27.4.08

Helsingin Sanomat 27.4.2008

Kerjäläiset levittäytyneet jo ympäri Suomea

Romanialaiset kerjäläiset ovat levittäytyneet pääkaupunkiseudulta ja Turusta muualle Suomeen. Kerjäläisiä näkyy jo monen sisämaan kaupungin katukuvassa.

Ylikomisario Teuvo Saikkonen Helsingin poliisilaitokselta sanoo, että kerjäläisten siirtyminen eri puolille maata oli odotettavissa.

"Helsingissä on ollut pieni kerjäläisten ryhmä viime syksystä lähtien eikä tilanne ole muuttunut. Meillä on tieto siitä, että muualle Suomeen on rantautunut uusia kerjäläisiä. Eihän kerjääminen Helsingissä lyö leiville, jos joka kulmassa on kerjäläinen", Saikkonen sanoo.

Saikkonen painottaa, että paras tapa tukea romanialaisia on auttaa heitä omassa maassaan, eikä täällä antamalla almuja.

Turussa poliisi varoitti romanialaisista kerjäläistä tiedotusvälineiden kautta. Poliisi neuvoi ihmisiä myös olemaan kutsumatta kerjäläisiä kotiinsa.

"Romanian romaniporukoita tuli huhtikuun puolivälissä autolasteittain Ruotsista Turkuun. Nyt heistä ilmeisesti suurin osa on kuitenkin poistunut Sisä-Suomeen, koska kerjäläisiä on näkynyt Turussa vain jokunen", sanoo rikosylikonstaapeli Harri Savolainen.

Esimerkiksi Loimaalta tuli poliisille satakunta ilmoitusta kerjäläisistä. Turun seudulla osa romanialaisista pysäytteli autoja Tampereen moottoritiellä ja Raisiossa yrittäen myydä rihkamakoruja. Kerjäämisessä oli mukana myös pikkulapsia vähissä vaatteissa.

Viikonvaihteessa kerjäläisiä ei kuitenkaan näkynyt Turun katukuvassa.

Sisäministeriön huhtikuun alussa asettama työryhmä kartoittaa parhaillaan tarvetta yhtenäistää kerjäläisiin liittyviä viranomaistoimintoja. Samalla selvitetään tarvittavia ohjeita ja mahdollisia lainmuutoksia.

Kerjääminen sinänsä ei ole lainvastaista. EU:n vapaan liikkuvuuden periaatteen mukaan Suomeen voi tulla kuka tahansa EU-kansalainen.

Myös Norjassa ja Ruotsissa kerjäläisten määrä on kasvanut. Kerjäläiset ovat pääosin olleet EU-kansalaisia, lähinnä Romanian romaneja.

Lähde

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1525412