30.6.07

Turun Sanomat 30.6.2007

10-vuotiaan Turussa raiskannut määrättiin mielentilatutkimukseen

Vuonna 1983 syntynyt Turussa asuva mies on todettu syylliseksi 10-vuotiaan tytön raiskaukseen. Lisäksi miehen todettiin syyllistyneen kahteen muuhun seksuaalirikokseen. Turun käräjäoikeus passitti miehen perjantaina mielentilatutkimukseen.

Mies raiskasi kotimatkalla olleen koulutytön tämän oikaistessa pienen metsäkaistaleen läpi Turun Pansion ja Ankkurikylän välissä maaliskuussa. Tekijä saatiin kiinni pian tapahtuman jälkeen. Tyttö toimitettiin välittömästi teon tapahduttua sairaalatutkimuksiin.

Ennen törkeintä tekoaan raiskaaja oli ehtinyt syyllistyä kahteen vakavaan seksuaalirikokseen, joista ensimmäinen tapahtui kuluvan vuoden tammikuussa.

Mies kaatoi yllättäen 27-vuotiaan naisen maahan Turun Martissa ja yritti raiskata tämän. Lähellä kotiaan hyökkäyksen kohteeksi joutunut uhri tappeli vastaan niin rajusti, että tekijä luopui yrityksestään. Nainen ei saanut fyysisiä vammoja.

Maaliskuun alussa mies seurasi 22-vuotiasta naista tämän asuintalon porraskäytävään. Siellä seksuaalirikollinen pakotti naisen väkivalloin vasten seinää ja masturboi tämän nähden. Tekijä pakeni kuitenkin pian kohteensa avunhuutojen pelästyttämänä. Uhri säästyi fyysisiltä vammoilta.

Kaikki uhrit ja tekijä olivat toisilleen tuntemattomia.

Rikos selvisi pitkälti poliisin teknisen rikostutkinnan avulla. Syylliseksi todettu Turkin kansalainen on ollut vangittuna pidätyksestään lähtien ja pysyy telkien takana mahdolliseen vankilatuomioonsa asti.

Mielentilatutkimuksen jälkeen oikeus ottaa kantaa rikosnimikkeisiin ja määrää tekijälle tuomion. Tämä tapahtunee joskus syksyllä.

Lähde

Helsingin Sanomat 29.6. 2007

Kaksi torikauppiasta saa syytteet törkeästä ihmiskaupasta

Kaksi miestä joutuu vastaamaan syytteisiin törkeästä ihmiskaupasta Vantaan käräjäoikeudessa. Kihlakunnansyyttäjä Mikko Sipilä on päättänyt nostaa heitä vastaan syytteet myös kahdesta törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Tuleva oikeudenkäynti on Suomen oikeushistoriassa vasta toinen, jossa syytetyille luetaan syytteitä ihmiskaupasta.

Syytetyt ovat intialaistaustaisia Suomen kansalaisia. Syyttäjän mukaan he pakottivat intialaisen miehen työskentelemään ravintolassa ja torikauppaan liittyvissä tehtävissä kesäkuusta 2005 maaliskuun loppuun 2007 asti.

"Syytteen lähtökohta on, ettei mies saanut lainkaan palkkaa", syyttäjä Sipilä kertoo.

Rajavartiolaitos kertoi aikanaan, että uhri joutui työskentelemään useilla paikkakunnilla Etelä-Suomessa. Nyt syyttäjä suostuu täsmentämään epäiltyjen rikosten tekopaikkoja.

"Mies on joutunut työskentelemään ainakin Kotkassa ja Helsingissä, mutta kaikkia paikkakuntia on vaikea luetella. He ovat käyneet markkinareissuilla ympäri valtakuntaa aina Lappia myöten", Sipilä kertoo.

Syyttäjän mukaan mies houkuteltiin Suomeen lupaamalla palkkatöitä. Hän on kertonut joutuneensa maksamaan erilaisista järjestelyistä noin 17 500 euroa syytetyille. Syyttäjän näyttö pohjautuu pitkälti siihen, mitä asianosaiset ja todistajat tulevat sanomaan käräjäsalissa. Siellä kuullaan syytettyjä ja asianomistajaa sekä hänen työtovereitaan ja muita toimintaa läheltä seuranneita.

"Joudumme varmaan keskustelemaan, onko työn tekeminen palkatta sama asia kuin pakkotyö", Sipilä arvelee.

Sipilä on nostanut miehiä vastaan syytteen myös törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä, koska heidän epäillään järjestäneen väitetyn pakkotyön uhrin laittomasti Intiasta Suomeen. Syytetyt saavat myös toisen syytteen samasta rikoksesta, koska syyttäjän mukaan he yrittivät tuoda laittomasti Suomeen myös toisen intialaisen miehen. Yritys kuitenkin paljastui, ja mies on tiettävästi jo käännytetty kotimaahansa.

Syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin. He ovat kertoneet, ettei väitetyn ihmiskaupan uhri ole ollut lainkaan töissä heidän alaisuudessaan.

Kaksikko odottaa oikeudenkäynnin alkua tutkintavankeudessa.

Lähde

28.6.07

YLE Uutiset 28.6.2007

Valepoliiseja liikkeellä Helsingissä

Helsingin poliisi varoittaa pääkaupungissa liikkuvista valepoliiseista. Poliisin tietoon on tullut kahden viikon aikana kolme tapausta, joissa poliiseiksi tekeytyneet miehet ovat yrittäneet saada turisteilta luottokorttitietoja.

Asiallisesti käyttäytyneet siviilipukuiset valepoliisit ovat kysyneet turisteilta ensiksi heidän passejaan, minkä jälkeen he ovat pyytäneet nähtäväksi myös heidän luottokorttinsa.

Poliisi uskoo, että kyseessä on ainakin kaksi ulkomaalaista henkilöä.

Mahdollisista luottokorttien väärinkäytöksistä poliisilla ei ole tietoa.

Lähde

Poliisitiedote 28.6.2007

Huijari liikkeellä

Keskiviikkona 27.06.2007 klo 13.00 aikaan Harjavallassa Harjavallankadulla ulkomaalainen mies oli halunnut vaihtaa kahden euron kolikon pienemmäksi rahaksi ja tässä yhteydessä saanut huijattua iäkkäältä naishenkilöltä kaksi kolmesataa euroa rahaa.

Kokemäen poliisi, p. 02-5407 444, kaipaa havaintoja ulkomaalaisesta, noin 165 cm pitkästä ja noin 40 - 50 -vuotiaasta miehestä tai tämän käyttämästä kulkuneuvosta. Mies oli puhunut huonoa suomea. Vastaavanlaisia huijauksia on tapahtunut alkukesän aikana eri puolilla Suomea ja tässä yhteydessä poliisi varoittaakin kansalaisia asiasta.

Lähde

24.6.07

Helsingin Sanomat 24.6.2007

Mäntsälän surman syynä sukuriidat

MÄNTSÄLÄ. Vanhat sukujen väliset tapahtumat ovat poliisin mukaan syynä nuoren miehen ampumiseen lauantaina Mäntsälässä. Tapausta tutkitaan murhana.

Poliisi on pidättänyt teosta epäiltynä kolme Ruotsin kansalaista. Vangitsemisista päätettäneen keskiviikkona.

Miehet otettiin kiinni samana iltana Hyvinkäällä. Pidätetyt ovat 20-, 25- ja 27-vuotiaita.

Henkirikos tapahtui Suurlava-tanssipaikan sisäänkäynnillä lauantai-iltana, jolloin 18-vuotiasta helsinkiläismiestä ammuttiin lähietäisyydeltä rintaan useita kertoja. Uhri menehtyi vammoihinsa tapahtumapaikalla.

Poliisi ei toistaiseksi kerro laukausten tarkkaa lukumäärää. Uhrille tehdään oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus tiistaina.

Poliisin mukaan tapahtumat saivat alkunsa, kun kahden suvun edustajia kokoontui lauantai-iltana Suurlavalle, jonka ohjelmassa oli Matin ja Tepon keikka. Illan mittaan sukujen vanhat riidat otettiin esille.

Erimielisyyksiä lähdettiin selvittämään tanssilavan ulkopuolelle kohtalokkain seurauksin.

Lähde

18.6.07

YLE/Turun radio 18.6.2007

14-vuotiaan tytön kimppuun hyökättiin Turussa

Turun poliisi pyytää yleisön havaintoja päällekarkauksesta. Tapaus sattui perjantaiyönä Haritun kaupunginosassa. Rikoksen kohteeksi joutui 14-vuotias tyttö.

Tyttö oli noussut Turun kauppatorilla bussin numero 18 kyytiin kello 23.50. Tytön jälkeen bussiin tuli kolme tummaihoista miestä.

Tyttö ja hänelle entuudestaan tuntemattomista miehistä kaksi jäivät pois bussista Haritun huollon kohdalla Kataraistentien ja Varsinais-Suomenkadun tienoilla.

Bussin lähdettyä pysäkiltä, miehet kävivät tyttöön kiinni ja raahasivat hänet kohti Turunmaankatua. Miehet kaatoivat tytön maahan ja tekivät hänelle seksuaalista väkivaltaa. Päällekarkaus oli ohi varsin nopeasti, koska toinen bussi lähestyi tekopaikkaa ja miehet pakenivat paikalta.

Poliisi etsii teosta epäiltynä kahta miestä. He ovat 18 - 25 -vuotiaita ja mustahiuksisia. Molemmat ovat noin 180 cm pitkiä ja puhuvat murtaen suomea.

Toisella miehellä oli kiharat, olkapäille ulottuvat hiukset ja parta. Hän oli normaalivartaloinen ja pukeutunut keltaiseen takkiin. Toisella miehellä oli tumma takki tai T-paita ja farkut. Mies oli hoikka ja hänellä oli lyhyet hiukset ja parransänkeä.

Poliisi pyytää samassa bussissa olleita tai jotain asiasta tietäviä ilmoittamaan havaintonsa Turun poliisille numeroon 07187 46805 tai sähköpostilla osoitteeseen: palaute@turku.poliisi.fi

Lähde

17.6.07

Iltalehti 17.6.2007

Ravintolanpitäjää puukotettiin Eurajoella

Ravintolan omistajaa puukotettiin liikkeessään sunnuntaina Eurajoella Satakunnassa. Mies sai vakavia vammoja keskipäivällä sattuneessa verityössä.

Vuonna 1968 syntynyt mies tuli auki olleeseen ravintolaan ja meni omistajan kanssa takahuoneeseen. Siellä hän löi omistajaa veitsellä useita kertoja. Sekä puukottaja että vuonna 1980 syntynyt ravintolan omistaja ovat lähtöisin Turkista.

Epäilty jäi kiinni, kun hän ajoi valtatie 8:lla poliisipartiota vastaan. Hän pysäytti autonsa ja antautui. Puukotuksen syystä ei ole vielä tietoa.

Lähde

15.6.07

YLE uutiset 15.6.2007

Romanialaisten rahanvaihtohuijareiden juttu syyttäjälle

Jyväskylän poliisi on saanut valmiiksi romanialaisten rahanvaihtohuijareiden esitutkinnan. Kahdentoista romanilaisen ryhmää epäillään yhteensä 70 rikoksesta.

Rikokset ovat tapahtuneet viime ja tämän vuoden aikana eri puolilla Suomea.

Romanialaisia epäillään mm. petoksista rahanvaihdon yhteydessä elintarvikeliikkeissä ja Alkoissa sekä anastusrikoksista kultasepänliikkeissä. Epäillyt ovat sukua toisilleen ja neljä heistä on alaikäisiä lapsia.

Asiaa selvittivät Jyväskylän poliisin johdolla Nokian, Vantaan, Tampereen ja Äänekosken poliisit. Juttu siirtyy nyt syyteharkintaan.

Lähde

Kaleva 15.6.2007

Pitseriatyöntekijälle sakkoja seksuaaliseen tekoon pakottamisesta

Oululaisessa pitseriassa työskennellyt ulkomaalaissyntyinen, vuonna 1984 syntynyt mies tuomittiin sakkoihin seksuaaliseen tekoon pakottamisesta. Oulun käräjäoikeus tuomitsi perjantaina miehen maksamaan 480 euroa sakkoja. Lisäksi mies joutuu korvaamaan asianomistajalle, tekohetkellä 16-vuotiaalle tytölle, 1200 euroa kärsimyksestä sekä oikeudenkäyntikuluja yli 700 euroa.

Aiemmin pitseriassa työharjoittelun suorittanut tyttö oli ollut syömässä ystävänsä kanssa, kun pitseriassa työskennellyt harjoitteluajalta tuttu mies oli viittilöinyt tytön luokseen. Mies oli vienyt tytön pitserian takahuoneeseen ja vastoin tytön tahtoa työntänyt pöytää vasten alkaen samalla suudella ja hyväillä tyttöä. Tyttö oli pitkän pyristelyn jälkeen päässyt vapaaksi miehen otteesta.

Teko tapahtui helmikuussa 2005.

Lähde

14.6.07

Iltalehti 14.6.2007

Huijaripariskunta anasti rahaa Tampereella ja Turussa

Romanialaista pariskuntaa epäillään useista rahavarkauksista Tampereen ja Turun lähiseuduilla.

Pariskunta on lähestynyt yleensä iäkkäämpiä henkilöitä erilaisin verukkein ja anastanut pienehköjä summia rahaa. Varkaudet on huomattu vasta jälkeenpäin.

Pariskunta otettiin kiinni Tampereella maanantaina, ja kaikki heitä vastaan nostetut syytteet tullaan käsittelemään Tampereen käräjäoikeudessa.

Rikoskomisario Jussi Hakaniemi Tampereen poliisista kertoo, että poliisi on saanut pariskunnasta parikymmentä ilmoitusta. Ensimmäiset varkaudet ovat tapahtuneet toukokuun lopulla ja viimeiset viime viikonloppuna.

Poliisi pyytää mahdollisen huijauksen ja varkauden kohteeksi joutuneita ottamaan yhteyttä lähimpään poliisiin. Havainnot pariskunnan liikkeistä voi myös ilmoittaa Tampereen poliisin päivystykseen numeroon 07187 45800.

Lähde

13.6.07

Kaupunkilehti Vartti 13.6.2007

Korson keskusta
Lauantai 9.6. klo 24.00


Miehen epäillään raiskanneen naisen Korson keskustassa Lumon lähellä. Tekijä on yhä karkuteillä. Uhri on aikuinen nainen. Hänen kertomansa mukaan tekijä on noin 30-vuotias, aasialaisen näköinen mies, joka puhuu suomea ulkomaisella korostuksella. Epäillyllä on tummat, siististi leikatut hiukset. Hän oli pukeutunut hihattomaan, tummaan paitaan, jossa on kainaloiden kohdalla vaaleat pystyraidat. Poliisi pyytää mahdollisia vihjeitä tapauksesta numeroon 09-873 0259.

Lähde

Iltalehti 13.6.2007

Hyllytetty pelaaja kuristi tuomaria

Amatöörijalkapalloilija raivostui mokattuaan maalipaikan.

Tuomaria motannut pelaaja sai 15 vuoden pelikiellon ja koko FC Botanin joukkue suljettiin sarjasta lokakuussa 2005 tapahtuneen välikohtauksen jälkeen.

"Keskitytään nyt vain peliin", erotuomari ehti ohjeistaa hiiltynyttä jalkapalloilijaa Helsingin Pirkkolan urheilukentällä kesäkuussa 2005 käydyssä harrastajasarjan ottelussa.

Peli päättyi kesken toisen puoliajan, kun punaisesta kortista hermostunut pelaaja kävi erotuomariin käsiksi ja kuristi kaulasta niin voimakkaasti, että tuomari lyyhistyi nurmikolle.

Muut pelaajat ympäröivät miehet ja yrittivät rauhoittaa raivostunutta.

Maahanmuuttajataustainen jalkapalloharrastaja tuomittiin tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa pahoinpitelystä sakkorangaistukseen. Suomen Palloliitto on jo määrännyt hänelle kuuden vuoden pelikiellon.

- Muistaakseni hän ei edes valittanut siitä. Joukkue ei saanut rangaistusta, sillä katsottiin, etteivät johto tai muut pelaajat olisi voineet vaikuttaa tämän yksittäisen pelaajan käytökseen, kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja Risto Niiranen toteaa.

Sai syötön, menetti pallon

Erotuomarin ja todistajien kertomuksen mukaan vuonna 1969 syntynyt pelaaja jaksoi soittaa suutaan läpi koko ottelun.

- Yhdelle joukkuetoverille annettiin aluksi varoitus potkaisusta. Se meni ihan ok, pelaajat paiskasivat kättä sopimuksen merkiksi. Tämä toinen pelaaja, joka ei tilanteeseen edes liittynyt, ei kuitenkaan tykännyt tuomarin ratkaisusta, kihlakunnansyyttäjä Ritva Arni kertaa.

Pelaaja meni uhoamaan tuomarille, joka pyrki rauhoittelemaan tilannetta. Aggressiivisen käytöksen jatkuessa erotuomari näytti pelaajalle keltaista korttia.

Toisella puoliajalla tapahtui taas; tuomarille uhonnut pelaaja sai syötön, mutta menetti pallon saamatta maalia.

- Hän tuli jälleen tuomarin luo ja nimitteli tätä halventavasti, Arni kertoo.

Erotuomari päätyi antamaan toisen varoituksen, joka tarkoitti punaista korttia. Uhoajan peli oli pelattu.

- Siitä alkoi pahoinpitely. Pelaaja hyökkäsi suoraan erotuomarin kimppuun. Hän kuristi niin kovaa, että tuomari lyyhistyi maahan.

Peli päätettiin keskeyttää erotuomarin loukkaannuttua.

Pelaaja tuomittiin pahoinpitelystä 55 päiväsakon rangaistukseen, mistä maksettavaa kertyi 495 euroa. Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan uhrille kivusta 200 euroa sekä oikeudenkäyntikulut.

Lähde

Aamulehti 13.6.2007

Todistaja potkittiin oikeustalossa tajuttomaksi Tampereella

Lapsen tapaamisoikeuden täytäntöönpanojuttu päättyi Tampereen käräjäoikeudessa verisesti keskiviikkona, kun todistajaksi kutsuttu mies sai karatepotkun suuhunsa toiselta ulkomaalaissyntyiseltä mieheltä.

Mies kaatui selälleen lattialle, kolautti takaraivonsa ja oli tajuttomana useita minuutteja. Virkavalta vei potkaisijan, ja sairasauto kiidätti uhrin Hatanpään terveyskeskukseen. Haastemies näki tapauksen huoneestaan.

Miehen kimppuun oli käyty jo aiemmin. Tekijänä oli potkaisijan veli.

Todistaja pelkäsi todistajaksi tuloa, mutta tuli Helsingistä taksilla, koska avustaja ilmoitti maksavansa kyydin. Avustaja ja hänen päämiehensä lähtivät käsittelyn jälkeen tapaamaan todistajaa. Avustaja vakuutti, että todistaja tulee todistamaan seuraavaan käsittelyyn, ja turvamiehet takaavat hänen turvallisuutensa.

Oikeuskäsittely ehti alkaa muutamaa minuuttia ennen ikävää tapahtumaa.

Lähde

12.6.07

Helsingin Sanomat 12.6.2007

Pariskunta laukkuvarkaissa tavaratalossa

Poliisi on pidättänyt ulkomaalaistaustaisen pariskunnan, joka oli maanantaina laukkuvarkaissa Stockmannin tavaratalossa Helsingissä. Mies ja nainen anastivat tavaratalosta kalliita laukkuja, joiden arvo nousi pariintuhanteen euroon.

Pääkaupunkiseudulla asuvasta pariskunnasta tehtiin myös toukokuussa rikosilmoitus laukkuvarkauksien takia. Yhteensä heidän varastamiensa laukkujen arvo on noin kolmetuhatta euroa.

Varkauksien esitutkinta on vielä kesken, mutta on mahdollista, että poliisi vangitsee heidät rikoksen jatkamisvaaran takia.

Lähde

8.6.07

Iltalehti 8.6.2007

Kajaanin kätkemisrikokset teki ammattilaisryhmä

Kajaanissa viime vuoden lopulla paljastuneen ammattimaisen kätkemisrikossarjan poliisitutkinta on saatu päätökseen.

Poliisin mukaan Kajaanista lähetettiin Valko-Venäjälle tai Venäjälle yhteensä 53 pakettia, joissa kaikissa oli noin 2 000 euron arvosta anastetuksi epäiltyä tavaraa.

Poliisi kertoo, että virka-aputeitse Valko-Venäjällä tehdyt tutkimukset vahvistavat käsityksen, jonka mukaan tekojen takana on ollut hyvin organisoitu, järjestäytynyt rikollisryhmä.

Ammattimaisesta kätkemisrikoksesta on Kajaanissa epäiltynä kymmenen henkilöä, joista kahdeksan miestä on ollut vangittuna ja kaksi naista matkustuskiellossa. Kaikki epäillyt olivat tekohetkellä turvapaikanhakijoina Kajaanissa. Heidän maahantuloonsa liittyvät rikosepäilyt ovat olleet rajavartioston tutkinnassa.

Anastuksia useissa kaupungeissa

Poliisi epäilee, että ulkomaalaiset anastivat tavaraa eri kauppaliikkeistä ja lähettivät hankintojaan postipaketteina kotimaahansa. Rikokset tapahtuivat laajalla alueella. Poliisin mukaan varkaat kävivät Kajaanin lisäksi ainakin Oulussa, Kempeleessä, Kuhmossa, Sotkamossa, Joensuussa, Iisalmessa ja Vaasassa.

Tutkinnassa selvisi, että anastettua tavaraa sisältäneet paketit lähetettiin Kajaanista toukokuun puolivälin ja marraskuun alun välisenä aikana viime vuonna. Pakettien yhteispaino oli yli 700 kiloa. Poliisi sai paketeista haltuunsa seitsemän.

Lisäksi poliisi otti epäiltyjen asunnolta takavarikkoon yhteensä yli tuhat erilaista esinettä, joista suurimmalle osalle on jo löytynyt alkuperäinen omistaja. Poliisin hallussa on vielä yli 400 anastetuksi epäiltyä esineistöä, muun muassa vaatteita, jalkineita, leluja ja elektroniikkaa.

Teot on kirjattu ammattimaisiksi kätkemisrikoksiksi, sillä kaikki epäillyt ovat kiistäneet itse anastaneensa tavaraa. He ovat kertoneet maanmiestensä pyytäneen heitä lähettämään paketit tai säilyttämään tavaroita. Osa epäillyistä myöntää tienneensä tavarat anastetuiksi.

Rikosvyyhden tutkintaan ovat osallistuneet keskusrikospoliisin Rovaniemen yksikkö, Kajaanin poliisilaitos ja Kajaanin rajavartiosto. Juttukokonaisuus siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan.

Lähde

6.6.07

Vantaan Sanomat 6.6.2007

Miesporukat ryöstivät puistoissa Tikkurilassa ja Martinlaaksossa

Vantaan poliisi kaipaa havaintoja kahdesta viime viikonloppuna tapahtuneesta ryöstöstä. Kaksi erillistä miesporukkaa pahoinpiteli nuoret miehet ja anasti näiden omaisuutta Tikkurilassa ja Martinlaaksossa.

Tikkurilassa Ratatien ja kirjaston välisessä puistossa ryövättiin vuonna 1982 syntynyt mies maanantaina aamuyöllä. Mies käveli puiston halki hieman puolenyön jälkeen, kun häntä lyötiin yht´äkkiä päähän. Miestä pahoinpideltiin myös potkimalla kylkeen. Uhri toimitettiin myöhemmin Peijaksen sairaalaan.

Pahoinpitelijöinä oli kolmen tai neljän miehen porukka. Yksi heistä puhui viroa ja yksi mahdollisesti venäjää. Kahdella miehistä oli yllään tumma nahkatakki, ja yhdellä oli pitkä tukka.

Saaliikseen tekijät saivat hieman rahaa.

Martinlaakson Vihertiellä ryöstettiin vuonna 1987 syntynyt mies sunnuntai-iltana. Mies oli oikaisemassa Jokiuomanpuiston halki hieman ennen kello yhtätoista, kun hänen seuraansa lyöttäytyi isohko miesporukka.

Miestä lyötiin poskeen ja häntä potkittiin kylkiin. Pahoinpitelijät veivät miehen lompakon ja matkapuhelimen. Tekijöitä oli useita, mutta päätekijä oli pitkä, noin 18–19-vuotias tummaihoinen kalju mies. Yllään hänellä oli vihreä paita.

Molempiin ryöstöihin liittyvistä havainnoista voi ilmoittaa Vantaan poliisille numeroon (09) 87 301/ väkivaltarikosyksikkö.

Lähde

Kaleva 6.6.2007

Poliisi tutkii raiskausten ja tapon yritysten sumaa Raahessa
ilma


Raahessa on tehty lyhyen ajan sisällä useita vakavia rikoksia. Rikoskomisario Hannu Mensosen mukaan poliisin tutkittavaksi on tullut viikon sisällä neljä raiskausta, kolme tapon yritystä, yksi lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, neljä virkamiehen väkivaltaista vastustamista sekä yksi ryöstö.

Kaikki rikokset ovat tapahtuneet Raahen kaupungin alueella. Mensonen pitää tapahtumia valitettavana yksittäisenä rikospiikkinä, jota selittää osaltaan ilmojen lämpeneminen ja sen johdosta aiheutunut ihmisten lisääntynyt alkoholin käyttö.

"Kesä tuli ja kelit lämpenivät. Tällä hetkellä se on ainoa selitys tällaiselle piikille, joskin kyllä tämä jonkinlaisesta pahoinvoinnistakin kertoo", hän sanoo.

Reippaasta alkoholin käytöstä kielii muun muassa se, että neljästä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ainoastaan yksi on kohdistunut poliisiin. Muissa tapauksissa kohteina ovat olleet muun muassa ravintoloiden järjestysmiehet.

Raahe on edelleen turvallinen paikka

Rikoskomisario Hannu Mensonen korostaa, että Raahen perusturvallisuuden taso ei ole missään nimessä muuttunut, ja että poliisi reagoi ilmeneviin ongelmiin nopeasti.

"Kyllä Raahe edelleen on turvallinen paikka elää. Ei kansalaisten kannata olla huolissaan. Tämä oli selkeä piikki, nyt on muutaman päivän ajan ollut jo taas suhteellisen rauhallista."

Poliisilla on ollut kiinniotettuna ja pidätettynä useita henkilöitä. Viittä rikoksiin liittynyttä epäiltyä on esitetty vangittavaksi, ja Raahen käräjäoikeus on heidät myös vanginnut.

"Rikosten esitutkinta on edistynyt nopeasti, ja muutama yksittäinen rikos on jo pystytty saattamaan syyteharkintaan", kertoo Mensonen.

Kaikki raiskaukset yksityisasunnoissa

Erityisen vakavaksi rikospiikin tekee se, että lähes kaikki viikon aikana tapahtuneet teot ovat ihmisten henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia. Kaikissa rikoksissa teosta on epäiltynä eri henkilö.

"Näissä tapahtumissa on taustalla alkoholi ja päihteet. Valitettavasti myös tutkittavien raiskausten uhrit ovat olleet alkoholin vaikutuksen alaisena", rikoskomisario Hannu Mensonen toteaa.

Tutkittavana olevissa rikoksissa on asianosaisina useita syntyperältään ulkomaalaisia henkilöitä. Osa heistä asuu Raahessa, osa on muualta käymässä olevia henkilöitä. Yhteen rikokseen sisältyy rasistisia piirteitä, minkä vuoksi se on luokiteltu rasistiseksi rikokseksi.

Poliisille ilmoitetut neljä raiskausta ovat tapahtuneet raahelaisissa yksityisasunnoissa. Yhden raiskausepäilyn uhri on alaikäinen, minkä takia tekoa tutkitaan myös lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Asioiden arkaluontoisuuden vuoksi poliisi ei tiedota tutkittavina olevien raiskausten yksityiskohdista enempää. Raiskausrikoksilla ei ole kuitenkaan ollut poliisin mukaan vaikutusta yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen kaupungissa.

Tapon yritysten uhreiksi joutuneiden henkilöiden vammoja Mensonen luonnehtii vakaviksi.

Lähde

2.6.07

Aamuset 2.6.2007

Jalkapallopeli muuttui tappeluksi

Parkin kentällä viime sunnuntaina pelattu jalkapallo-ottelu muuttui nyrkkitappeluksi, johon myös yleisö osallistui.

Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen ja Nations Unitedin järjestämän monikulttuurisen jalkapalloturnauksen ottelussa kohtasivat joukkueet nimeltä FC Kosova 1 ja Somalia.

Pelaajien nujakointi laajeni yleiseksi nyrkkitappeluksi, jonka rauhoittamiseksi kutsuttiin paikalle poliisipartio.
Paikalle oli kutsuttu myös ambulanssi.

Tappelu siirtyi kentältä Tuureporinkadulle asti. Aseena käytettiin nyrkkien lisäksi muun muassa kulmalippua.

Molemmat joukkueet suljettiin turnauksesta. Poliisin mukaan nujakasta ei ole tehty rikosilmoitusta.

Lähde