20.11.08

Helsingin Sanomat 20.11.2008

Turvapaikanhakijoita saapuu Suomeen enemmän kuin aikoihin

Turvapaikanhakijoiden määrä on yllättänyt Maahanmuuttoviraston ja aiheuttanut vipinää pääkaupunkiseudulla.

Sisäministeriön maahanmuutto-osasto on pyytänyt Espoolta ja Helsingiltä apua tulijoiden vastaanottamiseen.

Vastaanottokeskusten paikkamäärää on jo vuoden alkuun verrattuna kaksinkertaistettu. Paikkoja on Suomessa nyt 2 000, mutta sekään ei riitä.

"Ennusteiden mukaan turvapaikanhakijoiden määrä voi tänä vuonna rikkoa 4 000 rajan", kertoo maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne sisäministeriöstä.

Keskuksia on laajennettu, ja niille on tehty sivuosastoja. Kokonaan uusien vastaanottokeskusten perustamista selvitellään.

Pääkaupunkiseudulla ja siitä hyvien yhteyksien päässä sijaitsevien lisätilojen tarve on erityisen suuri.

Päivärinne sanoo, että Kirkkonummen Evitskogiin hankkeilla ollut pakolaisten majoituskeskus on toistaiseksi jäissä.

Helsingin aie sijoittaa aikuisia turvapaikanhakijoita entisen poliisiammattikorkeakoulun asuntolaan Espoon Otaniemeen on herättänyt Espoossa suurta hämmästystä.

Espoon kaupunki on kaavaillut kyseistä asuntolaa Teknillisen korkeakoulun opiskelija-asunnoiksi.

Espoon perusturvajohtaja Juha Metso sanoo, että pakolaisten vastaanotto on tietenkin yhteinen tehtävä, mutta keskustelut sopivista paikoista pitäisi käydä huolellisemmin kuin nyt oli tehty.

"Kyseessä on valtion eli sisäministeriön maahanmuutto-osaston projekti", sanoo Helsingin sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen.

"Meiltä pyydettiin toiminnan laajentamista, ja valtio osoitti meille tilat Otaniemestä."

Esitys oli Helsingin sosiaalilautakunnan kokouslistalla tiistaina, mutta Voutilainen veti sen pois, kun selvisi, ettei Espoossa tiedetty asiasta.

Voutilaisen mielestä asia näyttää Helsingin näkökulmasta ihan selvältä. "Jokin vain ei ole mennyt kohdalleen valtion ja Espoon kommunikoinnissa."

Voutilaisen pyynnöstä koko konsepti käydään nyt läpi yhteisessä neuvottelussa.

Otaniemeen kaavaillaan tilapäistä vastaanottokeskusta. Se kykenisi ottamaan 150–300 turvapaikanhakijaa. Asuntola toimisi kaksi vuotta kauttakulkuyksikkönä, jossa turvapaikan hakijat oleilisivat poliisin ja maahanmuuttoviranomaisten tekemän tutkinnan ajan.

Helsinki vastaanottaa valtion kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti turvapaikkaa hakevia aikuisia ja perheitä.

Tänä vuonna Suomeen on saapunut noin 500 alaikäistä turvapaikanhakijaa ilman huoltajaa. Viime vuonna alaikäisiä hakijoita oli vain 97.

Sisäministeriön maahanmuutto-osasto on pyytänyt apua Espoolta, jonka tehtävä on vastaanottaa maahan ilman huoltajaa tulevia alaikäisiä.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunta päätti tiistaina, että Siltataloon Muuralan vanhan sairaalan yhteyteen kunnostetaan vuoden loppuun mennessä tilat 24 lapselle.

Espoossa on vuodesta 2005 toiminut ryhmäkoti Ingas, jossa on paikkoja yhdelletoista lapselle.

Lähde

Ei kommentteja: