1.3.09

Turun Sanomat 1.3.2009

Naisjärjestöissä epäillään kunniamurhia tapahtuneen täälläkin
Kunniaväkivallan uhka koskee Suomessa tuhansia naisia


Tuhannet tytöt ja naiset Suomessa elävät kunniaväkivallan uhan alla. Näin arvioi Turun Naiskeskuksen toiminnanjohtaja Raija Ala-Lipasti, joka on ollut piilottamassa pariakymmentä kunniaväkivallan uhria hurjistuneilta suvun jäseniltä.

Kunniaväkivalta on perheen tai suvun piirissä tapahtuvaa, kunnianormien puolustamiseen liittyvää väkivaltaa. Turussa sitä esiintyy etenkin Irakista, Iranista, Afganistanista, kurdialueilta, Pohjois-Afrikasta ja Somaliasta tulleiden maahanmuuttajien keskuudessa.

Kyse on kulttuureista, joissa nainen on alistettu eikä lähisuhdeväkivalta ole rikos. Kunnia-ajattelu kiertyy Ala-Lipastin mukaan seksin ympärille. Väkivaltakierteen voi käynnistää pakkoavioliitosta kieltäytyminen, suhde väärää uskoa tai kansalaisuutta edustavaan, avioeroaikeet, seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuminen, sopimattomaksi katsottu käytös tai joskus perätönkin huhu sellaisesta. Poikiakin vainotaan, etenkin homoseksuaalisuuden takia.

Ala-Lipastin mukaan suurimman ja kasvavan avunhakijoiden joukon Turussa muodostavat nuoret tytöt. Toinen ryhmä on avioeroa haluavat musliminaiset. Ala-Lipasti on lisäksi auttanut lähtömaassa ilmenneen kunniaväkivallan uhan takia Suomesta turvapaikkaa hakeneita.

Tabu-luonteen takia ilmiön laajuudesta Suomessa ei ole tarkkaa kuvaa. Ruotsissa yli 1 500 nuoren arvioitiin vuonna 2003 joutuneen kunniaan liittyvän väkivallan kohteeksi.

Poliisin tietojen mukaan Suomessa ei ole tehty kunniamurhia, mutta Ala-Lipasti epäilee vahvasti totuuden olevan toinen. Hän on lisäksi tavannut Turussa tyttöjä, jotka ovat perheen halveksunnan vuoksi yrittäneet itsemurhaa.

Lähde

Ei kommentteja: