20.9.06

Turun Sanomat 20.9.2006

Maahanmuuttajaperheiden tyttöjä epäillään pakotetun naimisiin

Viranomaiset hakevat mallia puuttua kunniaväkivaltaan

Viranomaisilta uupuvat tavat puuttua epäiltyyn kunniaväkivaltaan.

Helsingissä koolla olevassa kunniaväkivallan ehkäisyseminaarissa kävi tiistaina ilmi, että muun muassa epäilyjä maahanmuuttajaperheiden tyttärien pakottamisesta avioliittoon on ollut. Tarinoita kadonneista tytöistä on tullut esimerkiksi koulujen huolestuneilta opettajilta.

- Tapauksia on ollut muutama, enemmän kuin yhden käden sormissa voi laskea, vahvistaa Merja Svensk Helsingin sosiaalivirastosta.

Tietoja epäillyistä pakkoavioliitoista ja muista maahanmuuttajayhteisöjen sisäisistä ongelmista ei juuri ole koottu. Myöskään laki ei ole tuntunut tukevan epäiltyjen kunniaväkivaltatapausten setvimisessä.

- Pakkoavioliitto ei ole Suomessa kriminalisoitu kuten monessa muussa maassa. Tapauksia on tutkittu muina rikoksina, Tanja Tauro Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiristä sanoo.

Tauro johtaa MLL:n Uudenmaan osaston Kunniaväkivaltahanketta, jonka tavoitteena on kehittää malli, jolla voisi tunnistaa kunniaväkivaltaa ja ehkäistä sitä.

Kärjistyy uudessa maassa

Suomessa ei ole tapahtunut tiettävästi yhtäkään niin sanottua kunniamurhaa. Pakkoavioliittoepäilyjen lisäksi viranomaisten tiedossa on kuitenkin tapauksia, joissa perheen miehet ovat pitäneet naiset lukittuina kotiarestissa.

Tapaukset saattavat tulla ilmi sattumalta, sillä apua tarvitsevat maahanmuuttajat voivat suhtautua hyvinkin epäluuloisesti kotimaisiin viranomaisiin. MLL:n hankeen projektiohjaaja Rebwar Karimi kertoo, että kunniaväkivalta saattaa kärjistyä silloin, kun perhe saapuu uuteen maahan.

- Kunniaväkivaltaa ilmenee nopean muutoksen yhteydessä. Uutta yhteiskuntaa ei nähdä uutena mahdollisuutena vaan uhkana, Karimi kertoo.

Lähde

Ei kommentteja: