6.8.06

Turun Sanomat 6.8.2006 (2.)

Tunnelmat kiristyneet Turussa ainakin kahden kuukauden ajan

Lauantaina puolenyön jälkeen Turun kaduilla ja jokirannassa liikkuu runsaasti Uuden musiikin festivaalin houkuttelemia ihmisiä. Tunnelma on nousuhumalaisen riehakas, mutta hilpeä. Monia tuntuu kuitenkin arveluttavan viime aikoina kiihtynyt väkivalta suomalaisten ja maahanmuuttajien välillä.

- Kavereiden kanssa on puhuttu, että tällaista ei ollut silloin kun itse heilui jokirannassa nuorempana. Oli silloinkin tappeluita, mutta yleensä kukaan ei käynyt syyttä tuntemattomien ihmisten kimppuun, turkulainen Johanna Raussi myöntää.

Raussi on ystäviensä, tamperelaisen Kimin ja turkulaisen Kaija-Leena Hyrkäksen kanssa pysähtynyt Auransillalle kuuntelemaan jokilaivoilta pauhaavaa musiikkia. Kolmikko kiistää välttelevänsä öisellä kaupungilla liikkumista väkivallan pelossa.

- Tarpeen tullen juoksen lujaa karkuun, tamperelainen vieras kommentoi.

Yhteenottoja joka viikonloppu

Auransillan kupeessa nurmikkoalueella näyttäisi olevan jotain kähinää, mutta kyse taitaa kuitenkin olla leikkimielisestä tönimisestä. Mohamed Ahmed ja hänen monikansallinen kaveriporukkansa ovat tietoisia viime aikojen tapahtumista.

- Olemme kuulleet tappeluista, mutta emme tiedä, mistä niissä on ollut kysymys. Itse olen vastikään palannut puolentoista kuukauden matkalta Lontoosta. Ei täällä tunnelma ainakaan sillä välin ole mihinkään muuttunut, sama meininki jatkuu, Ahmed sanoo.

Nousiaisista kotoisin oleva Jerry Lehtonen on asiasta hieman eri mieltä. Hän oli paikalla viikko sitten perjantaina kun Auransillalla otti isompi porukka yhteen.

- Tilanne on kiristynyt kahden kuukauden ajan ja tuntuu koko ajan vain menevän pahemmaksi. Ymmärtäähän sen, että festareiden aikana on tappeluita, mutta nykyään niitä on joka viikonloppu. Pahin paikka on juuri tämä Auransillan itärannan puoleinen sivusta. Tänäänkin täällä on ollut jo kaksi tappelua, Lehtonen kertoo ja esittelee kädessään olevaa arpea.

- Sain jokin aika sitten puukosta tuolla toisella puolella jokea.

Lehtonen, jonka kaveripiiriin kuuluu paljon maahanmuuttajia, ei lähtisi syyllistämään yhtä osapuolta väkivallan lisääntymisestä.

- Maahanmuuttajista löytyy sellaisia tyyppejä, jotka haastavat riitaa suomalaisten kanssa. Mutta on myös paljon rasistisia suomalaisia, jotka etsivät ja hakkaavat maahanmuuttajia kaupungilla.

Poliisi suhtautuu vakavasti

Kukaan kaupungilla liikkuvista ei tunnu pelkäävän vakavasti oman terveytensä puolesta. Ongelma kuitenkin tiedostetaan.

- Voisi auttaa, jos kaikkia maahanmuuttajia ei sijoitettaisi samoihin kouluihin ja lähiöihin. Ollessani Norssissa opettajakoulutuksen opetusharjoittelussa, luokassa oli vain kolme paljasjalkaista suomalaista, Hyrkäs veikkaa.

- Ongelmia syntyy kun tietynlaisten ihmisten muodostamissa porukoissa syntyy sellainen ryhmähenki, että aletaan etsiä toisista ryhmistä vihollisia, tamperelainen Kim miettii.

Puolenyön aikaan kaupungilla ei näkynyt tappeluita, mutta kylmä todellisuus iskee taas seuraavan aamun poliisitiedotteessa.

- Turun poliisi on huolestunut orastavasta katuväkivallasta eri etnisten ryhmien välillä. Perjantain ja lauantain välisenä yönä poliisi kiinnitti huomiota ilmiöön kadulla partioidessaan. Suurin osa nujakoista saatiin hallittua, mutta yhteen ikävään tapaukseen poliisi törmäsi, kun miestä lyötiin pullolla päähän Turussa Aurajoen rannassa kello 2.35 aikaan.

Poliisista tähdennetään, että yleisen turvallisuuden ja järjestyksen vaarantava jengiytyminen pyritään estämään heti alkuunsa, sillä siitä ei seuraa mitään muuta kuin harmia kaikille osapuolille. Liiallinen vastakkainasettelu suomalaisten ja ulkomaalaisten välillä saa helposti myös rasistisia piirteitä, eikä sellaista voida sallia missään muodossa.

Lähde

Ei kommentteja: