovat ihmiskauppaan verrattavaa, järjestäytynyttä toimintaa, jossa liikkuvat suuret rahat. On kuitenkin mahdotonta sanoa, kuinka laajaa toiminta on.

Yksittäisiä oikeustapauksia pulpahtelee esiin eri maissa silloin tällöin, mutta esimerkiksi kansainväliset poliisijärjestöt Europol tai Interpol eivät jahtaa avioliittokauppiaita.

"Lumeavioliiton järjestäminen ei ole itsessään rikos, mutta sen voi rinnastaa laittoman maahantulon järjestämiseen. Europol ja Interpol puuttuvat rajat ylittävään kansainväliseen rikollisuuteen, eivätkä ne ehdi selvittää näitä", kertoo rikosylikomisario Jaakko Sonck keskusrikospoliisista.

Lumeavioliittopapereita siirretään viranomaisen pöydältä toiselle: poliisilta maahanmuuttoviranomaisille ja takaisin.

Kattavia tilastoja maailmalta ei ole, mutta yksittäisiä lukuja löytyy. Britannian sisäministeriöstä kerrotaan, että lumeavioliitoiksi tuomittujen tapausten määrä putosi 3 500:sta vuonna 2004 alle 400 tapaukseen viime vuonna. Epävirallisten tilastojen mukaan lumeliittojen määrä olisi Britanniassa jopa 10 000 vuodessa.

Belgiassa lumeliittoja solmittiin vuonna 2005 hieman yli 2 200. Vuonna 2007 määrä oli kohonnut jo 7 700 liittoon.

Kohdemaat vaihtuvat lainsäädännön muutosten mukaan. Tällä hetkellä yksi houkuttelevimmista maista on Ruotsi, kertoi Ruotsin keskusrikospoliisi Svenska Dagbladetille kesäkuun lopussa viitaten EU-projektin tuloksiin.

Poliisin mukaan Ruotsi on houkutteleva maa, sillä avioliitto- ja esteettömyysprosessi ovat nopeita ja yksinkertaisia. Poliisin arvion mukaan järjestetyn avioliiton hinta voi nousta jopa 200 000 kruunuun (21 000 euroon).

Ruotsalaisen avioliittotodistuksen turvin pari on vapaa lähtemään toiseen EU-maahan tai anomaan kansalaisuutta.

"Saimme vihjeen Belgiasta, että suuri määrä intialaisia ja pakistanilaisia miehiä solmi avioliittoja Ruotsissa belgialaisten naisten kanssa ja haki sitten oleskelulupaa Belgiasta", sanoi rikostarkastaja Ulla Ahlbäck Svenska Dagbladetille.

Verkosto nettosi lähes kaksi miljoonaa euroa esteettömyystodistusten ja vihkiäisten järjestämisestä.

EU-kansalaisen ja EU:n ulkopuolelta tulevan puolison avioliittojen määrä on kasvanut Ruotsissa lähes nelinkertaiseksi vuodesta 2001.

Ilmiöön on vaikea puuttua ja ennakkotapauksia tuomioista on vähän.

Ruotsin tuomioistuin päätti kesäkuussa vapauttaa ihmissalakuljetussyytteistä neljä vietnamilaista, joita syytettiin 30 vietnamilaisen kulissiavioliittojärjestelyistä.

Tuomioistuimen mukaan kulissiavioliitto ei täytyä ihmissalakuljetuksen tunnusmerkkejä, sillä ihminen tulee maahan normaalien maahantulomuodollisuuksien läpi.

Lähde

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/L%C3%A4%C3%A4k%C3%A4rit+pulassa+vieraiden+kulttuurien+ja+uskontojen+kanssa/1135239625041

Anonyymi kirjoitti...

http://www.vartti.fi/artikkeli/677094a3-25d8-40af-8bac-532c4d1cbe67

Anonyymi kirjoitti...

Hei, perustin saman tyylisen blogin osoitteeseen http://islamisoituminen.blogspot.com.
Laitan blogiin Euroopan islamisoitumista koskevia uutisia.