30.6.07

Helsingin Sanomat 29.6. 2007

Kaksi torikauppiasta saa syytteet törkeästä ihmiskaupasta

Kaksi miestä joutuu vastaamaan syytteisiin törkeästä ihmiskaupasta Vantaan käräjäoikeudessa. Kihlakunnansyyttäjä Mikko Sipilä on päättänyt nostaa heitä vastaan syytteet myös kahdesta törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Tuleva oikeudenkäynti on Suomen oikeushistoriassa vasta toinen, jossa syytetyille luetaan syytteitä ihmiskaupasta.

Syytetyt ovat intialaistaustaisia Suomen kansalaisia. Syyttäjän mukaan he pakottivat intialaisen miehen työskentelemään ravintolassa ja torikauppaan liittyvissä tehtävissä kesäkuusta 2005 maaliskuun loppuun 2007 asti.

"Syytteen lähtökohta on, ettei mies saanut lainkaan palkkaa", syyttäjä Sipilä kertoo.

Rajavartiolaitos kertoi aikanaan, että uhri joutui työskentelemään useilla paikkakunnilla Etelä-Suomessa. Nyt syyttäjä suostuu täsmentämään epäiltyjen rikosten tekopaikkoja.

"Mies on joutunut työskentelemään ainakin Kotkassa ja Helsingissä, mutta kaikkia paikkakuntia on vaikea luetella. He ovat käyneet markkinareissuilla ympäri valtakuntaa aina Lappia myöten", Sipilä kertoo.

Syyttäjän mukaan mies houkuteltiin Suomeen lupaamalla palkkatöitä. Hän on kertonut joutuneensa maksamaan erilaisista järjestelyistä noin 17 500 euroa syytetyille. Syyttäjän näyttö pohjautuu pitkälti siihen, mitä asianosaiset ja todistajat tulevat sanomaan käräjäsalissa. Siellä kuullaan syytettyjä ja asianomistajaa sekä hänen työtovereitaan ja muita toimintaa läheltä seuranneita.

"Joudumme varmaan keskustelemaan, onko työn tekeminen palkatta sama asia kuin pakkotyö", Sipilä arvelee.

Sipilä on nostanut miehiä vastaan syytteen myös törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä, koska heidän epäillään järjestäneen väitetyn pakkotyön uhrin laittomasti Intiasta Suomeen. Syytetyt saavat myös toisen syytteen samasta rikoksesta, koska syyttäjän mukaan he yrittivät tuoda laittomasti Suomeen myös toisen intialaisen miehen. Yritys kuitenkin paljastui, ja mies on tiettävästi jo käännytetty kotimaahansa.

Syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin. He ovat kertoneet, ettei väitetyn ihmiskaupan uhri ole ollut lainkaan töissä heidän alaisuudessaan.

Kaksikko odottaa oikeudenkäynnin alkua tutkintavankeudessa.

Lähde

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

10-vuotiaan Turussa raiskannut määrättiin mielentilatutkimukseen

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1395632

Nuoret venäläiset rikastuttavat kulttuuria kumiluodein

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1400941

"Ulkomaalaistaustaista" väkisinmyyntiä

Anonyymi kirjoitti...

Mies yritti varastaa partakoneenteriä satojen eurojen edestä Raahessa