4.9.06

Iltalehti 4.9.2006

Mittava asuntomurtosarja ratkesi

Valtaosa epäillyistä vangittiin ja osa tuhansien eurojen murtosaaliista saatiin takaisin.

Yksityisasuntoihin pääkaupunkiseudulla loppukeväästä ja alkukesästä murtautuneet varkaat saivat saaliikseen tuhansien eurojen arvosta tavaraa. Anastetun omaisuuden joukossa oli esimerkiksi arvokkaita koruja ja käteistä rahaa.

Osa murtosaaliista on saatu takaisin ja palautettu oikeille omistajilleen. Kateissa olevan omaisuuden osalta jutun selvittely jatkuu.

Jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Pasanen Helsingin poliisista sanoo, että tapauksen esitutkinta on saatu päätökseen. Pöytäkirjat on lähetetty Helsingin kihlakunnansyyttäjälle syyteharkintaan.

Ulkomaalaistaustaisten henkilöiden epäillään murtautuneen pariinkymmeneen asuntoon Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Keravalla. Teot tapahtuivat noin kolmen viikon sisällä toukokuun lopulla ja kesäkuun alkupuolella.

- Rikosten kohteina olivat lähinnä kerrostaloasunnot, Pasanen sanoo.

Turvalukko ei ollut este

Pasasen mukaan tekijät tunkeutuivat huoneistoihin keskellä kirkasta päivää, jolloin asukkaat olivat töissä tai muuten poissa kotoaan. Vorot pääsivät sisälle asuntoihin murtamalla ovien lukitukset. Jos ovilukkojen rikkominen ei jostain syystä onnistunut, vorot hajottivat ikkunan ja kömpivät sitä kautta sisään.

- Osassa asunnoista oli turvalukitus ja osassa ei. Niissä, joissa turvalukko oli päällä, oven karmit saatiin hajoamaan voimakkaasti vääntämällä, Pasanen kertoo.

Hänen mukaansa tekijät tarkkailivat ainakin joitakin varkauksien kohteina olleita asuntoja ennen tekoja. Vorot pyrkivät selvittämään, oliko asunnoissa ketään paikalla.

Pasanen ei suostu kertomaan, soittivatko tekijät esimerkiksi ovikelloa tai pirauttivatko he kenties asukkaiden kotipuhelimiin ennen murtokeikkoja varmistuakseen siitä, että asunnot olivat tyhjillään.

Muuta epäilty karkuteillä

Jutussa on epäiltynä vajaat kymmenkunta henkilöä, joista suurin osa on vangittuna. Muutama tekoihin liittyvä henkilö on edelleen tavoittamatta. Heidän henkilöytensä on kuitenkin poliisin tiedossa.

1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alkupuolella syntyneitä henkilöitä epäillään törkeistä varkauksista ja törkeiden varkauksien yrityksistä. Pasasen mukaan murtosarjaan ei tiettävästi liity huumeita.

Poliisi haluaa muistuttaa ihmisiä siitä, että asuntojen lukitusten tulee olla kunnossa. Turvalukko hidastaa varkaiden pääsyä huoneistoon. Myös ikkunat on syytä lukita aina, kun asunto jää tyhjilleen, minkä lisäksi arvoesineet on syytä valokuvata varkauksien varalta. Jos naapurin ovella alkaa hiippailla epämääräisen näköinen kulkija, kannattaa pitää silmät auki ja tehdä tarvittaessa ilmoitus poliisille.

Lähde

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Turun Sanomat:

Isosisko pisti kuoliaaksi pikkuveljensä hakkaajan Örebrossa

JUHANI ROIHA

Jengiväkivalta kuohuttaa entisestään Ruotsissa. Viimeksi perjantai-iltana 16-vuotias afrikkalaistaustainen nuorukainen hakkasi verille katuun ja sairaalakuntoon 15-vuotiaan balkanilaistaustaisen nuorukaisen Örebrossa Keski-Ruotsissa.

Katuun telotun 15-vuotiaan 17-vuotias isosisko tuohtui tapahtuneesta siinä määrin, että hän pisti metsästysveitsellä kuoliaaksi 16-vuotiaan hakkaajan heti lauantain vastaisena yönä.

Nuorukaisten tappelu oli järjestetty. Uhri oli pahaa aavistamattomana kutsuttu paikalle. Järjestelyssä mukana toimi myös "tuomari".

Tappelun "järjestäjät" lisäksi filmasivat tapahtuneen kännykällä videopätkäksi, joka Örebron poliisin tiedotuspäällikön Torbjörn Carlsonin mukaan ainakin vielä maanantaina oli verkosta poimittavissa nähtäville.

Videoinnista käytetään ilmaisua "happy slapping" (Selkään huvin vuoksi!), joka yleistyy Ruotsissa.

15-vuotias uhri sanoo iltapäivälehti Expressenin mukaan videolla, ettei hän halua tapella. Hänellä ei ollut kuitenkaan mitään mahdollisuuksia "haastajaansa" vastaan.

Uhrin oli saman tien etsiydyttävä Örebron sairaalaan. Paikalle saapui myös hänen isosiskonsa.

17-vuotias isosisko ja hänen ystävättärensä päättivät ruotsalaisten lehtilähteiden mukaan hakea heti käsiinsä 16-vuotiaan hakkaajan. Saavuttuaan tämän luokse isosiskolla oli käsilaukussaan matkassa metsästysveitsi.

Kuulusteluissaan isosisko sanoo tunteneensa tulleensa uhatuksi kohdatessaan pikkuveljensä hakkaajan. Tästä syystä hän otti käsilaukustaan metsästysveitsen ja iski.

16-vuotias kiidätettiin Örebron yliopistolliseen keskussairaalaan, mutta hänen pelastamisekseen ei ollut enää mitään tehtävissä.

15-vuotiaan isosisko myöntää poliisikuulusteluissa iskeneensä, mutta ei tappaakseen, vaan puolustaakseen itseään. Hänet vangittiin Örebron käräjäoikeuden päätöksellä sunnuntaina epäiltynä murhasta tai taposta.

Julkaistu 5.9.2006 2:33:14