6.8.06

Turun Sanomat 6.8.2006 (4.)

Maahanmuuttajien kotouttaminen kaipaa tehostamista

Maahanmuuttajien kotouttamiseen pitäisi kiinnittää Suomessa nykyistä enemmän huomiota. Tätä mieltä on maahanmuuttajien lisääntynyttä rikollisuutta tutkinut Stakesin tutkimuspäällikkö Juhani Iivari.

Turussa viime aikoina sattuneet maahanmuuttajanuorten ja valtaväestön yhteenotot ovat merkki siitä, että kotouttamista on tehostettava pikaisesti.

- Jos nyt ei tehdä mitään, ongelma tulee kasvamaan hän varoittaa.

Kotouttaminen on Iivarin mukaan erityisen tärkeää toisen polven maahanmuuttajien kohdalla. Nuorina Suomeen tulleet tai Suomessa syntyneet maahanmuuttajavanhempien lapset elävät kahden kulttuuriperimän ristitulessa, mikä aiheuttaa irrallisuuden tunnetta.

- He ovat tottuneet suomalaiseen yhteiskuntaan ja samalla maahanmuuttajavanhempien auktoriteetti lapsiinsa on vähentynyt. Maahanmuuttajanuoret reagoivat muutokseen muun muassa rikollisuudella. Kehitys on ollut samanlainen kaikkialla Euroopassa.

- Osalla maahanmuuttajista on ongelmia kielen, työllistymisen ja suomalaisen yhteiskunnan sääntöjen ymmärtämisen kanssa. Myös perheen pienituloisuus korreloi melko suoraan rikostuomioiden kanssa.

Valtaväestössä maahanmuuttajien tekemät rikokset herättävät katkeruuden tunteita, mikä purkautuu muukalaisvastaisuutena.

Iivari ei usko, että rangaistusten koventaminen riittäisi maahanmuuttajien ja valtaväestön välisten ongelmien ratkaisemiseen.

- Ennemminkin tarvittaisiin sosiaalista ja kulttuurista yhteistyötä muun muassa nuorten vanhempien välillä.

Vastuuta myös kotoutettavalla

Iivari myöntää, että myös maahanmuuttajien on itse otettava vastuuta sopeutumisestaan.

- Jokaisella on viime kädessä vastuu omasta elämästään. Suurin osa maahanmuuttajista sopeutuu suomalaiseen yhteiskuntaan hyvin.

Turun ulkomaalaistoimistossa ei ole huomattu, että maahanmuuttajien ja valtaväestön suhteet olisivat menneet solmuun.

- Yhteiselo sujuu pääosin hyvin. Tiettyjä kahnauksia aina on, mutta ei isoja isoja konflikteja, toteaa vs. johtava sosiaalityöntekijä Riikka Suomi.

Myös Turussa on havaittu toisen polven maahanmuuttajien kotouttamiseen liittyvät ongelmat.

- Nuoret tottuvat suomalaiseen yhteiskuntaan usein vanhempiaan nopeammin. Tällöin vanhemmat voivat menettää neuvovan asemansa nuoriin nähden, mistä seuraa ongelmia.

- Myös maahanmuuttajilla itsellään on kotoutumisessa suuri rooli. Jos omaa asennetta ei löydy tai ajatuksissa on vain paluu kotimaahan, on kotouttaminen vaikeaa.

Väkivalta muuttunut silmittömäksi

Keskustelu maahanmuuttajien ja valtaväestön kahnauksista ryöpsähti valloilleen Down By The Laituri-festivaalin aikana sattuneiden yhteenottojen seurauksena.

- Tutkinnassa on tapauksia, joissa on ollut osallisena useita eri kansallisuuksia. Saattaa olla, että osa jää selvittämättä, myöntää apulaispoliisipäällikkö Kari Puolitaival.

Etniseen taustaan liittyvät pahoinpitelyt eivät poliisin mukaan ole Turussa lisääntyneet.

- Ainahan kaupungin keskustassa sattuu yhteenottoja ja kostopuheet lähtevät kiertämään. Mitään laajaa välien kiristymistä ei kuitenkaan ole näkyvissä.

Sen sijaan katuväkivallan raaistuminen on yleisesti pantu merkille.

- Vallalla on meininki, että kun uhri on saatu maahan, alkaa potkiminen. Väkivallasta on tullut silmitöntä, luonnehtii lääkintäesimies Vesa Truhponen Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

Lähde

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

no, johan tapahtuu turussa... kiitokset hyvästä uutisoinnista!

Turulla & Mälmöllä tulee vielä kova kisa kummassa cityssä on enemmän toimintaa.

Koska mahtaa tulla ensimmäinen vertaileva lehtijuttu ulos?