18.11.08

Hufvudstadsbladet 18.11.2008

Grannar säger nej till flyktingar i Kyrkslätt

Den fientliga atmosfären mot en ny flyktingförläggning i Kyrkslätt har fått inrikesministeriet att lägga planerna på is. En del invånare gillar inte att ha flyktingar som granne till en skola och ett dagis.

Ännu i går morse fanns det planer på att inrätta en flyktingförläggning i Aktiivi-institutets lokaler i Evitskog i Kyrkslätt. På eftermiddagen hade förläggningen dragits bort från listan över ärenden under beredning.

- Det uppstod en så negativ atmosfär att vi ansåg att förläggningen inte kan verka där. Utgångspunkten blev för svår. Det kom mycket starka ställningstaganden som vi tycker är tråkiga. Vi skulle inte vilja ha sådan publicitet. Här ser vi vilken inställningen är till invandrare, säger överinspektör Veikko Pyykkönen vid inrikesministeriet.

Planerades för fonåringar

Förhandlingarna om förläggningen har avbrutits och enligt Pyykkönen undersöker ministeriet nu om det finns skäl att fortsätta planeringen. Han vill inte uttala sig om huruvida förläggningen kanske ändå placeras i Kyrkslätt. I första hand skulle femtio asylsökande ungdomar i åldern 16-17 år ha placerats där.

Det är fullbelagt på alla mottagningsenheter så behovet av nya platser är stort.

I Aktiivis lokaler i Evitskog finns just nu det finska lågstadiet Veikkolas årskurser 1-6 och det svenska dagiset Evitskogs daghem. Skolan har hyreskontrakt till 2010 och daghemmet hyr tills vidare.

Bildningsdirektör Hannele Kujala i Kyrkslätt känner till planerna på en flyktingförläggning men hon vet inte varför de strandat.

- Förhandlingar har förts mellan TE-centralen och Aktiivi-institutets ägare, säger hon.

Kujala har hört att föräldrar har oroat sig för om förläggningen är en lämplig granne för skola och daghem.

Planerna har väckt starka känslor hos en del föräldrar till barnen i skolan och daghemmet.

En förälder påpekar bland annat att Aktiivi ligger cirka 15 kilometer från Kyrkslätt centrum och att det inte finns någon kollektivtrafik. Också av den anledningen är det olämpligt att placera förläggningen i Evitskog.

Under samma tak

- Det är första gången i Finland man skulle ha flyktingar, skola och daghem så att säga under samma tak. Vi föräldrar är oroliga och jag hoppas att myndigheterna utreder saken bättre nästa gång, säger pappan.

I Aktiivi-institutets flygel finns femtio enrummare, alla med toalett och dusch.

Europaminister Astrid Thors har inte hunnit få information om att flyktingförläggningen lagts på is. Förra veckan fick hon upplysningar om att förhandlingar fördes om förläggningen i Kyrkslätt. Hon poängterar att placeringen av flyktingförläggningar baserar sig på frivillighet och gott samarbete med kommuner.

- Jag tror att det kunde vara bra med en diskussion med kommunen som berörs. Vi har ett behov av kapacitet men läget är inte så desperat att vi måste driva igenom en viss lösning. Det sker inte utan förankring.

Lähde

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Svenska dagiset och mottagningsenhet under samma tak. Negativt atmosfär och mycket starka ställningstaganden.

Miksi suomenkielisissa kunnissa pakolaisten ja lapsien yhdistaminen ei aiheuta vastustusta, tai vaikka aiheuttaakin niin miksi sita ei huomioida.

Vastaankin omaan kysymykseen: "Ai niin, valtiohan maksaa, (kunnallis)veronmaksajat ei."

(Kotkassa elokuussa 2009 Kymen sanomien yleisonosastokirjoitukseen pakolaistoimialan tyontekijat vastasivat etta valtio maksaa, ei veronmaksajat. Lehtileikkeiden valioita.)