16.3.09

Turun Sanomat 16.3.2009

Hansalapset hengaavat korttelissa päivittäin, eikä yhteentörmäyksiltäkään vältytä

Perjantai-illalla seitsemän maissa Hansassa kuhisee levottomasti. Ylä- ja osin alakouluikäiset nuoret ovat kokoontuneet kauppakortteliin hengaamaan.

Vanhemmat konstaapelit Seppo Pönni ja Eero Kuisma ovat jalkautuneet nuorten pariin, kuten heillä on tänä keväänä ollut joka toisena viikonloppuna tapana tehdä.

Nuoret eivät kavahda poliisin läsnäoloa, päinvastoin, he oikein parveilevat esittämässä konstaapeleille kysymyksiä ja kommentteja. Miehet vastaavat kärsivällisesti ja kyselevät itsekin vastakysymyksiä.

Nuoret kertovat auliisti, että Hansassa on ollut levottomuuksia, tavallisina arki-iltoinakin. Suuri osa hengaajista on harmittomia ajantappajia, mutta joukkoon mahtuu yksittäisiä tapauksia, jotka pelottelevat toisia nuoria, näpistelevät, pummaavat rahaa ja pahimmassa tapauksessa turvautuvat nyrkkeihin.

- Kyllä täällä on usein ihan kunnon tappeluitakin. Osa nuorista on sellaisia, jotka käyvät täällä Varissuolta hakkaamassa toisia. Usein välikohtaukset jäävät pelkäksi suunsoitoksi, mutta välillä otetaan myös nyrkit käyttöön, kertoo 15-vuotias Otto Lilja, joka kertoo hengaavansa Hansassa joka päivä.

- Eivät niihin tappeluihin yleensä ulkopuoliset puutu. Tavallisesti kaverit menevät matseihin väliin, lisää 13-vuotias Jenno Lundenius.

- Ne ovat sellaisia ulkomaisia 15-vuotiaita nuoria, jotka uhkailevat, varastavat ja pummaavat kaikilta rahaa, sanoo myös 14-vuotias Jenny Ylänen, joka on menossa 13-vuotiaan kaverinsa Karoliina Hildenin kanssa elokuviin.

- Me inhoamme niitä, tytöt lisäävät.


Yksittäistapaukset pelottelevat muita

Seppo Pönni ja Eero Kuisma vahvistavat, että Hansassa pyörii muutama ulkomaalaistaustainen nuori, joka pitää muita pelon vallassa.

- Nämä ovat yksittäistapauksia, jotka keräävät ihailijoita osasta nuoria. Kun he tekevät tarpeeksi näpistyksiä ynnä muita rikoksia, poliisi pystyy puuttumaan nopeasti peliin. Nyt yksi pelonlietsoja on saatu poliisin sosiaalivirkailijan avulla huostaan otettavaksi pohjoiseen, Kuisma sanoo.

- Häirikkötapauksissa otetaan yhteyttä nuoren vanhempiin, mutta jos he eivät saa jälkikasvuaan aisoihin, joudutaan tekemään muita ratkaisuja. Tämän yhden nuoren tilalle on nyt kuitenkin nousemassa seuraava kovistelija, Pönni lisää.

Poliisit kertovat, että nuorten käyttäytyminen ja koko Hansassa hengaaminen ovat muuttuneet totaalisesti kahdenkymmenen vuoden aikana.

Vielä 1980-luvun lopulla nuoret kiersivät Hansakorttelin ulkopuolella, nyt valtaosa jää lähiöihin ja kotibileisiin, joissa käytetään alkoholia. Siksi poliisi ei pääse näiden nuorten lähelle ja puuttumaan heidän tekemisiinsä.

- Hansassa pyörivät lapset ja nuoret ovat iältään 11-18-vuotiaita. Nuoret ovat huomattavasti sosiaalisempia kuin ennen, he tulevat reippaasti juttelemaan ja puhuvat suoraan asioista ja ongelmista. Poliisi on saanut luoduksi nuoriin yleisesti ottaen hyvän suhteen, Kuisma toteaa.

Lähde

Ei kommentteja: