30.6.05

Helsingin Sanomat 30.6. 2005

Poliisi etsii ampujaksi epäiltyä Tampereella

Tampere. Poliisi etsii Tampereella vaarallista miestä, jonka epäillään ampuneen päivällä kahta ihmistä Hatanpään alueella. Miehellä voi olla mukanaan käsiase.

Välikohtaus tapahtui osoitteessa Hatanpään valtatie 42. Poliisin mukaan epäilty on vaarallinen. Hänestä pyydetään havaintoja hätänumeroon 112.

Poliisi julkisti myös miehen tuntomerkit. Hän on aasialainen, tukevarakenteinen ja noin 40-vuotias. Mies on noin 180 senttimetriä pitkä, ja hänellä on tummat housut ja tumma pikkutakki.

Lähde

28.6.05

Ilta-Sanomat 29.6.

Ravintoloitsija sekoitti tyrmäystippoja tyttöjen ruokaan

Tyrmäystippoja käyttänyt seksuaalirikollinen tuomittiin äskettäin Helsingin hovioikeudessa yli kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Kyse on harvinaisesta tapauksesta, jossa tyrmäystippojen käyttö on saatu aukottomasti todistettua oikeudessa. Ulkomaalaissyntyinen keski-ikäinen ravintoloitsija antoi ainakin yhdelle pahoinpitelemälleen tytölle salaa nopeavaikutteista unilääkettä, jonka hän sekoitti riisiruokaan.

Mies tuomittiin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, raiskauksesta, kahdesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelystä. Hän teki rikokset 2000-01.

Lisäksi syyksi luettiin pari vuotta myöhempi rattijuopumus. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden aiempaa tuomiota. Mies on vasta nyt joutumassa teoistaan vankilaan. Toistaiseksi ainoa vapaudenmenetys on ollut kolmen päivän pidätysaika lähes kolme vuotta sitten.

Tämä on häkellyttänyt helsinkiläistyttöä, joka oli 16-vuotias joutuessaan huumatuksi marraskuussa 2001.

Mies on pyörittänyt ravintolaa aivan tytön kotinurkilla. Hän on viime aikoinakin markkinoinut ravintoloitaan kaupunginosalehden haastattelussa.

- Minulle tämä on ollut kuin auki oleva haava. Vieläkään en tiedä varmuudella, miten tämä päättyy, sillä hänellä on yhä aikaa hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta, nykyään 19-vuotias tyttö sanoo.

Tyttö jäi oikeudessa erikoiseksi väliinputoajaksi, sillä häntä ei katsottu seksuaalirikoksen uhriksi lainkaan.

Lähde

Helsinginsanomat 28.6.

Paperiversio, sivu A 6:


Huumevelkoja perittiin kovin ottein ja miekalla

Hämeenlinnassa perittiin keväällä huumevelkoja ja oletettuja huumevelkoja tavoilla, jotka olivat huumemääriin ja niiden arvoihin verrattuna harvinaisen kovaotteisia.

Neljä noin 30-vuotiasta, Suomessa useita vuosia asunutta, miestä peri väkivallalla uhaten vajaan sadan marihuanagramman velkoja neljältä hieman nuoremmalta mieheltä. Kyse oli kaikkiaan noin 1500 eurosta.

"Tekoon nähden hyvin pieni summa minun mielestäni", sanoo rikoskomisario Pekka Kiiski.

Perinnän erikoinen piirre oli, että uhkailun kohteeksi joutuivat myös käyttäjien ystävät ja näiden omaiset eli vanhemmat ja sisarukset. Yhdessä tapauksessa velka siirtyi toiselle miehelle, koska tämä oli varsinaisen ostajan seurassa samaan aikaan.

Perinnässä käytettiin esimerkiksi pakottamista autoajeluille pääkaupunkiseudulla, jonka aikana velallisia pahoinpideltiin.

Apuna käytettiin myös uhkaamista lähes metrin pituisella miekalla ja sormien katkomista pihdeillä ja puukolla.

(...)

Etelä-Suomen Sanomat 28.6.

Turvapaikan hakijoilla usein taustalla kielteinen päätös

Sisäministeriö ennakoi, että Suomeen tulee tänä vuonna noin 4 000 turvapaikanhakijaa. Heistä noin 60 prosenttia on sellaisia, jotka ovat jo saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen jossain muussa eurooppalaisessa maassa. Asia nousi keskeisesti esiin Pohjoismaiden turvapaikka- ja ulkomaalaisasioista vastaavien ministereiden kokouksessa Varkaudessa tänään. Kokousta isännöi sisäministeri Kari Rajamäki. Näiden ns. Dublin-tapausten määrä on Suomessa prosentuaalisesti Euroopan korkein. Heistä puolet saapuu Suomeen Ruotsista ja neljännes Norjasta. - Näistä hakijoista voi käyttää termiä turvapaikkakiertolaiset. Turvapaikkakiertolaisuus on veronmaksajille erittäin kallista. Vain yhteistyön avulla voidaan estää järjestelmän väärinkäyttö, Rajamäki sanoi. Kokouksessa nousivat esille myös laiton maahanmuutto ja ihmiskauppa sekä viisumipolitiikan yhtenäistäminen.

Lähde

22.6.05

Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos, Rikostilanne 2004 - Ulkomaalaisten rikollisuus, osa 1

Suomessa asuvien tai muuten oleskelevien ulkomaalaisten määrä on 1990-luvulla kasvanut vuosittain verraten jyrkästi. Ulkomaalaisten määrän kasvu on viime vuosina kuitenkin hidastunut. Vuonna 2004 Suomessa asui noin 108 000 ulkomaalaista. Määrä on lisääntynyt edellisestä vuodesta yhden pro-sentin, ja vuoteen 1990 verrattuna se on jo noin nelinkertainen. Ulkomaalaisten osuus Suomessa asuvasta väestöstä oli 2,1 prosenttia vuonna 2004.

Ulkomaalaistaustaisia henkilöitä Suomessa asuu noin 150 000. Näistä siis osa on Suomen kansalaisia. Viime vuosina eniten ulkomaalaisia on tullut Suomeen Venäjältä ja Virosta. Maamme syrjäinen sijainti on kuitenkin edelleen ohjan-nut pääasiallisen muuttoliikkeen muihin maihin. Kansalaisuuden käsitteen käyttö ulkomaalaisten rikollisuuden kuvaajana on epäselvä ja monitulkintainen. Kuvattaessa Suomessa tehtyjä rikoksia on muistettava, että ulkomaan kansalainen voi asua Suomessa pysyvästi tai väli-aikaisesti taikka oleskella täällä muuten tilapäisesti esimerkiksi turistina. Oman ryhmänsä muodostavat turvapaikan hakijat, joiden oleskelun pysyvyys ja kesto voi olla hyvin epämääräinen. Ulkomaan kansalainen voi olla myös alunperin suomalainen, joka on muuttanut toiseen maahan ja saanut vieraan maan kansalaisuuden. Ulkomaalaiseen voitaisiin tällöin hyvällä syyllä rinnastaa suomalainen, joka on pysyvästi asettunut asumaan ulkomaille. Lisäksi osa Suomen kansalaisista on syntyperältään ulkomaalaisia.

Ulkomaalaisten suorittamia rikoksia on alettu säännöllisesti tilastoida vasta 1990-luvun puolivälistä lähtien. Seuraavassa esitetyt luvut pohjautuvat osittain poliisin rekistereihin ja osittain tuomioistuin- ja seuraamustilastoihin.

(…)

Poliisin tietoon tulleissa rikoksissa syylliseksi epäillyistä oli vuonna 2003 ul-komaalaisia kaikkiaan 31 611 henkilöä (5,4 % kaikista epäillyistä) ja 32 216 henkilöä (5,1 % kaikista epäillyistä) vuonna 2004. 1 Näistä epäillyistä vähän yli puolet (17 314 henkilöä eli 54 % epäillyistä; 53 % vuonna 2003) oli sellaisia, joilla oli kotipaikka Suomessa ja loput turisteja tai muita Suomessa vierailleita ulkomaalaisia. Suomalaisista muita kuin syntyperäisiä Suomen kansalaisia oli rikoksista epäiltyinä 18 417 henkilöä (2,9 % kaikista epäillyistä) vuonna 2004 (13 939 henkilöä eli 2,4 % epäillyistä vuonna 2003). Kansalaisuudeltaan tun-temattomia vuosina 2002–2004 oli 0,2 prosenttia kaikista epäillyistä (1 546 henkilöä vuonna 2004).

(…)

Suomessa asuvat ulkomaalaiset ovat olleet vuosittain epäiltyinä rikoksista
heidän väestöosuuteensa nähden noin 1,3–1,5 kertaa useammin kuin suomalaiset.

Suomen kansalaisten väestömäärään suhteutettu rikollisuus on lisääntynyt 4 prosenttia vuonna 2004 verrattuna vuoteen 1996. Samalla aikavälillä ulkomaalaisten vastaava rikollisuus on lisääntynyt 9 prosenttia. Täsmällisempi kuva ulkomaalaisten todellisesta rikosaktiviteetistä verrattuna suomalaisiin saataisiin vasta, kun epäiltyjä ja väestöryhmiä tarkasteltaisiin ikäryhmittäin ja asuinpaikan mukaan. Kaikista rikoksista suhteellisesti suurin osa on nimittäin nuorten ja nuorten aikuisten suurissa asutuskeskuksissa suorittamaa rikollisuutta.

(…)

Rikoksesta epäiltyjä 1000 henkeä kohden:

Venäjä: 144
Viro: 122
Ruotsi: 140
Somalia 272
Irak: 400
Turkki: 374
Liettua: 111
Iran: 332
Vietnam: 363
Iso-Britannia: 93
Saksa: 75
Muut: 137

(…)

Suurimman rikoksista epäiltyjen ulkomaalaisryhmän muodostivat venäläiset
(26 %), sitten virolaiset (11 %) ja ruotsalaiset (9 %). Nämä kolme naapurikansallisuutta muodostavat lähes puolet kaikista ulkomaalaisepäillyistä. Niistä ulkomaalaisista, joilla on kotipaikka Suomessa, väestömäärään suhteutettu syylliseksi epäiltyjen osuus on edellä mainittujen kansallisuusryhmien vastaavaa osuutta selvästi suurempi esimerkiksi irakilaisilla (40 %), turkkilaisilla (37 %) ja vietnamilaisilla (36 %). Venäläisten kohdalla tämä osuus on 14 % ja virolaisten 12 %, mikä on hieman suurempi kuin suomalaisilla (12 %). On huomattava, että useiden rikosten kasautuminen pienehkölle rikosaktiiville joukolle nostaa tällaisia suhdelukuja, koska sama henkilö voi esiintyä useampaan kertaan tilastossa rikoksista epäiltynä. Tämä seikka on syytä pitää mielessä vertailtaessa eri ulkomaalaisryhmien rikoksiin syyllistymistä Suomessa. Samalla on kuitenkin myös todettava, että eri kansalaisuusryhmien rikosten määrää osoittava suhdeluku ja eri kansallisuuksien keskinäinen järjestys näyttävät pysyvän vuodesta toiseen melko samanlaisina.

Ulkomaalaiset, kuten suomalaisetkin, ovat useimmin epäiltynä liikennerikoksesta (46 % vuonna 2004 ja 44 % vuonna 2003). Rikostyypeistä Suomessa asuvat ulkomaalaiset olivat suhteellisesti useimmin epäiltyinä raiskauksista (12 %), muista seksuaalirikoksista (10 %) ja ryöstöistä (9 %) vuonna 2004. Ulkomaalaisten rikoksiin syyllistymisessä esiintyy kuitenkin merkittäviä paikkakuntakohtaisia eroja. Esimerkiksi Helsingin keskustassa tapahtuneisiin varkauksiin ja ryöstöihin syylliseksi epäillyistä 40 prosenttia oli ulkomaalaisia (Junnila 1998). Koko Helsingin alueella varkausrikoksista epäillyistä oli ul-komaalaisia 11 % (Streng 1998).

Lähde.

(Kursivoinnit by Monikulttuuri-toimituskunta)

--------------

Siinä maistiaiset. Myöhemmin lisää samasta tutkimuksesta.

20.6.05

Kaleva.plus.oulu 20.6.2005

Törkeä raiskaus Oulussa

31-vuotias nainen raiskattiin perjantain ja lauantain välisenä yönä yksityisasunnossa Oulussa. Poliisi on pidättänyt syyllisiksi epäiltyinä kolme miestä.

Pidätetyt 19-, 26- ja 29 -vuotiaat miehet ovat kotoisin Afrikasta, tutkinnanjohtaja Kari Rantanen Oulun poliisista kertoo.

Ravintolaillan jälkeen oululaisnainen huomasi olevansa vieraassa asunnossa. Siellä hänet pahoinpideltiin ja raiskattiin useaan kertaan.

Raiskaukset tapahtuivat lauantain puolella kello 2:n ja 9.40:n välisenä aikana. Poliisi pääsi mieskolmikon jäljille, kun nainen onnistui pakenemaan asunnosta ikkunan kautta ja hälytti apua.

Pidätettyjä miehiä koskeva vangitsemisvaatimus on jätetty Oulun käräjäoikeudelle. Poliisi vaatii miehiä vangittaviksi todennäköisin syin epäiltynä törkeästä raiskauksesta.

Lähde

Pakolainen 1/2005, sivu 30

Ruotsissa tapahtuneet kunniamurhat hämmentävät
ruotsalaisia.Maahanmuuttajat ja pakolaiset yrittävät
nyt itsekin puuttua arkaan asiaan ja perustavat nais-
ten tasa-arvoa tukevia miesverkostoja.

Viime vuonna myös Ruotsin lääninhallitukset asettivat työ-
ryhmiä tutkimaan ja kartoittamaan maassa tapahtuneita kun-
niamurhia.Sörmlandin lääninhallituksen kartoitus valmistui äs-
kettäin.Tulokset ovat karut.Niiden mukaan kunniamurhat ovat
Ruotsissa yleisempiä mitä on uskottu.Yksi kartoituksen tekijöistä
on kuraattori Ellen Karlsson.Hän toivoo,että asenteet saadaan
nopeasti muuttumaan ja uskoo paitsi tiedottamiseen myös uusiin
miesverkostoihin.Kunniamurhien kartoitus Sörmlandin läänissä
osoittaa yksiselitteisesti,että kunniakysymyksiin perustuvat
uhkaukset ja väkivalta tyttöjä ja nuoria naisia kohtaan on yleistä.

– Uhkailua ja väkivaltaa on enemmän kuin osasimme odottaa.
Monet tytöt ja nuoret naiset,joita haastattelimme elävät hyvin
patriakaalisessa ympäristössä,missä perheen ja suvun merkitys
on suuri,sanoo kuraattori Ellen Karlsson.Mikäli kartoitus olisi
tehty viisi vuotta sitten,olisi luku ollut vielä suurempi,uskoo El-
len Karlsson.

(...)

18.6.05

Helsinginsanomat 18.6.2005

Helsingin Sanomat kirjoittaa paperiversiossa sivulla C 7:

Nuorta miestä lyötiin tappelussa rikkinäisellä pullolla selkään Kaisaniemen puistossa perjantai-iltapäivällä.

Poliisin mukaan kaksi nuorta miestä aloitti tappelun tuntemattomasta syystä Kaisaniemen puiston koripallokentällä. Molemmat osapuolet saivat tappelussa vammoja. Tappelu päättyi, kun toinen mies sai rikkinäisestä pullosta pahan iskun selkäänsä.

(...)

Toimituskunnan arvaus on, Kaisaniemen ja Helsingin todellisuus tietäen, että tappelijat eivät välttämättä olleet abosuomalaisia. Paremmin tietäviltä toki otetaan korjauksia vastaan.

BBC News 11.6.2005

Some 500 youths, mainly teenagers, have raided a popular beach near Lisbon spreading panic among beachgoers and mugging a large number of people.
Carcavelos beach, 15km (10 miles) west of the Portuguese capital, was crowded on Friday because the country was celebrating a national holiday.

Policemen in riot gear were confronted by gangs and struggled to restore calm, making four arrests.

The attackers are believed to come from some of the capital's poorest suburbs.

"Small groups of youngsters aged 12 to 20 assembled and robbed en masse those they found on the beach," a local cafe owner, Helder Gabriel, told AFP news agency.

A small number of police officers from the nearby town of Cascais initially tried to disperse the mob, but were forced to call reinforcements because the gangs were refusing to leave the beach.

Five people, including two police officers, suffered minor injuries.

Cascais municipal authorities believe the youngsters came from poorer suburbs of the capital.


Lähde.

Kuva 1.

Kuva 2.

15.6.05

Helsingin Sanomat 15.6.2005

Helsinki. 37-vuotias helsinkiläismies on saanut kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistuksen useista seksuaalirikoksista. Tuomio tuli vuosina 2000–2001 tehdyistä raiskauksesta ja kolmesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, joista yhden oikeus luokitteli törkeäksi.

Tuomitun Ayman Eltaibin todettiin syyllistyneen myös pahoinpitelyyn ja rattijuopumukseen. Helsingin hovioikeus päätyi pitämään ennallaan Helsingin käräjäoikeuden rikoksista antaman tuomion.

Tuomiolauselman perusteella jutussa on ollut neljä asianomistajaa eli uhria. Kaikki tiedot teoista jäävät kuitenkin pimentoon, koska oikeuskäsittely käytiin suljetuin ovin ja oikeus määräsi tuomion salaiseksi 20 vuodeksi.

Lähde.

Mistä on kyse

Tämä blogi kokoaa yhteen paikkaan julkista tietoa monikulttuuristumisen varjopuolista.

Olemme avoimesti kriittinen ääni. Jos se loukkaa sinua, lakkaa lukemasta. Tai vielä mieluummin lue ja mieti lukemaasi.

Emme keksi tietoja itse, emme vääristele mitään. Vain listaamme julkista tietoa.