30.12.08

Turkulainen 30.12.2008

Turvapaikan hakijoita tulvii

Turvapaikanhakijoiden määrä on lähes kolminkertaistunut Pansion vastaanottokeskuksessa. Koko maassa tilanne on samanlainen kertoo Suomen Punainen Risti, joka ylläpitää keskuksia.

– Turussa tilat ovat vielä riittäneet, kertoo vastaanottokeskuksen sosiaalityöntekijä Jaana Väyrynen.

– Tilanne on tuttu, joskus on hiljaisia vuosia ja joskus ruuhkaisia. Nyt on syksystä alkaen ollut oikein vilkasta. Tavallista enemmän on tullut lapsia ja nuoria ilman vanhempiaan. Nuorimmat meille tulleet ovat kymmenvuotiaita.

Pakolaisia tulee Turkuun nyt eniten Somaliasta. Myös Irakin ja Iranin kurdeja on paljon, samoin afgaaneja. Romanialaisia taas on ollut vähemmän kuin ennen.

– Pyrimme löytämään sijoituspaikkoja mahdollisimman nopeasti. Eilen tuli juuri yksi perhe, joka muuttaa edelleen jo tänään, Jaana Väyrynen kertoo.

Pansion vastaanottokeskuksessa on noin 200 aikuisten paikkaa sekä 24 ryhmäkotipaikkaa ja 14 tukiasuntoa. Nuoret voivat asua itsenäisesti 15–18 -vuotiaina.

– Turun vastaanottokeskukseen kuuluu myös Punkalaitumen toimipiste ja se helpottaa tilantarvettamme, Jaana Väyrynen kertoo.

Pakolaiset tulevat Turkuun useimmiten laivalla. Tilanteeseen vaikuttaa Ruotsin tiukentunut ulkomaalaispolitiikka.

Vuonna 2007 Suomeen tuli noin 1 500 turvapaikanhakijaa, mutta vuodessa määrä on lähes kolminkertaistunut. Turvapaikanhakijoita on ollut viime vuonna lähes 4 000.

Ruotsi otti viime vuonna vastaan noin 16 000 turvapaikanhakijaa.

Lähde

Ei kommentteja: