15.9.06

Helsingin Sanomat 14.9.2006

Etnisissä ravintoloissa runsaasti sääntörikkeitä

Verottaja, työsuojelutarkastajat ja poliisi ovat löytäneet viime vuosina runsaasti sääntörikkeitä ulkomaalaisten tai ulkomaalaistaustaisten suomalaisten omistamista etnisistä ravintoloista.

Rikkeet liittyvät työntekijöiden kohteluun, ohimyyntiin, kuittikauppaan, pimeän työvoiman käyttöön tai terveysmääräysten laiminlyönteihin.

Etenkin pääkaupunkiseudulla tarkastajat ovat törmänneet näissä paikoissa vippaskonstien kirjoon.

"On ikävä leimata tiettyä yrittäjien joukkoa väärinkäytöksistä, mutta eniten ongelmia on kohdattu alalla pienissä etnisissä ravintoloissa", sanoo keskusrikospoliisin pimeän ulkomaisen työvoiman väärinkäytön torjuntayksikön päällikkö rikostarkastaja Markku Ranta-aho.

Väärinkäytöksistä kiinnijääneet etnisten ravintoloiden omistajat selittävät usein viranomaisille, että esimerkiksi työntekijöiden palkoissa tai lomissa he noudattavat vain oman kotimaansa kulttuuria.

"Näin voi ollakin, mutta Suomessa on toimittava suomalaisten säännösten mukaan", Ranta-aho sanoo.

"Huono selitys on sekin, ettei tunneta tai ymmärretä työoloja koskeva säännöksiämme. Tulkkausapua ja neuvontaa löytyy."

Työsuojelupiireihin palkattiin viime vuonna yhdeksän ulkomaalaistarkastajaa tutkimaan työmääräysten noudattamista.

Lähde

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juuri näiden väärinkäytösten takia olisi hyvä jos kaikki suosivat paikkoja jotka maksava veronsa Suomeen eikä pimeästä tukisi ääriliikkeitä niillä rahoilla jotka kuuluisivat verottajalle. Kuten MOT raportoi aikaisemmin...

Anonyymi kirjoitti...

kotipitsassa taitaa olla kuittitakuu ainoana pitseriana suomessa :) se kertoo jotain tästä bisneksestä... ihme ettei SAK nosta mekkalaa tästä. Raksa puolella liiton miehet ratsaa työmaita minkä ehtii. Sama käytäntö myös etnisiin ruokapaikkoihin..eivät taida uskaa kun pelkää rasismikorttia ja ovat itse vasemmiston jäseniä jonka toimesta suurin osa näistä "työläisistä" on tuotu tänne...ja jonka suojeluksessa saavat suomessa olla tehden mitä lystää..