20.3.09

Helsingin Sanomat 20.2.2009 (3.)

Kiinalaisravintolan omistajille ehdollista vankeutta työsyrjinnästä

Savonlinnan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja liiketoimintakieltoon kiinalaisen pariskunnan, joka maksoi ravintolansa työntekijöille liian vähän palkkaa ja teetti liikaa töitä.

Tuomio tuli muun muassa kiskonnasta ja kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä, työaikasuojelurikoksesta ja työnantajan ulkomaalaisrikkomuksesta. Oikeus katsoi, että pariskunta käytti hyväkseen kielitaidottomien työntekijöiden ymmärtämättömyyttä ja tietämättömyyttä Suomen lainsäädännöstä, työnantajan velvollisuuksista ja omista oikeuksistaan työntekijöinä.


Toiminta tapahtui vuosina 2000–2007. Savonlinnalaisravintolan kymmenen työntekijää saivat palkkaa vain 200–1 000 euroa kuussa. Pääsääntöisesti heillä oli vain muutama lomapäivä vuodessa.

Alun perin työntekijät vaativat vastaajille rangaistusta myös törkeästä kiskonnasta ja ihmiskaupasta. Näistä vaatimuksista luovuttiin tammikuussa, kun osapuolet pääsivät sopimukseen korvauksista. Pariskunta maksaa työntekijöille 400 000 euroa korvauksia liian pienistä palkoista ja henkisestä kärsimyksestä.

Tuomittujen liiketoimintakielto kestää viisi vuotta.

Lähde

Ei kommentteja: