2.9.08

Turun Sanomat 2.9.2008

Opettajat toivovat lasten syövän päivällä
Osa oppilaista jättää kouluruoan turhaan väliin ramadanin aikana


Osa Turun alakoulujen oppilaista jätti maanantaina kouluruoan syömättä muslimien pyhän kuukauden ramadanin alettua, vaikka lasten ei pidä paastota. Ramadanin aikana aikuiset pyrkivät olemaan syömättä ja juomatta päivänvalon tunteina.

- Opettajia harmittaa, että pienet lapset eivät syö. Vaikka heidän ei tarvitsisi, he paastoavat kuitenkin, kertoo Varissuon koulun rehtori Juhani Kortekangas.

Kyse on hänen koulussaan muutamista oppilaista.

- Muutamat pienet paastoavat. Suurin osa syö. Opettajien toivomus on, että lapset voisivat syödä koulussa ja harjoitella paastoa vaikka viikonloppuna vanhempien kanssa. Kun koulussa kello tulee 12, alkavat lapset olla väsyneitä, jos he eivät syö.

Kortekangas kirjoitti islamin opettajan Pishtiuan Muhsenin kanssa vanhemmille viime vuonna kirjeen, jossa korostettiin alakoululaisen olevan islamin oppien mukaan liian nuori paastoamaan.

- Kaikki vanhemmat eivät millään tahdo uskoa, pahoittelee Kortekangas.


Aikaisintaan murrosikäisenä

Paastoamista ei Pishtiuan Muhsenin mukaan pidä aloittaa ennen murrosikää.

Monissa kouluissa opettava Muhsen arvioi, että alakoululaisista muslimeista noin viisi prosenttia paastoaa.

- Monet luulevat, että se on hauskaa. He myös haluavat kilpailla.

Yläkoululaiset paastoavat, jos haluavat.

- Tänään olin Samppalinnassa ja siellä vain neljä oppilasta paastosi. Melkein kymmenen ei paastonnut, kertoo Muhsen yläkouluikäisistä.

Muhsen korostaa, että pienelle lapselle on laitettava rajat.

- Uskonnon mukaan lapsille pitää sanoa, etteivät he paastoa. Se ei kuulu lapsille, sillä se ei ole hyväksi heidän terveydelleen.

Turun yliopiston professori Olli Simell ei suosittele lasten paastoa, mutta ei kuitenkaan pidä sitä terveydelle vaarallisena. Hänen mukaansa valtaosa pärjää hyvin, mutta osalle voi tulla ongelmia verensokerin heilahtelusta.


Sian tilalle muuta lihaa

Eri uskonnot on huomioitu Turun koulujen ruokalistoissa lähinnä niin, että muslimien ja juutalaisten karttaman sianlihan ohella on tarjolla vaihtoehtoinen liharuoka. Lisäksi aina on kasvisruokaa.

Maanantaina Turussa syötiin nakkikastikkeen vaihtoehtona jauhelihakastiketta.

- Kaikille tehdään aina sopiva ruoka. Jos ruokana on sianlihaa, niin yleensä se korvataan naudanlihalla, kertoo emäntä-keittäjä Ulla Louhe Pääskyvuoren koulusta.

Ateriapalvelupäällikkö Heikki Härmä arvioi, että erityisruokavalio on uskonnollisista tai terveydellisistä syistä noin kymmenellä prosentilla Turun 21 000 koululaisesta. Runsaat 2 000 oppilasta siis saa keittolan erikoisannoksen.

Esimerkiksi puhdasta juutalaisten kosher-ruokaa eivät koulut Härmän mukaan pysty tarjoamaan. Se edellyttäisi muun muassa sitä, ettei liha- ja maitotuotteita sekoiteta keskenään tai käytetä niihin samoja astioita.

- Edellisessä työpaikassani kävi rabbi siunaamassa uunit, ei kouluissa pystytä sellaiseen, sanoo Härmä.

Lähde

Ei kommentteja: