11.12.08

Rajavartiolaitoksen tiedote 11.12.2008

Ihmissalakuljetuksia paljastettu Pohjois-Suomessa

Rajavartiolaitos ja poliisi ovat yhteistyössä paljastaneet laittoman maahantulon järjestämisrikoksen Oulussa. Kolmen irakilaisen epäillään järjestäneen maahan Irakin kansalaisia osana kansainvälisesti järjestäytynyttä ihmissalakuljetusorganisaatiota. Salakuljetus on tapahtunut Irakista etelä- ja keski- Euroopan kautta Ruotsiin ja sieltä edelleen Suomeen ja Ouluun. Tapahtumat ajoittuvat kesä-syyskuulle 2008. Maahan on tuotu viisi henkilöä, joilla ei ollut maahantuloon oikeuttavia matkustusasiakirjoja. Tuontikertoja on ollut yhteensä kolme.

Myös Kemissä on ollut tutkittavana laittoman maahantulon järjestämisrikos, jossa epäiltynä on Ruotsissa asuva irakilainen mies. Epäilty on tuonut maahan irakilaisen henkilön ja samalla syyllistynyt itse valtionrajarikokseen. Sekä salakuljettajalla että maahan tuodulla ei ollut esittää maahantuloon vaadittavia matkustusasiakirjoja.

Tapauksilla on yhtymäkohtia myös toisiinsa.

Salakuljetuksissa ei ole löytynyt ihmiskauppaan viittaavaa rikollisuutta.

Tapauksissa yhteisenä tekijänä on se, että kaikki maahan salakuljetetut ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta. Osan salakuljetetuista turvapaikanhakijoista epäillään syyllistyneen esitutkinnan aikana perättömään lausumaan viranomaismenettelyssä. Heidän epäillään antaneen tahallaan vääriä tietoja mm. maahantulostaan. Toiminnallaan he ovat pyrkineet osittain peittämään rikollisen toiminnan ja suojelemaan rikoksesta epäiltyjä.

Turvapaikkatutkinnat siirtyvät seuraavaksi Maahanmuuttoviraston käsiteltäväksi.

Viitteitä on myös vastaavanlaisesta ihmisalakuljetustoiminnasta laajemminkin Pohjois-Suomeen. Poliisi ja Rajavartiolaitos uskovat, että ihmissalakuljetus Suomeen edelleen lisääntyy.

Tapausten esitutkinnat saadaan päätökseen lähipäivinä ja toimitetaan syyteharkintaan.

Lähde

Ei kommentteja: