26.11.08

Yle Tampereen Radio 26.11.2008

Pirkanmaalaiskunnat eri linjoilla pakolaisten vastaanottamisessa

Suomessa asuu yli 25 000 pakolaista. Pirkanmaan kunnissa on erilaisia suhtautumistapoja pakolaisten vastaanottoon. Ylöjärvelle pakolaisia on tullut perheiden sijoittamisohjelman puitteissa. Lempäälä valmistautuu ottamaan pakolaisia vuonna 2010, mutta esimerkiksi Kangasalla asiaan suhtaudutaan kielteisesti. Syynä on kunnan kireä taloudellinen tilanne

Ylöjärvellä asuvat pakolaiset ovat tulleet kaupunkiin perheiden yhdistämisohjelman kautta. Kaupungissa olevaan perheryhmäkotiin sijoitetaan orpoina tulevia lapsia. Jos heille löytyy myöhemmin perheenjäseniä, perheille etsitään kaupungin toimesta asunto.

Ylöjärven perusturvajohtaja Kari Virran mukaan kaupungissa ei viime vuosina ole ollut varsinaista pakolaiskiintiötä, mutta yhdistämisohjelman puitteissa Ylöjärvelle on sijoitettu pakolaisia enemmän kuin moneen muuhun suomalaiskaupunkiin.

Perheryhmäkodin toiminta on päättymässä ensi vuonna. Päätöksiä pakolaisten ottamisesta tulevaisuudessa ei Ylöjärvellä ole vielä tehty.

Kari Virta toteaa kuntien saavan kohtalaisen hyvin valtiolta tukea pakolaisten sijoittamisessa, mutta toivoo jatkossa valtion pidentävän tukiaikoja. Viime vuosina maanhan tulleet pakolaiset sopeudu suomalaiseen elämään yhtä nopeasti kuin esimerkiksi Kosovosta tulleet.

Pienelle kunnalle Ylöjärven perusturvajohtaja Kari Virta toteaa pakolaisten olevan myös oiva kulttuuriheräte.

Lempäälä ja Kangasala eri linjoilla

Kangasala otti pakolaisia vielä 80- ja 90-luvuilla, mutta nyt uusia pakolaisia ei oteta. Syynä on kunnan kireä taloudellinen tilanne. Sosiaalityönjohtaja Kirsti Anttilan mukaan asiaan suhtaudutaan periaatteessa positiivisesti, mutta valtion tarjoama korvaus ei ole tällä hetkellä tarpeeksi suuri ja kunnassa ei ole mahdollisuuksia irrottaa resursseja uusien pakolaisten vastaanottamiseen.

Asia on herättänyt keskustelua myös Lempäälässä. Sosiaali- ja terveyslautakunta teki kuitenkin vastikään päätöksen kahdenkymmenen pakolaisen vastaanottamisesta vuonna 2010.

Lempäälä otti vastaan satakunta pakolaista 15 vuotta sitten. Heidän kotouttamisensa on sosiaalityönjohtaja Sisko Vesanderin mukaan ollut pitkällinen ja osin hankalakin prosessi.

Tulevaisuudessa Lempäälässä toivotaan jo aiemmin tulleiden pakolaisten kokemusten hyödyntämistä mm. vertaistuen merkeissä.

Lähde

Ei kommentteja: