2.4.08

Iltalehti 3.4.2008

Näin iskee hakkaaja

Suomalainen pahoinpitelyrikokseen syyllistyvä on keskimäärin 23-vuotias, kävellen liikkuva humalainen mies. Hän liikkuu viikonloppuyönä kaupungin ydinkeskustassa ja riitautuu - yleensä pikkuasiasta johtuen - toisen humalaisen miehen kanssa ja lyö tätä nyrkillä kasvoihin.

Jos mies olisi turkulainen, hän olisi ehkä hieman vanhempi ja heiluisi humalassa todennäköisesti Kauppatorilla. Tampereella tapellaan nakkikoppijonoissa. Vantaalla taas nujakoidaan Hotelli Vantaan edustalla ja Myyrmäen rautatieasemalla.

Oulussa taas nyrkki puhuu Isokadulla Albertinkadun ja Asemakadun välisellä osuudella lauantaiyönä kello kaksi.

Suurin kasvu Vantaalla

Oulun kihlakunnan poliisilaitoksen pahoinpitelyrikos -työryhmän raportista selviää, että pahoinpitelyrikosten määrät ovat lisääntyneet tasaisesti kahdeksassa kihlakunnassa viimeisen viiden vuoden aikana.

Eniten pahoinpitelyrikosten määrä lisääntyi Vantaan kihlakunnassa, noin 40 prosentilla. Vähinten rikosten määrä kasvoi Jyväskylän kihlakunnassa, noin viidellä prosentilla.

Työryhmä myös profiloi tyypillisen Oulun kihlakunnan alueella pahoinpitelyyn syyllistyvän henkilön.

Vertailukihlakunnissa vastaavaa profilointia ei ole tehty, mutta soittokierros vertailukihlakuntien väkivaltaosastoille paljasti, että Oulun esimerkki käy muunkin Suomen esimerkiksi pahoinpitelijästä. Lappia ei tässä selvityksessä otettu lukuun.

Pieniä eroja on

Eri kaupunkien välillä on pieniä eroja. Esimerkiksi Turussa ulkomaalaistaustaiset tekevät enemmän rikoksia kuin Oulussa.

- Esimerkiksi ryöstöistä ja kiristyksistä 47 prosenttia oli ulkomaalaisten tekemiä, rikostorjuntaosaston päällikkö Jari Virtanen Turun poliisista sanoo.

Turussa myös yhä nuoremmat pahoinpitelevät. Alle 17-vuotiaat syyllistyvät yhä enemmän pahoinpitelyihin kun ennen alaikäiset narahtivat näpistelyistä.

Vantaalla pahoinpitelypaikkoja on useampia.

- Pahimmat pukarit syyllistyvät täällä viiteen perättäiseen pahoinpitelyyn, väkivaltayksikön johtaja Juha Juurinen Vantaan poliisista sanoo.

Lähde

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1516954