27.8.06

Turun Sanomat 27.8.2006

Yölläliikkujat toivovat kaduille lisää aikuisten puolueettomasti valvovia silmiä
Katupartioiden sinivalkoinen henki arveluttaa turkulaisia

Turkulaisen kaupunginvaltuutetun Olavi Mäenpään työhuoneessa Turun Aurakatu 2:ssa ryystetään viimeisiä hörppyjä kahvia perjantai-iltana. Mäenpään lehti-ilmoituksen avulla keräämien, jokamiehen oikeuksilla yleistä katuturvallisuutta vartioivien katupartiojoukkojen kierros kaupungin keskustassa on alkamassa.

Hieman yli kello 22 valtuuston pihamaalla seisoo sinivalkoisissa liiveissään ja Suomen lippu rinnuksissaan Mäenpään lisäksi kolme muuta partiointiin vapaaehtoisena ilmoittautunutta, Kari Siltanen, Pekka Saukko ja Kaija Laine.

- Melko hiljaista viime viikonloppuun verrattuna, Laine toteaa.

Kaduilla kulkee pieniä ryhmiä ravintoloihin kiirehtiviä ihmisiä ja siellä täällä norkoilee nuorisojoukkoja. Muutaman korttelinvälin jälkeen värillisten nuorten ryhmä nostaa kätensä pystyyn ja tekee kunniaa. Kadulla monet partioryhmän ohittavat suomalaiset vilkuilevat kadunturvaajien asusteita.

- Ai joo, hei noi on noita Mäenpään porukoita. Terve, terve, nuorten miesten joukko huikkaa.

Yöllä ei uskalla liikkua yksin

Jokirannassa noin kymmenen 15-vuotiasta urheilijatyttöä kertoo kotiintuloaikansa olevan viimeistään kello 24. Aikuisten valvovia silmiä tarvittaisiin kaikkien juttuun haastateltujen nuorten mielestä lisää, sillä pimeillä kaduilla tapahtuu ikäviä asioita.

- Nyrkkiä tulee helposti päähän muilta tytöiltä, Roosa Koivisto sanoo.

- Känniset vanhat miehet yrittävät tulla lääppimään. Myös ulkomaalaisten miesten ryhmistä huudellaan kaikenlaista perään. Ei täällä yksin voi liikkua.

Kierreltyään tunnin kaupungilla katupartio on puuttunut muutamaan nurkkiin virtsaamiseen ja huomautellut useaan kertaan pullojen rikkomisesta. Laine innostuu ohjeistamaan satunnaisia vastaantulijoita myös kadunylityksissä ja muissa pikkuasioissa.

Jokirannassa kadunturvaajat puuttuvat vaarallisen näköiseen tilanteeseen, jossa nuori kaveri lähestyy toisen kurkkua rikottu pullonkaula kädessään.

- Rauhoitimme tilanteen. Jo tämän tapauksen takia meidän kannatti olla tänään partiossa, Mäenpää toteaa tyytyväisenä.

Kadunturvaajien asustus mietityttää

Keski-ikäinen pariskunta Terhi Ilola ja Jarkko Eskola ihmettelevät, mihin katupartiota tarvitaan.

- Sinivalkoisissa liikkuva ryhmä on pelottava ajatus. Suomen lipusta saattaa muodostua väärä käsitys ryhmän tarkoitusperistä, Ilola arvioi.

- Itse olen liikkunut näillä kaduilla pelkäämättä yli 20 vuotta. Ja eikö järjestyksenvalvonta ole enemmänkin poliisin asia?

Jokirantaa ajeleva poliisipartio kertoo, ettei heillä riitä aikaa jalkautua.

Kadunturvaryhmä kokee työnsä tärkeänä.

- Itse lähdin mukaan toimintaan nimenomaan siksi, koska tahdon auttaa nuoria. Äsken tuli pikkutyttö kiittämään siitä, että olemme täällä, Saukko sanoo.

Partiolaiset vakuuttavat puuttuvansa kaikkeen kahinointiin riippumatta siitä, ovatko napit vastakkain ulkomaalaiset vai suomalaiset keskenään tai toistensa kanssa. Kauppatorilla joukkio kiertää kuitenkin kaukaa ulkomaalaisten keskinäisen kahakan.

Parikymppinen ulkomaalaistaustainen mies epäileekin vahvasti Mäenpään motiiveja.

- Kyseessä on pelkkä poliittinen temppu. Kun ryhmä kulkee Suomen liput rinnassa, en usko, että yksikään ulkomaalainen uskaltaa turvautua heidän apuunsa, mies täräyttää.

- He julistautuvat suomensuomalaisiksi. Asenne on selvästi ulkomaalaisvastainen.

Samaa mieltä ovat Auransillan kaiteella istuskeleva alaikäisten suomalaisten ja ulkomaalaisten kaverijoukko.

- Riisukaa nyt jo ne liivit. Tuo on selkeästi provosoivaa ja rasistista, Salla Kuusinen, Mufene Al-Khalidi ja Maija Kärkkäinen toteavat yhteen ääneen.

Katupartiolaiset puolustavat pukeutumistaan sillä, että värit ovat Suomen lain suoman turvan symboli.

- Maassa maan tavalla. Kun minulla tuli ongelmia naapurin ulkomaalaisen kanssa, laitoin parvekkeelleni Suomen lipun muistuttamaan asiasta, partioryhmän Siltanen toteaa.

Monia nuoria mietityttää, onko jollakin ryhmittymällä oikeutta ottaa kaikkien suomalaisten lippu omaan käyttöönsä.

- Sekin tulee mieleen, että onko Mäenpään partio oikeasti täällä rauhoittamassa katuja vai provosoimassa lisää riitaa, kun "me vastaan te" -asetelma on näin näkyvä, 15-vuotias Karoliina Haapakoski pohtii.

Turku ei ole rasistinen kaupunki

21-vuotias, somalitaustainen Ali Huxes on vahvasti sitä mieltä, että vapaaehtoisten muodostamat katupartiot ovat hyväksi kaupungin yöturvallisuudelle.

- Mukana pitäisi olla myös ulkomaalaisia, Huxes sanoo.

Huxesin mukaan Turku ei ole rasistinen kaupunki ja viime aikaisissa kahinoinneissa on ollut kyse vain yksittäisten jengien yhteenotoista. Tummaihoinen törmää silti joka päivä tiettyihin asenteisiin.

- Bussissa vanhat naiset puristavat tiukasti kiinni käsilaukuistaan ohi kulkiessa ja kaupungilla poliisi voi ottaa kiinni ihan vain sitä varten, että on musta, Huxes sanoo.

Mielipiteitä on monia.

- Kadunturvaajat ovat ideana hyvä, mutta näin toteutettuna arveluttavaa touhua. Ei yöllinen Turku kaipaa kaduilleen mitään natsi- tai SA-joukkoja, 30-vuotias Jani Valmu toteaa.

Lähde

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Samassa lehdessä juttu jossa mainitaan että Somalia on turvallinen ja osa pakoon lähteneistä haikailee takaisin kotiin. Koskahan Suomesta ekat paluumuuttajat lähdössä?

"Moni somalipakolainen haluaisi muuttaa takaisin kotimaahansa, nyt kun olot ovat siellä rauhoittuneet uuden muslimihallinnon myötä."


http://www.turunsanomat.fi/ulkomaat/?ts=1,3:1003:0:0,4:%203:0:1:2006-08-27,104:3:400991,1:0:0:0:0:0:

Somalipakolaisten murhat järkyttävät Etelä-Afrikkaa

TAPIO VESTINEN

Somalipakolaisiin kohdistuva murha-aalto järkyttää Kapkaupungin asukkaita. Tähän mennessä kaupungin mustien köyhien asuinalueilla, townshipeissä, on murhattu raa'asti jo 26 somalipakolaista. Poliisi ei ole kyennyt selvittämään yhtään tapausta. Somaliyhteisön mukaan heidät halutaan savustaa ulos mustien köyhien asuinalueilta.

Kaikki murhat on tehty Kapkaupungin townshipeissä ja uhrit ovat poikkeuksetta somalipakolaisia, jotka harjoittavat näillä mustien köyhien asuinalueilla liiketoimintaa. Tähän mennessä townshipeissä on murhattu jo 26 somalipakolaista.

Yksin elokuussa ammuttiin kuoliaaksi kahdeksan somalia. Kaikki murhat on tehty samalla tavalla, ampumalla. Yhdessäkään tapauksessa kyseessä ei ole ollut ryöstö, sillä murhien yhteydessä somalien omistamista kaupoista ei ole viety rahaa eikä tavaraa.

Tekijöitä on ilmeisesti useita, mutta poliisi ei ole onnistunut selvittämään yhtään tapausta.

- Tiedämme, että täällä Khayelithassa on pidetty salaisia kokouksia, joissa on ollut mukana paljon ihmisiä. Kokouksessa päätettiin, että meidän liiketoimintamme ei saa pesiytyä tänne, koska he pelkäävät, että viemme heidän rahansa, sanoo Abdul Kader, jonka serkku ammuttiin kuoliaaksi noin kuukausi sitten.

Neljä miestä osti savukkeita

Viimeisin murhaisku tehtiin viikko sitten Kuils Riverin townshipissä Gulet Abdi Nuurin omistamassa pienessä ruokatavarakaupassa, jossa hänet ammuttiin kylmäverisesti kuoliaaksi useiden silminnäkijöiden läsnäollessa. Silminnäkijöiden mukaan kauppaan astui neljä miestä, jotka eivät yrittäneetkään peittää henkilöllisyyttään.

Silminnäkijöiden mukaan miehet halusivat ostaa savukkeita ja kun Gulet Abdi Nuuri ojentui ottamaan niitä hyllystä, miehet avasivat tulen.

Kahden tulen välissä

Townshipit ovat Etelä-Afrikassa asuville somalipakolaisille ainut paikka, missä heillä on varaa asua.

Etelä-Afrikan parlamentti tiukensi runsas vuosi sitten siirtolaislakejaan, ja enää maahan saapuvat pakolaiset eivät saa työlupaa. Siksi oman liiketoiminnan aloittaminen on heille ainoa tapa ansaita rehellisesti elantonsa.

Somalit tuntevat olonsa tällä hetkellä Etelä-Afrikassa todella turvattomaksi ja sanovat olevansa kahden tulen välissä. Moni somalipakolainen haluaisi muuttaa takaisin kotimaahansa, nyt kun olot ovat siellä rauhoittuneet uuden muslimihallinnon myötä. Sekin on mahdotonta, sillä pakolaisilla ei ole minkäänlaisia papereita, eivätkä he pääse maasta laillisesti ulos.

- Olemme pyytäneet poliisilta suojelua jo pitkään, mutta tuloksetta. Jos sitä ei voi järjestää, niin päästäkää meidät maasta ulos, jotta voimme muuttaa takaisin kotiin, sanoo Ismail Yusuf, jota ammuttiin viime helmikuussa. Hän selvisi kuitenkin murhayrityksestä hengissä ja makasi sairaalassa useita kuukausia.

- Tällä hetkellä täällä on vaarallisempi asua kuin Somaliassa, sanoo Yusuf.

Julkaistu 27.8.2006 2:32:33

Anonyymi kirjoitti...

"Tällä hetkellä täällä on vaarallisempi asua kuin Somaliassa, sanoo Yusuf."

Tätä oivallusta somaleille lienee tavoiteltu ampumisilla. EA:n mustat ymmärtävät miten toimia.

Turkulaine kirjoitti...

Taas pahoinpitely Turussa. Tällä kertaa ei ole näkynyt mainintaa lehdissä.
---
Poliisi kaipaa havaintoja pahoinpitelystä

Turussa lauantaiyönä tapahtuneesta pahoinpidelystä kaivataan yhä yleisöhavaintoja.

Lauantaina hieman ennen puoltayötä Eerikinkadun ja Aurakadun risteyksessä Aleksi 13 kohdalla sattui törkeä pahoinpitely, jonka uhri on edelleen sairaalahoidossa vakavasti loukkaantuneena.
Tekijä tai tekijät saattavat olla ulkomailta Suomeen muuttaneita.

Turun poliisi toivoo tapahtumapaikan läheisyydessä olleilta henkilöiltä pahoinpitelyyn liittyviä havaintoja. (29.08.2006)

http://www.sata.fi/?area=uutiset&iidee=4000000000007099

Anonyymi kirjoitti...

http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2006-09-02,104:2:402307,1:0:0:0:0:0:

Miljoonan euron saalis ketjutettiin "etelään"
Poliisi selvitti liettualaiskoplan tekemät kulta- ja turkisvarkaudet

SEPPO SUDENNIEMI

Liettualaiskoplan vajaan puolen vuoden aikana 2005-2006 Etelä- ja Länsi-Suomessa kultasepän- ja turkisliikkeisiin tekemät toistakymmentä murtovarkautta tai niiden yritystä on selvitetty. Poliisin suojissa on ollut tai on10 liettualaista parikymppistä miestä ja yhden nuoren miehen oppia antanut isä, mutta suurin osa murtojen miljoonasaaliista on taitavan ketjutuksen takia vielä kateissa.

Liettualaisia epäillään seitsemästä törkeästä varkaudesta ja neljästä niiden yrityksestä ja murtokeikkoihin liittyen kahdestatoista moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta ja neljästä yrityksestä. Näistä kaksi onnistunutta murtoa kohdistui joulukuussa ja helmikuussa Turussa Humalistonkadun varrella olevaan turkisliikkeeseen. Turussa tehtiin myös kaksi murtoyritystä.

Murroissa vietiin omaisuutta yli miljoonan euron arvosta. Suurin osuus kertyy arvoturkiksista ja erilaisia kultasepänliikkeiden tuotteita siepattiin noin 300 000 euron arvosta.

Rikoskomisario Vesa Aaltonen Turun rikospoliisista arvioi varastetun omaisuuden päätyneen jo ajat sitten ketjutuksen kautta kauppoihin jossain "etelässä" eli murtomiesten kotikonnuilla tai muualla Baltiassa.

- Rikossarja oli tilaustyötä, joka oli suunniteltu huolella jo etukäteen. Kohteet oli valittu käymällä niissä etukäteen ja iskut tehtiin nopeasti ja ammattimaisesti kiinnijäämisen välttämiseksi. Varastettu omaisuus pantiin heti matkaan ja se varmaan päätyi aika pian tilaajien käyttöön. Meillä on viitteitä siitä, että tavarat kulkivat nopeaan tahtiin "etelän" kauppoihin, Aaltonen kertoi.

- Murtojen kaava oli yleensä sama eli liikkeen lasi rikki keskimäärin noin neljän aikaan aamuyöllä. Sen jälkeen toimittiin rivakasti ja kahmittiin tavaroita mukaan niin paljon kuin kerittiin. Se kesti vain alta minuutin ja sitten pakoon varastetuilla keikka-autoilla. Kun arvokkaan tavaran sijainnit oli selvitetty jo etukäteen, niin sitä saatiin yllättävän paljon mukaan.

Peitteenä usein kylpyläreissu

Röyhkeän rikossarjan selvittämisessä Turun rikospoliisi toimi tiiviissä yhteistyössä Helsingin, Salon ja Vaasan poliisilaitosten sekä keskusrikospoliisin ja rajavartioston kanssa. Varaskopla operoi Suomessa viime marraskuusta huhtikuuhun, mutta joitakin sen jäseniä jäi jo aiemmin Salossa ja Turussa kiinni rysän päältä kesken murtopuuhien.

Kuulusteluissa liettualaiset sanoivat tulleensa vain Suomen kylpylöihin kuntoutumaan. Rikossarjan pääjärjestäjäksi epäilty 21-vuotias liettualaismies vangittiin toukokuussa ja hänen osuutensa siirtyi hiljan syyttäjälle syyteharkintaan. Pari puolisen vuotta tutkintavankeudessa istunutta on ehditty jo karkottaa maasta ja loput odottavat oikeudenkäyntiä.

Liettualaiskoplan ohella poliisi on tiiviisti tutkinut Helsingin kultaryöstöihin erikoistuneiden virolaisten ammattirosvojen tekemisiä. Niistäkin on suuri osa selvitetty, mutta niissäkin ryöstösaalis on suureksi osaksi kateissa. Aaltonen povailee sarjarikosten jatkuvan.

- Tilausrikoksia riittää, koska tavaraa tarvitaan ja tekijöitä sekä keikkoja tekeviä koplia on tarjolla runsaasti. Tämänkin porukan kaverit olivat samoista puuhista tuttuja jo kotimaassa ja lähimaissa.

Julkaistu 2.9.2006 2:32:33

Monikulttuuri kirjoitti...

Yläpuolelta on poistettu kommentti.

Seppo, sinulla on muitakin areenoita, joilla voit selvittää välejäsi Sylvan Kipren kanssa. Lisäksi toivomme, että et tällä foorumilla käyttäisi muita kuin omaa henkilöllisyyttäsi.

Ystävällisin terveisin
MK-toimituskunta

Anonyymi kirjoitti...

http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2006-09-04,104:2:402712,1:0:0:0:0:0:

Matsit jatkuvat Turussa. Uutisointi muuttunut. Ainoastaan rivin maininta asiasta: "Levottoman yön aikana Turun poliisin tietoon tuli myös useita pahoinpitelyjä, joista osa vaati sairaalahoitoa."

Rattijuoppous on vakava asia, mutta voisi luulla että rasistiset yhteenotot olisivat yhtä vakavia. Suomi24 (jostain syystä juttu on nyt poistettu) palstalla eilen yhden pojan äiti kertoi miten 5 ulkomaalaista kävi hänen pojan kimppuun ihan yllättäen aamuyöstä. Sairaalan tuotiin illan aikana enemmänkin porukka joilla oli silmät muurautuneet kiinne. Saman jutun mukaan olivat olleet autolla liikenteessä "saalistamassa" yksinäisiä veronmaksajia..