6.6.07

Kaleva 6.6.2007

Poliisi tutkii raiskausten ja tapon yritysten sumaa Raahessa
ilma


Raahessa on tehty lyhyen ajan sisällä useita vakavia rikoksia. Rikoskomisario Hannu Mensosen mukaan poliisin tutkittavaksi on tullut viikon sisällä neljä raiskausta, kolme tapon yritystä, yksi lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, neljä virkamiehen väkivaltaista vastustamista sekä yksi ryöstö.

Kaikki rikokset ovat tapahtuneet Raahen kaupungin alueella. Mensonen pitää tapahtumia valitettavana yksittäisenä rikospiikkinä, jota selittää osaltaan ilmojen lämpeneminen ja sen johdosta aiheutunut ihmisten lisääntynyt alkoholin käyttö.

"Kesä tuli ja kelit lämpenivät. Tällä hetkellä se on ainoa selitys tällaiselle piikille, joskin kyllä tämä jonkinlaisesta pahoinvoinnistakin kertoo", hän sanoo.

Reippaasta alkoholin käytöstä kielii muun muassa se, että neljästä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ainoastaan yksi on kohdistunut poliisiin. Muissa tapauksissa kohteina ovat olleet muun muassa ravintoloiden järjestysmiehet.

Raahe on edelleen turvallinen paikka

Rikoskomisario Hannu Mensonen korostaa, että Raahen perusturvallisuuden taso ei ole missään nimessä muuttunut, ja että poliisi reagoi ilmeneviin ongelmiin nopeasti.

"Kyllä Raahe edelleen on turvallinen paikka elää. Ei kansalaisten kannata olla huolissaan. Tämä oli selkeä piikki, nyt on muutaman päivän ajan ollut jo taas suhteellisen rauhallista."

Poliisilla on ollut kiinniotettuna ja pidätettynä useita henkilöitä. Viittä rikoksiin liittynyttä epäiltyä on esitetty vangittavaksi, ja Raahen käräjäoikeus on heidät myös vanginnut.

"Rikosten esitutkinta on edistynyt nopeasti, ja muutama yksittäinen rikos on jo pystytty saattamaan syyteharkintaan", kertoo Mensonen.

Kaikki raiskaukset yksityisasunnoissa

Erityisen vakavaksi rikospiikin tekee se, että lähes kaikki viikon aikana tapahtuneet teot ovat ihmisten henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia. Kaikissa rikoksissa teosta on epäiltynä eri henkilö.

"Näissä tapahtumissa on taustalla alkoholi ja päihteet. Valitettavasti myös tutkittavien raiskausten uhrit ovat olleet alkoholin vaikutuksen alaisena", rikoskomisario Hannu Mensonen toteaa.

Tutkittavana olevissa rikoksissa on asianosaisina useita syntyperältään ulkomaalaisia henkilöitä. Osa heistä asuu Raahessa, osa on muualta käymässä olevia henkilöitä. Yhteen rikokseen sisältyy rasistisia piirteitä, minkä vuoksi se on luokiteltu rasistiseksi rikokseksi.

Poliisille ilmoitetut neljä raiskausta ovat tapahtuneet raahelaisissa yksityisasunnoissa. Yhden raiskausepäilyn uhri on alaikäinen, minkä takia tekoa tutkitaan myös lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Asioiden arkaluontoisuuden vuoksi poliisi ei tiedota tutkittavina olevien raiskausten yksityiskohdista enempää. Raiskausrikoksilla ei ole kuitenkaan ollut poliisin mukaan vaikutusta yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen kaupungissa.

Tapon yritysten uhreiksi joutuneiden henkilöiden vammoja Mensonen luonnehtii vakaviksi.

Lähde

Ei kommentteja: