9.12.08

Helsingin Sanomat 9.12.2008

Ulkomaalaisopiskelijoita valvotaan kameroilla Tampereella

Ulkomaalaisten opiskelijoiden asuttamasta talosta Tampereen keskustassa on tullut pienen luokan Big Brother -talo. Sen yleisiin tiloihin asennettiin viime viikolla valvontakameroita, jotka kuvaavat oleskelutiloja, käytävää ja sisäänkäyntiä.


Ainakaan kaikki opiskelijat eivät ole tyytyväisiä valvovaan silmään.

"En tiedä, kuka minua katselee joka päivä ja mihin kuvat päätyvät", sanoo eräs opiskelija. "Kamerat näkevät senkin, kun menen käytävällä olevaan suihkuun alusvaatteissa tai pyyhkeessä."

Missään asuntolan seinillä ei näkynyt ainakaan maanantaina kylttiä tai tiedotetta siitä, miksi kamerat ovat katonrajassa ja mitä niillä tehdään. Vain pieni vihreä valo kameran kyljessä kertoo, että se todennäköisesti parhaillaan kuvaa.

Opiskelijatalon keskiössä on avara yhteistila, jota kuvaa kaksi kameraa eri suunnista. Tänä syksynä avatussa Tuomiokirkonkadun talossa on yli sata paikkaa, muun muassa soluissa, yksiöissä ja perhehuoneissa. Ulko-oven nimilistassa ei suomalaisia nimiä näy.


"Se on ainoa tapa, jolla me saamme siellä käyttäytymisen kuriin. Meillä ei ole varaa palkata sinne ympärivuorokautisia vahtijoita", sanoo Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiön (Toas) toimitusjohtaja Timo Lehto.

"Siellä sotketaan ja rikotaan paikkoja ja pidetään yleistä hulinaa. Asukkaat ovat vaatineet, että jotain on tehtävä, muuten sieltä muuttaa suuri osa pois. Asukasporukkaan mahtuu aina sellaisia, jotka juhlivat enemmän kuin opiskelevat."

Lehto muistuttaa, että valvonta kohdistuu yleisiin tiloihin, ei kenenkään asuntoon tai suihkutiloihin. Hänen mukaansa järjestysongelmia on ollut nimenomaan vaihto-opiskelijoiden kanssa muissakin Toasin kohteissa.

Lehto sanoo, että tiedote kameravalvonnan alkamisesta on juuri lähdössä taloon. Valvonnasta vastaa vartioliike ja se myös tallentaa kuvamateriaalin.

"Se on vartioliikkeen vastuulla ja salassapitovelvollisuus heillä on. Tämä on tarkoitettu järjestyksen ylläpitämiseen."

Terveisiksi opiskelijoille hän sanoo sen, ettei tarkoitus ole kenenkään yksityisyyttä loukata, vaan taata kotirauha jokaiselle.


Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio ei ainakaan alustavien tietojen perusteella lämpene valvonnalle, koska opiskelijatalo kuuluu selvästi kotirauhan piiriin.

"Hyvä tarkoitus ei pyhitä keinoja", Aarnio sanoo.

"Toasin intressissä on nyt huolehtia siitä, että valvonnassa ei syyllistytä rikoslain tarkoittamaan salakatseluun."

Lähde

Ei kommentteja: